Du är här Startsida / Inspiration / Pingst och bröllop – varför är det förknippat?

Annons

Varför är Pingst Förknippat Med Bröllop?

Pingst och bröllop – varför är det förknippat?

Publicerad den maj 18, 2018

I helgen är det pingst, vilket länge har förknippats med bröllop. Men varför? Pingst är en kristen högtid som räknas som ”kyrkans födelsedag” då lärljungarna började sprida Jesus budskap genom den helige anden. Så vad har detta med bröllop att göra?

… faktiskt ingenting alls. Den kristna aspekten har egentligen (oftast) ingenting att göra med varför många har valt att gifta sig kring pingst, utan det har främst att göra med två anledningar: ledighet och vädret. Tidigare var annandag pingst röd dag, vilket innebar att måndagen följande vecka efter pingsthelgen var ledig. Denna annandag fick dessvärre se sig besegrad till förmån för Sveriges nationaldag den 6e juni, som fick ta över rödmarkeringen och bli en ledig dag.

Den andra anledningen till att många väljer pingsten som bröllopshelg är att det oftast är fint väder. Pingsten infaller på 50:e dagen efter påsk, och 10 dagar efter Kristi Himmelsfärd. Alltså kan datumet för pingst variera, men oftast är det någon gång under mitten eller slutet på maj månad. Och ser vi till vädret vi har just nu, så verkar det ju faktiskt stämma!

Annons