• Äldre 23 Feb 11:09
    4432 visningar
    8 svar
    8
    4432

    snabb vigsel?

    Jag skulle vilja gifta mig kyrkligt men jag vill enbart ha själva semonin utan psalmer och dyligt. Är de nåt man själv kan bestämma eller man måste ha hela semonin ?

  • Svar på tråden snabb vigsel?
  • Aniara­4
    Äldre 23 Feb 11:22
    #1

    En kyrklig vigsel fööjer en bestämd vigselordning där det bl.a. ingår minst två psalmer, textläsningar osv. Prästen kan inte ändra den, för vigseln blir formellt ogiltig om inte vigselordningen följs.

  • Äldre 23 Feb 11:41
    #2
    +1

    En kyrklig cermoni med minsta antalet psalmer (2 st, man behöver ju inte välja dom längsta) och korta stycken för in och utgång, samt kanske en önskan till prästen att man vill hålla det kort, behöver inte ta mer än 15-20 min.

    Men gifter man sig i kyrkan så ska man vara medveten om att det i första hand är prästens gudstjänst - i andra hand ditt bröllop. Så om man inte vill ha en gudstjänst med allt vad det innebär så bör man välja en borgerlig cermoni.
    Och som Aniara4 säger så kan dom inte ta bort vad som helst för det är då egentligen inte giltigt.

  • Äldre 23 Feb 15:38
    #3

    Tyvärr så finns det ingen "snabb" cermoni utan psalmer vid kyrklig vigsel.

    Vill du ha en snabb vigsel rekommenderar jag en borlig vigsel, men som är välsignad av en präst (ifall det är viktigt). Då kan man välja en miljö som liknar kyrkans högtydliga miljö. Kan exempelvis vara ett rådhus, statshus, hembygdsgård etc. Man konktar både en vigselförättare, präst eller borglig.
    (Ibland är det svårt att få präster att ställa upp som vigselförättare utanför kyrkan). Vid borlig vigselförättare kan man kontakta svenska kyrkan och be om att få vigseln välsignad. Då närvara prästen vid den borliga vigseln och välsignar brudparet efter att paret svarat JA :)

  • Äldre 23 Feb 18:26
    #4

    Vet du vad en vigselgudstjänst egentligen innebär?   Så här är det det går till: 


    kyrklig vigselakt
    Efter ingångsmusik och psalm kan prästen börja med en lovprisning och därefter inledningsorden:
    "Inför Guds ansikte är vi samlade till vigsel mellan er två, NN och NN. Vi är här för att be om Guds välsignelse över er och för att dela er glädje. Äktenskapet är en Guds gåva instiftat till samhällets bestånd, till människors hjälp och glädje, till inbördes stöd och fördjupad samhörighet i mörka och ljusa dagar. Att leva som man och hustru är att leva i förtroende och kärlek, att ta ansvar för varandra och hemmet, (att tillsammans ta emot och fostra sina barn) och att troget stå vid varandras sida."
    Prästen (eller någon vän till bröllopsparet) fortsätter att läsa ur bibeln:
    "Jesus sade: Skaparen gjorde från början människorna till man och kvinna. Därför skall en man lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru, och de två skall bli ett. Vad Gud har fogat samman får människan alltså inte skilja åt." (Matt 19:4-6)
    Därpå läser prästen eller någon vän till bröllopsparet någon bibeltext. Sedan reser sig församlingen upp och prästen ställer frågan först till brudgummen, därefter till bruden:
    "Inför Gud och i denna församlings närvaro frågar jag dig, NN: Vill du ta NN till din hustru/man och älska henne/honom i nöd och lust?"
    När båda svarat JA på frågan överlämnar bröllopsparet/brudgummen ringarna/ringen till prästen. Vigselförrättaren vänder sig mot altaret och ber en bön över ringarna/ringen:
    "Gud, du som är alltings skapare och Herre, välsigna NN och NN i deras äktenskap. Låt dessa ringar/denna ring för dem vara tecknet på deras löften om ömsesidig kärlek och trohet. Genom Jesus Kristus, din Son vår Herre". Församlingen svarar:
    "Amen".
    Prästen återlämnar ringarna/ringen. Brudbuketten tar nu lämpligen tärnan. Bröllopsparet håller gemensamt ringarna/ringen medan de i tur och ordning avger sina löften. Prästen brukar läsa före, den som önskar kan utforma detta moment fritt i samråd med prästen. Löftena ska ge uttryck åt bröllopsparets vilja att älska varandra i nöd och lust till döden skiljer dem åt. Handbokens formulering lyder:
    "Jag NN, tar dig, NN, nu till min hustru/min man att dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen tills döden skiljer oss åt". Eller den korta varianten: "NN, jag vill älska dig, dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen tills döden skiljer oss åt."
    Prästen säger:
    "Ni har nu ingått äktenskap med varandra och bekräftat detta inför Gud och denna församling. Ni är nu man och hustru. Må Herren vara med er och leda er i sin sanning nu och alltid".
    Församlingen sätter sig ner. Här kan en psalm, eller t ex solosång infogas. Därpå följer en förbön som läses av prästen eller någon vän. Vanligast är den bön som står i handboken:
    "Himmelske Fader, vi tackar dig för denna dag, för dess glädje och förhoppningar. Vi ber dig för det äktenskap som NN och NN nu har ingått inför dig. Låt deras liv tillsammans präglas av tillit och respekt för varandras egenart. Hjälp dem att skapa ett öppet och varmt hem, där (deras barn får leva i trygghet och) deras vänner finner gemenskap. När svårigheter möter, för dem då närmare dig och varandra. Hjälp dem att förlåta varandra och låt dem dag för dag ta emot glädje och kraft ur din hand. Genom Jesus Kristus, vår Herre."
    Under det här momentet har bröllopsparet knäfallit vid altarringen. Nästa moment är läsning av Fader vår och välsignelsen. Bröllopsparet fortsätter då stå på knä. Sedan reser de sig upp och bruden får tillbaka sin brudbukett.

