Du är här Startsida / Inspiration / 7 saker du kanske inte visste om brittiska bröllop
7 Saker Du Kanske Inte Visste Om Brittiska Bröllop

7 saker du kanske inte visste om brittiska bröllop

Publicerad den december 11, 2017

Gemensamt med de flesta bröllop är att de är helt fantastiskt vackra och fyllda med kärlek. Men det finns förstås vissa detaljer som kan skilja bröllop åt – framförallt om man jämför hur ett giftermål går till i olika länder. Här är 7 saker du kanske inte visste om brittiska bröllop!

1. De äter bröllopsfrukost. Oavsett vilken tid bröllopet äger rum så kallas måltiden man äter ihop för bröllopsfrukost. Detta är en gammal tradition som kommer från att bruden och brudgummen brukade fasta innan de gifte sig.

2. De har andra klädkoder. På bröllop i Storbritannien dyker det ibland upp klädkoder som vi inte är vana vid i Sverige. På traditionella bröllop kan till exempel ”morning dress” stå som klädkod på inbjudningskortet. Då har männen på sig hatt, väst och jackett och kvinnorna en lämplig klänning.

3. Man kan inte gifta sig var som helst. I Storbritannien måste lokalen där bröllopet ska äga rum vara licenserad. Det går alltså inte att ställa sig ute i trädgården och gifta sig spontant, utan det är en längre process med en hel del pappersarbete.

4. Öppen bar är inte en självklarhet. Precis som i Sverige är det inte ovanligt att gästerna betalar för sin egen dryck. Oftast får man dricka till maten och för att skåla, men senare under kvällen är det inte säkert att brudparet väljer att stå för alla gästers dryck.

5. Hattar är fortfarande vanligt. Förr var det i stort sett ett krav med hatt på kyrkbröllop i Storbritannien. Detta har ändrats med åren, men hattar förekommer fortfarande, speciellt på riktigt eleganta bröllop.

6. Tårtan får gästerna som doggie bag. I England är det tradition att bröllopstårtan delas mellan alla gäster, men den äts inte under bröllopet utan man tar hem sin bit och äter dagen därpå.

7. Du måste verkligen tänka igenom vad du har på dig. Alla känner nog till standardreglerna som att man inte bär vitt, svart eller för kort. Men på bröllop i Storbritannien finns det fler oskrivna regler: grönt ger otur, ibland ska kvinnor bära tights och/eller dölja sina axlar och på vissa bröllop är det ett bestämt färgtema. 

I år är det dessutom 36 år sedan Prins Charles och Prinsessan Dianas sagobröllop ägde rum. Kolla in hur det såg ut då!