Du är här Startsida / Inspiration / Bröllopsskrock
Bröllopsskrock

Bröllopsskrock

Publicerad den oktober 18, 2010

Gammalt skrock är något som följer med bröllopsplaneringen och då i synnerhet när det gäller brudens klädsel, alla har väl någon gång hört uttrycket ”Något gammalt, något nytt, något lånat, något blått”.Men kom ihåg att det är skrock, alltså ingen regel på hur det ska vara.

Brudens klädsel

Gammalt skrock är något som följer med bröllopsplaneringen och då i synnerhet när det gäller brudens klädsel, alla har väl någon gång hört uttrycket

”Något gammalt, något nytt, något lånat, något blått”.

Det gamla för att påminna om det som varit, något nytt som symbol för det nya hon kliver in i, något lånat för att behålla vänner och något blått som symbol för hoppet.

På engelska lyder ordspråket; ”Something old, something new, something borrowed, something blue and a sixpence in your shoe”.
Pengen ska helst vara från brudens födelseår. Lyckligtvis har riset eller konfettin som kastas på kyrktrappan samma betydelse. Det är nog alla skrockfulla brudar tacksamma för, för vem vill egentligen ha en hård peng i skon.
Den som syr sin egen brudklänning får gråta lika många tårar som hon syr stygn.

Slöjan
Slöjan symboliserar brudens oskuld och enligt traditionen bärs den bara första gången man gifter sig. Runt slöjan finns många sägner, regn i brudslöjan har haft olika betydelse beroende på varifrån man kommer. De flesta är nog överrens om att det betyder tur och pengar. I Sörmland betydde det dock tårar i äktenskapet och i Värmland fattigdom. Vad man verkar ha varit överrens om var att snöfall betydde rikedom.

Ringen
Trånga ringar betyder att det blir ”trångt” i äktenskapet. Är ringarna däremot för stora förebådar det att förbindelsen snart kommer upplösas.
Glömmer brudgummen ringen blir det ett stormigt äktenskap.
Den som provar andras vigselring blir aldrig gift

Ris
Seden säger att ris bringar fruktbarhet och rikedomar till hemmet.

Tårtan
Tårtan har en lång tradition och symboliserar äktenskaplig lycka och fertilitet. Bruden ska inte baka sin egen bröllopstårta, det för olycka med sig.

Vigseln
Den som svarar ”JA” högst i kyrkan blir den som får bestämma mest.

Två syskon ska inte gifta sig samtidigt, då blir det inte lycka för någon.
Är den första person som brudparet möter när de går ut från kyrkan en man blir första barnet en pojke. Är det istället en kvinna blir första barnet en flicka.

Dubbelbröllop ska man akta sig för, ett av äktenskapen blir alltid olyckligt.

” Men som jag brukar säga, det är ditt bröllop, din fest, alltså dina regler!”