Du är här Startsida / Inspiration / Cuba
Cuba

Cuba

Publicerad den november 18, 2010

Allt du behöver veta om Cuba.

Fakta:
Cuba tillhör västindien och ligger 17 mil från Floridas Key West, USA och 21 mil från Yucatan halvön i Mexico. Cubas andra grannländer är Jamaica, Bahamas och Haiti. Huvudön på Cuba är den 15:e största ön i världen på 104,945 kvadrat km. Ön är 125 mil lång och 19 mil bred på det bredaste stället. Till Cuba hör även ön ”Isla de la Juventud” på 220 kvadrat km och 4200 korallöar och sandbankar, de flesta av dessa öar är obebodda pga att de ligger så lågt vid vattenytan. På fastlandet är Cuba rikt på grönska, här finns över 6000 olika växtsorter. Många av dessa är ovanliga palmträd och allt som allt sägs det finnas över 20 miljoner palmer. På den södra kusten finns många mangrove träsk som bebos av fåglar och småfisk medan den norra kusten mest består av långa stränder.

Invånare: 11 miljoner
60% av spanskt ursprung, 22% mulatter, 11% av afrikanskt ursprung, 1% chineser.
Huvudstad: Havana (inv. 2,200,000)
Språk: Spanska
Klimat: På Cuba skiljer sig inte temperaturen nämnvärt mellan årstiderna. Cuba har ett behagligt subtropiskt klimat med passadvindar från norr. Den våta sommarsäsongen är dock från maj till oktober, den torrare vintersäsongen är från november till april. Medeltemperaturen i juli är +27°C och +22°C i februari. Cubanerna har sin semester i juli och augusti, dessutom firar de jul och påsk med ledighet så under denna tid är det något trångt på stränderna. Luftfuktigheten ligger ungefär kring 80% året runt, men under den blötare säsongen blir det klibbigare.
Valuta: Cubansk peso (Cu$)
Pengar och kostnad: För att vara karribien är Cuba ganska överkomligt, men därmed inte sagt att det är billigt.
Budget middag: US$5-10
Restaurang middag: US$10-15
Budget boende: US$15-25
Hotellrum: US$25-100

Bra att veta: Cuba är en kommunist stat, folket är vänliga, men det är ingen idé att försöka ge dricks till tex. tjänstemän för att få bättre service, det kan anses som en muta. Cubaner inom turistnäringen är beroende av dricks fast de egentligen inte får ta emot det, men man kan ge det till dem som ger extra bra service. Ge inte pengar till tiggare, det är förbjudet att tigga i Cuba och bland dem finns ofta civilklädda poliser som då kan fråga ut eller fängsla dem.