Du är här Startsida / Inspiration / Experten: Vanligaste misstagen par gör när de planerar bröllopet
Planerabrollop

Experten: Vanligaste misstagen par gör när de planerar bröllopet

Publicerad den augusti 17, 2020

”Tips och trix för brudpar som vill ha ett lyxigt, personligt och härligt bröllop men som inte vill att det ska kosta skjortan”, så beskriver författaren Anna Östberg sin bok ”Smarta Bröllopsboken”. Hon är frilandsjournalist och har tidigare skrivit det mesta om bröllop och planering i tidningar och på nätet, och har nu samlat sina bästa råd i boken som alla blivande äkta makar borde vilja lusläsa. Vi ställde några bröllops-do’s-and-don’ts-frågor till henne!

Vad är det första man bör göra när man börjar sin planering?

Det smarta bröllopet handlar om att skapa ett underbart och härligt bröllop utifrån dina förutsättningar. Och med förutsättningar menar jag dina ekonomiska förutsättningar i form av din privatekonomi. Börja med att fundera på hur mycket ditt bröllop får kosta och sätt ett tak för dina utgifter. När du har gjort det har du en ram att hålla dig till som gör att du inte kommer att spendera mer pengar på ditt bröllop än vad du har.

Vilka är de största misstagen blivande brudpar gör när de planerar inför bröllopet? Och hur undviker man dem?

Ett misstag är att man inte har gjort en hållbar bröllopsbudget och inte gjort en ordentlig prioritering bland önskemålen. Jag tror att det är viktigt att få dina bröllopsdrömmar att stämma överens med din plånbok. Utgå från din privatekonomi och spendera inte pengar som du inte har. Det finns brudpar som lånar pengar från sina familjer eller tar sms-lån. När bröllopet är över ska de börja med att betala tillbaka skulderna. Det är lätt att ta fler lån för att betala tillbaka de gamla och med det är du fast i en lånekarusell. I ”Smarta bröllopsboken” får du hjälp med hur du gör en bröllopsbudget som håller under hela bröllopsplaneringen och som gör att du kan leva ett lugnt och skönt liv som nygift!

Ett annat klassiskt misstag är att brudpar vill ha långa gästlistor men du behöver inte bjuda in alla du har träffat sedan förskolan. Det är enkel matematik det rör sig om, ju fler du bjuder in desto dyrare blir ditt bröllop, på grund av exempelvis ökade kostnader för mat, dryck och lokalhyra. Om du sållar i din gästlista kommer du kunna minska kostnaderna betydligt.

Idag vimlar det är ”gör-det-själv”-lösningar för bröllop. Hur ska man tänka kring att göra mycket själv?

Gör det själv trenden växte sig stark för att brudpar ville sätta sin egen personliga prägel på bröllopen. Men den stora fördelen är att du sparar in många sköna slantar på att göra saker själv istället för att köpa in tjänster och produkter. När du är alldeles i början av din bröllopsplanering ska du gå igenom vad och hur mycket du kan göra på egen hand. Om det bor en konstnär i dig kan du själv tillverka dina inbjudningskort och spara mycket pengar på dyra tryckkostnader. På det här sättet får du loss pengar som du kan lägga på något annat som du hellre prioriterar. Du kanske vill lägga en större del av bröllopsbudgeten på en fin och elegant vigselring. Då ska du se till att göra så mycket du kan på egen hand för att få pengar till det som du tycker är viktigast.

Varför rekommenderar du att man tar hjälp av din bok istället för att söka information på nätet?

I ”Smarta bröllopsboken” finns allt samlat och boken blir din guide under hela din bröllopsplanering. Det smarta bröllopet består av fyra hörnstenar, prioritera, budgetera, ta hjälp och gör det själv. Om man har det här tänket kommer ditt bröllop kosta en rimlig summa och kommer inte att haverera din privatekonomi för flera år framöver. Smarta bröllopsboken är unik för det finns ingen annan bok idag på bokmarknaden som har budgetperspektivet i fokus. Jag har fyllt boken med massor av tips, råd, trix och förhandlingsknep. Dessutom har jag arbetat med bröllopsplanering under flera år och ger dig mina bästa insidertips.

Ett bröllop är ju en högst personlig tillställning som ska spegla personerna som gifter sig. Är det inte svårt att ge generella råd eftersom alla har olika förutsättningar och önskemål?

Det finns lika många bröllop som det finns brudpar och varje bröllop är unikt och fantastiskt på sitt sätt. Och det stämmer att alla brudpar har olika utgångslägen och önskemål. Men den gemensamma nämnaren är att bröllop kostar pengar och ibland väldigt mycket pengar. Jag tror att de flesta brudpar inte vill kasta pengarna i sjön och spendera sitt kapital på onödiga trender och måsten. Utan de flesta av oss har en önskan om att fatta bra och hållbara beslut i våra liv och det berör även bröllopet. Att arbeta utifrån en bröllopsbudget är något som alla brudpar kan vinna på oavsett hur privatekonomin ser ut. Till och med kungahuset utgick från en budget vid de kungliga bröllopen. Att tänka klokt och smart är något som alla mår bra av att göra.

Ett bröllop tar ofta lång tid att planera. Kan boken användas under hela ”resan” eller är det en handbok som bör läsas innan man tar tag i planeringen?

”Smarta bröllopsboken” kan du använda lite som du vill men de första kapitlen som handlar om de fyra hörnstenarna, prioritera, budgetera, ta hjälp och gör det själv är bra att läsa precis när du har bestämt dig för att du ska gifta dig. I de här kapitlen får du hårdvaran. De andra kapitlen tar upp alla delar av bröllopsplaneringen som till exempel bröllopskläder, vigselringar, bröllopsmat, logistik och bröllopsresan. Dessa kapitel kan du fokusera på när du ska göra de praktiska delarna av din bröllopsplanering. Så ja, Smarta bröllopsboken är med dig under hela bröllopsplaneringen från frieriet till bröllopsresan.

Vilka är dina 4 bästa knep för att lyckas med ett ”smart bröllop”?

Det smarta bröllopet innebär att du planerar ett bröllop utifrån dina ekonomiska resurser. Du kanske har en lite begränsad budget och måste agera varsamt med pengarna. Men genom att göra följande kan du få ett bröllop som är personligt och unikt och som inte kostar skjortan.

Börja med att göra en prioritering och rangordna dina önskemål. Du kan få med en hel del men inte allt. När du har gjort en bra prioritering går du vidare med att ta fram din bröllopsbudget. Under tiden bestämmer du dig för vilka saker och aktiviteter du vill ha hjälp med av dina nära och kära och vad du kan göra på egen hand. Genom att du delegerar och fixar saker själv håller du nere dina bröllopskostnader. Och ja, har roligt samtidigt och njut av din tid som din egen personliga bröllopskoordinator tillsammans med din familj och dina vänner!

Artikelbild: Unsplash