• Äldre 8 Nov 09:57
    8411 visningar
    30 svar
    30
    8411

    hur ska vi göra detta så billigt som möjligt??

    behöver hjälp. jag och min karl ska ha ett vinterbröllop 2013 (jag vet det är långt dit) och vi vill ha det så billigt som möjligt. just nu har vi en budget på 20 000 för ca 20 gäster.

    nu till problemet. vi har hittat en säckpipegrupp i stockholm som vi GÄRNA vill ha på vårt bröllop, för min m2b ÄLSKAR säckpipa, och det ger lite krydda på det lilla bröllopet. har pratat med dessa personer om priser att komma upp hit, för det är en bra bit att köra. dom har sagt att om jag föreslår ett billigare sätt för dem att resa så skulle dom erbjuda 2 säckpipespelare och en trummis för 5 000. (ja det är billigare än alternativet)

    kruxet är.. hur jag än gör så spräcker jag budget..

    ska vi skära ner på allt annat? ex ring, mat etc. 
    ska vi öka på budgeten? jag är ju bara student och har inte så mycket till inkomst... samt min karl är lite snål... Tungan ute
    och dessutom, är det värt med ett sånt "kalas" med säckpipa, när det sen på festen bara blir 20 pers? (kommer ha fler på vigseln såklart)  

    ge mig tips och råd tack!  

  • Svar på tråden hur ska vi göra detta så billigt som möjligt??
  • Äldre 9 Nov 20:42
    #11

    tårtan har jag/vi tänkt be en från min hemby göra. hon gör UNDERBARA tårtor. goda och otroligt vackra! samt många har sagt att hon är billig med tanke på vad hon gör.. skulle visst gå på ca 1000 kr  för 20 bitar. 

     http://smaskigabakverk.wordpress.com/

    ni kan ju kolla på bilder här. :) hoppas länken funka

  • Incorp­oreal
    Äldre 13 Nov 10:20
    #12

    Hej hopp!
    Jag arbetar själv på ett konditori och jag tyckte inte det var så billigt med 1000 kr för 20 bitar. Om man håller sig till vårt ordinarie sortiment så kostar en tårta 300 kr för 15 bitar. Sen om man vill ändra ingridienser eller ha dem på avancerade ställningar och dyl. så kan det lätt springa iväg.
    Så det går att hitta fina, goda tårtor som inte kostar skjortan. Vissa ställen lägger även gärna till några hundralappar om man nämner ordet bröllop.
    Mitt tips är att titta på mindre konditorier, (inte bagerier och caféer).
    Min åsikt, hoppas ni får ert drömbröllop!

  • Äldre 13 Nov 10:38
    #13

    tack för tipset! :) jo, den här personen som jag pratar om är privatperson. hon har inget företag eller nåt... och eftersom vi bara kommer bli 20 pers så blir det troligen ingen våningstårta. :P så det kan ju automatiskt göra allt billigare. :)  men vi får se helt enkelt. är ju troligen all underbar dekoration som hon gör som kostar. 

  • Äldre 13 Nov 10:51
    #14

    Jag är också så att säga "amatör-tårtbakare", vet inte om jag är lika duktig som henne. Det får i så fall andra bedöma. Men jag tar 20:- biten eftersom jag inte har ett företag och alltså inte ska tjäna på tårtbaket om jag bakar till någon annan egentligen. För om jag gör det så är det ju svartjobb...


    Förut fick personen jag bakade till betala ingredienser + om dom ville ge något för "besväret". Men nu har jag satt ett fast pris / bit (med undantag om det skulle vara något väldigt avancerat eller tidskrävande förstås Flört) Så då går jag i princip +-0 eller eventuellt får några kronor för att jag bakar. Andra ska ju inte bekosta mitt intresse liksom. Det är min filosofi.
    Så 1000:- för 20 bitar = 50:- per bit -  medan om jag hade bakat din tårta så hade den kostat 400:-. Så har du lite referenspunkter att gå efter.
    Jag är inte ute efter att få baka din eller någon annans tårta. Jag vill inte ta åt mig uppdrag via BT heller faktiskt, jag har inte så mycket tid att lägga på bakningen. Utan jag vill bara ge dig referenspunkter och perspektiv på kostnaden.