    Vigselakten avslutas med en psalm och oftast ett vigseltal. I samband med vigseltalet överlämnas vigselbeviset. Efter sista psalmen kan solosång eller ett extra musikstycke förekomma. Då kan bröllopsparet vända sig mot varandra och sedan helt om och bli stående mot församlingen. Under utgångsmarschen tågar de nygifta med bröllopsfölje ut ur kyrkan. Bruden går på mannens högra sida, men fortfarande på den vänstra sidan i kyrkan. Sedan blir det lyckönskningar på kyrktrappan...

  • Äldre 24 Feb 07:20
    #5

    Exakt vad är det i den kyrkliga vigseln du vill ha?  

    Är du ute efter den pampiga miljön och få gå upp längs en altargång? Eller känslan av en mäktig cermoni? 

    Du vet väl om att du kan forma den borgerliga vigseln precis som du vill ha den? Solosång, diktläsning, lyssna på favoritcd:n osv...  

    Slott och herrgårdar och andra fina platser har oftast vigselrum att låna där du kan få den kyrkliga känslan av att gå fram till altaret och ha en pampig miljö i bakgrunden. 

  • Äldre 24 Feb 08:30
    #6

    Det är dessutom inte tillåtet för en präst att utföra en borgerlig vigsel, så vill man ha den kyrklig får man så att säga "hela paketet", oavsett var vigseln äger rum- i kyrkan, i trädgården eller på Gekås i Ullared.

  • Äldre 24 Jul 08:59
    #7

    Tja.. kan man ha rock konsert i kyrkan så nog kan man gifta sig borgliga också. Ni får väl kolla om ni får hyra kyrkan 15 minuter och ha en borgliga vigselförrättare som ut för vigseln ser inte att det ska kunna vara något problem. Men det är ju kyrkorådet i församlingen som tar sådan beslut tror jag.

  • Äldre 28 Jul 08:04
    #8

    Nu är ju tråden ett och ett halvt år gammal och knappast aktuell längre, men man kan alltså inte gifta sig borgerligt i kyrkan. Det går inte att "hyra" kyrkan för att ha en borgerlig vigsel där. I kyrkan äger vigselgudstjänster rum. Att man dessutom ibland kan ha konserter av både det ena och det andra slaget förändrar inte detta.

Svar på tråden snabb vigsel?