Du är här Startsida / Inspiration / 5 naturliga tips för att bli ditt hälsosammaste jag inför bröllopsdagen
Morgon Brud

5 naturliga tips för att bli ditt hälsosammaste jag inför bröllopsdagen

Publicerad den oktober 18, 2019

På bröllopsdagen vill man oftast vara sitt bästa jag. Här kommer 5 tips för att hjälpa dig på vägen. 

1. Avokado och vattenmelon

Avokado innehåller mycket kalium vilket hjälper kroppen bli av med överskott av natrium. Att ha mycket natrium i kroppen leder till att kroppen sparar vatten och lägger på sig ”vattenvikt”. Vattenmelonen har samma syfte men bidrar istället genom all vätska den innehåller. Gott som gör gott!

Avokado Vattenmelon
Mums! En fräsch sallad på vattenmelon, avokado och fetaost någon?

2. Drick mycket vatten

Att dricka mycket vatten ger positiv effekt både på utsidan och insidan av kroppen. Till exempel kan vatten skynda på metabolismen (ämnesomsättningen) vilket gör att fler kalorier förbränns.

Det är även bra att dricka vatten en stund innan måltider vilket ger en mättande känsla och minskar aptiten, vilket gör att man konsumerar färre kalorier och därmed blir mätt på mindre portioner. Vatten är även ens bästa vän när det gäller att bli av med vattenvikt. Om kroppen känner sig uttorkad och inte får tillräckligt med vatten kommer den spara det vattnet du faktiskt dricker, alltså mer vattenvikt.

Sist men inte minst är det även bra att dricka vatten när man känner sig jättehungrig eller vill äta något mellanmål, då man ofta misstar törst för hunger.

Vatten
Skål!

3. Svart kaffe och grönt te

Kaffe är i vissa fall orättvist demoniserat. Kvalitetskaffe är laddat med antioxidanter och kan flera hälsofördelar. Studier visar till exempel att koffeinet i kaffe kan öka metabolismen med 3-11% och öka fettförbränningen med upp till 10-29%.

Se dock till att du inte adderar massor av socker eller andra ingredienser med många kalorier till ditt kaffe – det kommer helt att ta bort de flesta fördelar.

Liksom kaffe har grönt te också många fördelar, och en av dem är viktminskning. Även om grönt te innehåller små mängder koffein, är det laddat med kraftfulla antioxidanter som kallas katekiner som tros fungera synergistiskt med koffein för att förbättra fettförbränningen. Trots att bevisen är blandade visar många studier att grönt te (antingen som dryck eller grönt te extrakt) kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Grönt Te
Byt ut ditt svarta te mot grönt.

4. Sov ordentligt

Sömn är väldigt underskattat men kan vara lika viktigt som att äta hälsosamt och träna. Studier visar att dålig sömn är en av de starkaste riskfaktorerna för fetma, eftersom den är kopplad till en 89% ökad risk för fetma hos barn och 55% hos vuxna.

Vi bränner även mer kalorier medan vi sover – underbart, eller hur?

Sömn
Viktigt att prioritera sömnen, även när planeringen känns som stressigast. 

5. Ha inte onyttiga saker hemma

Det här tipset talar för sig själv. Om man inte har onyttig mat hemma, så kan man inte äta det. Det är även ofta så småätandet hålls uppe; genom att ha onyttigheter lättillgängliga.

Att däremot ha hälsosam mat i närheten hindrar dig från att äta något ohälsosamt om du blir alltför hungrig.

Snacks som är lätta att bära med sig och enkla att förbereda, är till exempel frukt, nötter, morötter, yoghurt och hårdkokta ägg.

Nötter
We’re nuts about you!

 

Källor: healthline.com, poosh.com

Med små enkla saker kan du som älskar bland annat chips, godis och nutellamackor byta ut dessa mot nyttigare varianter. Se i videon nedan vad du kan byta.