    Och om du vill se bilder på mina tårtor så du kan jämföra (jag har lagt upp alla tårtor jag gjort sen jag började utom 4, för dom bilderna är borta efter datorhaveri) så vissa tårtor är riktigt hemska då dom är test-tårtor liksom...
    smulan.webdon.nu

  • Äldre 13 Nov 12:52
    #15
    Chicita skrev 2011-11-13 10:51:57 följande:

    Och om du vill se bilder på mina tårtor så du kan jämföra (jag har lagt upp alla tårtor jag gjort sen jag började utom 4, för dom bilderna är borta efter datorhaveri) så vissa tårtor är riktigt hemska då dom är test-tårtor liksom... 


    smulan.webdon.nu


    Fan va snygga/häftiga tårtor du gör Solig Du skulle ju lätt kunna starta företag med tårtbakning om du haft tiden till det Flört
  • Äldre 13 Nov 13:12
    #16
    Nikkita skrev 2011-11-13 12:52:43 följande:
    Fan va snygga/häftiga tårtor du gör Solig Du skulle ju lätt kunna starta företag med tårtbakning om du haft tiden till det Flört
    Tack, men alla blir inte så lyckade Flört
    Min egen bröllopstårta som skulle slå alla rekord i höjd eftersom den hade tre lager fyllning till 4 tårtbottnar (för varje våning på tårtan alltså) istället för två lager fyllning och 3 tårtbottnar som jag brukar ha...
    Men så valde jag att göra en vit chokladmousse från grunden som jag brukar göra, den brukar bli lösare än dom andra fyllningarna men tillräckligt fast för att den ska funka i tårtan. Och det var ju bara ett av tre lager tänkte jag. Den skulle bli stabil nog ändå... Jomenvisst Skrikandes
    Den blev på tok för lös, så jag kunde inte klä tårtan med sockerpasta utan fick lov att använda den grädde vi hade fått över när jag gjorde fyllningarna till att spritsa tårtan. Så tårtan är inte ens ordentligt täckt.

    Såna misstag får man inte göra som proffs.
    jäkla tur att det var min egen tårta i alla fall och ingen annans Oskyldig
  • Äldre 13 Nov 14:18
    #17
    Chicita skrev 2011-11-13 10:51:57 följande:

    Jag är också så att säga "amatör-tårtbakare", vet inte om jag är lika duktig som henne. Det får i så fall andra bedöma. Men jag tar 20:- biten eftersom jag inte har ett företag och alltså inte ska tjäna på tårtbaket om jag bakar till någon annan egentligen. För om jag gör det så är det ju svartjobb...


    Förut fick personen jag bakade till betala ingredienser + om dom ville ge något för "besväret". Men nu har jag satt ett fast pris / bit (med undantag om det skulle vara något väldigt avancerat eller tidskrävande förstås Flört) Så då går jag i princip +-0 eller eventuellt får några kronor för att jag bakar. Andra ska ju inte bekosta mitt intresse liksom. Det är min filosofi.
    Så 1000:- för 20 bitar = 50:- per bit -  medan om jag hade bakat din tårta så hade den kostat 400:-. Så har du lite referenspunkter att gå efter.
    Jag är inte ute efter att få baka din eller någon annans tårta. Jag vill inte ta åt mig uppdrag via BT heller faktiskt, jag har inte så mycket tid att lägga på bakningen. Utan jag vill bara ge dig referenspunkter och perspektiv på kostnaden.

    Och om du vill se bilder på mina tårtor så du kan jämföra (jag har lagt upp alla tårtor jag gjort sen jag började utom 4, för dom bilderna är borta efter datorhaveri) så vissa tårtor är riktigt hemska då dom är test-tårtor liksom...
    smulan.webdon.nusom du säger så är en del "test tårtor". och det har ju sin charm. men måste säga att förlovningstårtan och 2-våningstårtan på slutet var riktigt snygga! :) 

    jo det är ju olika på hur man tar pris. vet inte 100 vad hon här tar för pris. men jag vet att det blir MAX 1000 kr. förmodligen. men som tidigare så kan det ju bero på hur avancerad dekoration det blir. :)
     


  • Dejli
    Äldre 13 Nov 14:33
    #18

    Det kan ju bero på ingredienserna också. En god vän till mig är konditor på ett högt ansett konditori i Sthlm, och när hon gör tårtor så gör hon det bara på den finaste chokladen, med riktig vaniljstång etc. Gör man en riktigt fin chokladtårta med mycket choklad så kan det göra ett par hundra per tårta bara i bättre ingredienser också.

