Du är här Startsida / Inspiration / 17 handfasta tips för att planera ett bröllop

Annons

17 Handfasta Tips För Att Planera Ett Bröllop

17 handfasta tips för att planera ett bröllop

Publicerad den februari 22, 2018

Idag tar många hjälp av bröllopsplanerare och koordinatorer, men det behöver inte vara ett måste. Det går utmärkt att planera ett bröllop själv. Eller ja, med hjälp av din partner, släkt och vänner så klart! 

Här är 17 handfasta tips till dig som är i planerartagen. 

1. Sätt er budget, och håll er till den

Budgeten är en av de främsta faktorerna för många av era beslut kring bröllopet, så den borde vara en av de första sakerna ni kommer överens om. När ni väl har tagit beslutet om den magiska siffran – håll er till den!

2. Gör en lista på prioriteringar

Sätt er ner tillsammans och tänk ut de tre viktigaste aspekterna av ert bröllop. Är det maten? Dekorationen? Musiken? Prioritera då dessa saker, och kompromissa lite på resten. Detta är också ett knep för att lättare hålla sig till budgeten.

3. Gör en mood board

Med alla de otroligt många inspirationskällor och kanaler där ute, kan man lätt känna sig överväldigad. Försök håll dig till några få medier, om det så innebär att du så gott som lever på Pinterest, Instagram eller bröllopsbloggar. Försök få en känsla för vad för stil du gillar som du samlar på en mood board (digital eller gammal hederlig klippa-och-klistra). Utgå från denna när du sen ska kolla på klänningar eller liknande.

4. Jobba som ett team tillsammans

Det är lätt hänt att känna sig övergiven i planeringsprocessen om man är den drivande parten. Det är därför viktigt att ni tar hjälp av varandra och gör bröllopsplaneringen till något roligt som ni gör tillsammans.

5. Begränsa dina val

När ni har bestämt er för en stil eller tema för bröllopet – håll er till den. Då får ni lättare att fokusera och även om du konstant hittar massa nytt fint du vill plocka in så är det lätt att det blir rörigt, både i huvudet och budgetmässigt.

6. Organisera mera

Använd dig av checklistor, Google Docs, Excel, eller vad du själv föredrar. Så länge du har idéer, budget, siffror och liknande på ett och samma ställe kommer du långt. Det finns även både appar och program att ladda ner för sådant. 

7. Stressa inte in i beslut

Det kan kännas lockande att boka den första bästa fotografen eller floristen ni träffar, men ta ett steg tillbaka och jämför offerter och prisförslag innan ni bestämmer er (men, vänta inte för länge!). 

8. Var flexibla med datum

Även om ni har ett drömdatum ni vill gifta er på, så är det inte säkert att kyrkan eller festlokalen är ledig på just detta datum. Var flexibla när det kommer till datum för att inte begränsa er allt för mycket.

9. Välj ett tema

Ni behöver absolut inte gå all in med ett specifikt tema – det kan lika gärna vara en färgskala som ett faktiskt tema. Det gör däremot att ni har något att planera bröllopet kring, och gör det lättare att ta beslut och hålla det enhetligt.

10. Börja med gästlistan tidigt

Detta ger er en ungefärlig uppfattning om bröllopets omfång, och ni kommer dessutom behöva sitta ner med listan flera gånger och ta bort och lägga till. Idag är det vanligt att skicka ut ett ”save-the-date”-kort närmare 6 månader innan bröllopet, vilket betyder att ni behöver ha en färdig gästlista redan då.

11. Prata med andra gifta par

Gick ni nyligen på ett bröllop som ni gillade mycket? Prata med paret som gifte sig! De kommer med all säkerhet ha bra tips på do’s and dont’s. Vänner och familj är ofta även de bästa källorna, våga fråga andra som är gifta!

12. Ta en paus mellan bröllop och smekmånad

Att planera ett bröllop och smekmånad samtidigt är både dyrt och tidskrävande. Överväg att ta en liten paus mellan bröllopet och smekmånaden, för att spara ihop lite fickpengar och andas. Då känner ni dessutom inte att ”allt är över på samma gång”!

13. Delegera

Ännu en gång: du/ni gör inte det här ensamma! Tärnor, marskalker, familj och vänner finns där och hjälper förmodligen gärna till. Delegera ut passande uppgifter till dem för avlastning – de flesta kommer se det som en ära att få vara en hjälpande hand.

14. DIY på ett strategiskt sätt

DIY – alltså ”do it yourself”, kan vara både kostnadseffektivt och göra bröllopet mer personligt. Ta inte på dig för mycket bara – det kan innebära mer jobb och huvudbry än att betala för tjänsten. Sådant som kan förberedas långt i förväg är perfekta saker att sitta och pyssla med i lugn och ro, men sådant som ska göras i nära anslutning till bröllopet, som mat eller blommor, kan du gärna skippa.

15. Fokusera på helheten

Få inte ett nervsammanbrott om servetterna råkar vara fel nyans, eller stearinljusen inte matchar med varandra. Ingen gäst kommer bry sig om detta! Så fort du går ner för altaret kommer alla småsaker inte betyda någonting… hallå, du ska ju gifta dig nu!

16. Gör ett körschema

Ha god och nära kontakt med florist, fotograf, festlokal och liknande. Du kommer känna dig lugnare om du vet när du kan förvänta dig saker under dagen, och för att kunna sätta upp ett körschema. Ge kopior till de personer som har betydande roller under dagen så de också är med på noterna. Obs, det är inte hela världen om ni avviker från någon punkt!

17. Ha kul!

Varken gästerna eller du själv kommer uppskatta ett stressat brudpar, så se till att verkligen ha kul och NJUT på er stora dag!

Annons

Annons