Du är här Startsida / Inspiration / Klädkod för män på bröllop – vad gäller?
Brollopstorget

Klädkod för män på bröllop – vad gäller?

Publicerad den maj 29, 2020

Mörk kostym, smoking, kavaj… det finns särskilda regler för respektive klädkod, och ibland kan det kännas som om männen har lite mer begränsade val än kvinnor när det kommer till bröllopsutstyrsel. Men det går absolut att variera med allt i från modell på kavajen, till näsdukar och accessoarer – inom ramen på klädkoden såklart! Att respektera brudparets önskan om klädsel är en självklarhet när ni går på bröllopet, och det är därför ert ansvar att se till att ni klär er korrekt. Om ni är osäkra – ring brudparet och fråga!

Vi reder här ut de olika klädkoderna och ger tips på hur ni kan variera de olika – vi börjar med den enklaste först.

Kavaj

Står det ”klädsel: kavaj” på inbjudan innebär det antagligen att bröllopet är av det enklare slaget. Denna klädkod kräver inte en hel kostym, utan det lämpar sig bra med en blazer tillsammans med ett par udda byxor. Det ska dock passa ihop, och observera att jeans ska undvikas, det är ju trots allt ett bröllop! Däremot fungerar linnebyxor om det är ett sommarbröllop, men då tillsammans med en passande kavaj.

Till detta bärs sedan skjorta och slips. Om ni däremot råkar veta att bröllopet är av det formellare slaget, välj en hel kostym istället (den behöver dock inte vara mörk).

Skorna kan vara antingen bruna eller svarta, eller i fallet enklare bröllop: vita sneakers (hela och rena givetvis!).

Mörk kostym

”Mörk kostym” på bröllop är antagligen den vanligaste klädkoden. Här krävs en hel kostym, i färgerna svart, mörkgrå eller mörkblå. Till detta bärs vit skjorta tillsammans med slips eller fluga. Notera att skjortor med knappar vid kragen, så kallad ”button down” inte är lämpligt tillsammans med en kavaj av det här slaget.

Lägg även gärna lite tid på att få kostymen så skräddad som möjligt, detta är något som man kan få hjälp med på de flesta återförsäljare eller uthyrningsställen. Till mörk kostym bärs svarta skor, gärna snörskor i läder (eller fejkläder).

Smoking

Ett smokingbröllop är ett elegant och påkostat bröllop, och gästerna ska såklart klä sig därefter! En smoking bidrar verkligen till en lyxig känsla, och behöver faktiskt inte nödvändigtvis vara svart. Den ska däremot alltid vara i en mörk nyans, med undantag för om du vill bära en vit smokingjacka. Denna går bra att bära under sommaren på ett bröllop, dock (som alltid oavsett färg på jackan) med svarta byxor till.

Det finns olika typer av smokingjacka, där den vanligaste är den med så kallad schalkrage som ofta är i siden eller sidenliknande material. Den andra har en ”vanlig” krage likt den på en vanlig kavaj, men själva jackan är således mycket finare än en kavaj. Beroende på vilken kavaj som används, gäller olika skjortor. Skjortan till en jacka med schalkrage har en ”snibbkrage” som kan vikas antingen innanför, bakom flugan eller utanpå på jackan. Det andra typen av skjorta har en något högre krage. Båda dessa typer av skjortor har stråveck på magen. Till denna är det även vanligt att bära ett så kallat midjeband.

Väljer du en skjorta utan stråveck, är det av en ”vanlig” skjortmodell, men är något längre och mer stärkt (och givetvis inte här heller med ”button down”-krage). Byxorna som används till kostym är av samma modell som vid frack, med revärer på sidan.

Till smoking bärs liknande skor som vid ”mörk kostym”, och även lackskor passar bra. Man bär alltid svart fluga till smoking.

Frack/högtidsdräkt

Frack eller högtidsdräkt är den högsta i rang när det kommer till klädkoderna, och bärs på formella fester och högtidsdagar – som bröllop. Fracken är alltid svart eller väldigt mörkt blå, med en kavaj med slag i antingen sammet eller siden, och byxor med revärer. Under kavajen bärs en vit väst tillsammans med en vit fluga. Skjortan ska vara stärkt både på bröstet och vid kragen.

Det är korrekt att bära hembygdsdräkt eller folkdräkt istället för frack, men här kan det vara bra att känna av vad det är för slags bröllop innan man väljer bort fracken. Det kan anses gammalmodigt och utklätt om det är ett modernt bröllop med många unga gäster, till exempel. Till frack/högtidsdräkt bärs svarta välputsade skor eller lackskor, med svarta tunna strumpor.

Det är ganska vanligt att inte äga en egen frack, varpå man kan ange ”Frack/mörk kostym” som alternativ för att förenkla det lite för gästerna.

Övrigt

Vissa brudpar väljer att ange ”egna” klädkoder på sin inbjudan. Det kan vara ”sommarfin”, ”festklädd”, ”kalasfin” eller liknande. Detta kan upplevas väldigt förvirrande för gästerna. Det man antagligen syftar på är klädsel i stil med ”kavaj” eller ”mörk kostym”. Är ni osäkra, kontakta brudparet och fråga! Med största sannolikhet tycker de nog antagligen inte att det är superviktigt att gästerna klär sig på ett visst sätt, i och med att de inte angett en formell klädkod – men de vill ändå att gästerna klär upp sig för fest.

Foto: Tymonko Galyna/Shutterstock.com