Du är här Startsida / Inspiration / Ska ni gifta er? Då måste ni sluta med det här
Dåliga Relationsvanor Ni Måste Sluta Med Innan Ni Gifter Er

Ska ni gifta er? Då måste ni sluta med det här

Publicerad den augusti 9, 2019

När man varit i ett förhållande ett tag är det lätt att man utvecklar dåliga vanor som tyvärr riskerar att förstöra kärleken mellan er om det går för långt. Därför är det nödvändigt att göra sig av med dessa innan man ingår ett livslångt äktenskap. Här listar vi några av de vanligaste dåliga vanorna.  

1. Förvänta sig att din partner ska kunna läsa dina tankar 

Det är lätt att man börjar förvänta sig att ens partner ska ”känna en så väl att hen borde förstå eller veta det”. Men detta måste du/ni sluta med. Säg alltid rakt ut vad du tycker, tänker, känner och vill – ingen kan läsa tankar.

2.  Försöka göra din partner svartsjuk

Att gifta sig handlar om att bygga upp ett livslångt förtroende och en trygg famn. När du försöker göra din partner svartsjuk som ett straff eller som ett sätt att få deras uppmärksamhet, förminskar du säkerheten och förtroendet i förhållandet. Försök prata om din frustration istället för att spela detta spel.

3. Konstant fråga din partner om hen älskar dig 

Att hela tiden fråga din partner om han eller hon älskar dig gör att själva innebörden med att säga dessa tre ord tappar sin styrka. Det är tyvärr även så att din partner kan börja känna sig osäker på er om du konstant måste veta att ”allt är bra” och att ni verkligen älskar varandra. Låt orden komma naturligt istället. Vissa säger det ofta och andra mer sällan, det får man bara acceptera.

4. Hamna i tråkiga rutiner    

I alla förhållanden hamnar man till slut i rutiner, vilket i sig är jättemysigt men ibland måste ni testa på något nytt. Att ni klarar av att bo ihop, laga middag på kvällen och sedan kolla på en spännande film är toppen, men klarar ni av att resa iväg tillsammans? Bestiga ett berg ihop? Delta i ett projekt? Se till att testa saker likt dessa innan ni gifter er, det kan ibland vara avgörande.

5. Skylla ifrån sig 

Det ligger i människans natur att hitta något eller någon att skylla på för sina misstag. I ett förhållande blir detta såklart väldigt vanligt. ”Varför har du lämnat kranen på?”, ”Varför har du inte låst dörren?”, ”Varför har du lagt mina nycklar där?”. Det leder ingen vart att hålla på sådär. Försök bara hitta lösningar för att det inte ska ske igen istället.

6. Konstant uppkoppling

Det här kan vara ett av de absolut vanligaste problemen i förhållanden idag. Konversationer har bytts ut mot att kolla olika flöden i sociala medier. Tiden ni får tillsammans efter jobbet är kort nog, se till att utnyttja den väl.

7. Hota med att lämna när saker blir svåra  

När man blir upprörd och frustrerad är det lätt att slänga ur sig kommentarer som ”då kanske det är lika bra att vi gör slut” eller ”då vet jag inte om jag orkar detta mer”, för att göra sin partner lite ”rädd”. Detta är aldrig en god idé. Om ni ska ingå äktenskap kommer ni stöta på svåra situationer hela tiden, då måste ni veta att ni har varandra i vått och torrt.

8. Konstant fråga ut din partner vart hen har varit och med vem 

Nu handlar det återigen om tillit och trygghet. Självklart ska man kunna fråga sin partner vad hen har gjort eller vem hen har varit med, men allt handlar om hur du säger det. Det märks direkt om du ställer frågan med svartsjuka eller oro i rösten. Men känner du att du inte kan lita på din partner och att du faktiskt är orolig så kanske det är värt att fundera en extra gång på om ni verkligen ska gifta er…

En ny kartläggning visar att det finns en särskild månad som flest svenskar väljer att skilja sig på. Så håll hårt i era partners under den här årstiden! Se i videon.