Du är här Startsida / Inspiration / Guide: Så gifter ni er utomlands

Annons

Guide: Så Gifter Ni Er Utomlands

Guide: Så gifter ni er utomlands

Publicerad den maj 2, 2017

Är du en av dem som drömmer om att gifta dig på en kritvit paradisstrand någonstans ute i världen? Härligt! Här är en guide på hur ni går till väga.

Många vill gifta sig utanför Sveriges gränser och ofta är det sol, kritvita stränder och magiska vyer som lockar. Flera resebyråer har erfarenhet av giftermål utomlands och kan hjälpa till att styra upp allt från vigsel till fest, men det går såklart också att lösa på egen hand. Här är några saker ni bör tänka på innan avresa.

Både vigsel och ceremoni utomlands

Det finns olika alternativ för er som vill bli vigda utanför Sveriges gränser. Ni kan gifta er borgerligt, inför antingen en svensk eller en utländsk myndighet, eller kyrkligt hos Svenska kyrkan.

För att veta hur det funkar i det land som ni har tänkt er är det bäst att kontakta den svenska ambassaden i landet, ett svenskt konsulat eller Svenska kyrkan. Utrikesdepartementet har information om vilka ambassader och konsulat som utför vigslar och hos Svenska kyrkan finns information om var det går att gifta sig enligt Svenska kyrkans ordning i utlandet.

FORUM: ”Budget vid bröllop utomlands?”

Ett måste om ni vill gifta er inför en svensk myndighet eller Svenska kyrkan utomlands är att båda eller en av er är svensk medborgare. Och hur ni än väljer att göra gäller det att vara ute i god tid – planeringen och den juridiska processen kan ta längre tid än vad ni tror.

Till exempel så måste ni ansöka om hindersprövning. Det gör ni genom att fylla i en blankett som ni skickar in till Skatteverket. Det är viktigt att lämna in ansökan i god tid före vigseln för att sedan kunna ta med hindersprövningen och vigselintyget till myndigheten eller kyrkan.

Ett annat alternativ är att gifta sig inför en utländsk myndighet. För att ta reda på exakt hur det fungerar i olika länder är det smartast att helt enkelt kontakta myndigheten i fråga för att ta reda på vilka dokument som behövs för att vigseln ska vara giltig.

FORUM: ”Frakt av klänning vid bröllop utomlands?”

Efter bröllopet måste ni visa ett intyg för Skatteverket som bevisar att vigseln faktiskt har ägt rum. Det gör ni genom skicka in en kopia på vigselhandlingen. Om Skatteverket bedömer att vigseln är giltig registreras ni sedan som gifta i folkbokföringen.

Vigsel i Sverige och ceremonin utomlands

Vissa länder har inte svensk vigselrätt och då är ett alternativ att ha själva i vigseln i Sverige och sedan åka utomlands och ha en bröllopsliknande ceremoni och fest.

Till exempel så kan ni gifta er i ett kapell på Arlanda alldeles innan resan och sedan få en kyrklig välsignelse, vilket i stort sett fungerar likadant som en vigsel, i det land ni ska åka till.

Vill du veta mer? Gå in på Skatteverkets, Svenska Kyrkans eller regerings hemsida.

Annons

Annons