    Jag tror också att ni kan klara er med 15 000 på "det övriga" eftersom ni har relativt få gäster. Man måste ju inte ha sittande middag heller, man kan ju ha "tårtfest" utan middag och fylla bordet med mängder av småkakor och sådant som är lätt att göra i förväg själv, och det går att göra ganska billigt. Fina cupcakes kanske, som man gjort i förväg och sedan dekorerar på morgonen (kanske med hjälp av någon). Till ett sådant bröllop hade iaf inte jag räknat med en massa alkohol heller, och det kan ju bli dyrt om man ska bjuda. En skål i mousserande vin kanske, och sen lite lyxigare alkoholfritt till "fikat" (fin cider, hemmagjord saft eller liknande).

    Eller så lagar man ett gäng olika pajer med olika innehåll (varmrökt lax, grekisk med feta och oliver, ost- och skinkpaj etc) så får man god mat billigt, som går att göra ganska lyxig ändå och kanske lägger några kronor extra på en riktigt fin tårta (den kommer nog folk minnas mer än maten ändå). Eftersom ni ska ha vinterbröllop kanske det kan vara ett alternativ med några olika goda, värmande soppor? Med hembakt bröd.

    Det är nog på maten man kan spara mest pengar tror jag... klänning och ringar går ju att få tag på fina (kanske begagnade) för några hundralappar styck. Kanske köper ni lite billigare ringar nu, och bestämmer att på er 5-årsdag så köper ni riktigt fina ringar? Om man gillar silverfärg så är ju titanringar billigare, och går att få jättefina.

    Vad har ni för lokal? Där kan man ju också komma undan billigt eller lägga en förmögenhet... Det kan ju vara en fördel då att ha festen lite senare på kvällen, så kan man ha det lite mörkare och mer ombonat inne, så syns inte alla "skavanker" om det är en enklare lokal. Det är ju supermysigt att dekorera med en massa ljus då också.

  • Äldre 13 Nov 14:57
    #19

    nja.. tårtmiddag känns lite lite.. klart billigare ja. men när det ska vara runt middagstid och fest sen så.. och soppa är bara att glömma då min m2b HATAR allt vad soppa heter. haha.  alkoholen tänkte vi bara bjuda på delvis. alltså vi bjuder påex ett glas vin och en cider och öl eller 2 av en sort. resten får de ta med själv. därmed kan det bli mindre fylla.. 

    lokalen går på 200kr tror jag. ev. 100 kr om min gubbe är med i byaföreningen. så där är det ingen kostnad. och ringen funderar vi på att skita i. vi sätter bara in några diamanter i förlovningsringen... :) har ändå inte så mycket plats kvar på fingret. :P  

    men bra med alla tips! kan ju i framtiden ändra sig. :) 

  • Dejli
    Äldre 13 Nov 15:08
    #20
    filibustern skrev 2011-11-13 14:57:26 följande:
    nja.. tårtmiddag känns lite lite.. klart billigare ja. men när det ska vara runt middagstid och fest sen så.. och soppa är bara att glömma då min m2b HATAR allt vad soppa heter. haha.  alkoholen tänkte vi bara bjuda på delvis. alltså vi bjuder påex ett glas vin och en cider och öl eller 2 av en sort. resten får de ta med själv. därmed kan det bli mindre fylla.. 
    Bland somliga vi känner hade nog fyllan blivit total om det var tillåtet att ta med sig egen alkohol ;) Men det beror ju på personerna... har man mer dryckesälskande vänner är det nog nästan bättre att ha en liten bar till självkostnadspris (jag tror t o m man får lämna tillbaks till Systemet om man handlar där, om man får flaskor över men det ska jag inte svära på). Om man betalar några kronor för ett glas så är risken antagligen mindre att man dricker massor. Däremot ska man tydligt tala om det, så folk tar med sig kontanter...

    Nej, ska man ha festen kring middagstid så är det nog bäst att servera mat ja, annars blir nog folk inte så glada :P Det går att vara ganska påhittig även med "billig" mat. Ofta är ju uppvärmningen det som är svårt om man har egen mat och en lokal som inte är byggd för servering av större sällskap (bygdegårdar och så) men ni är ju inte många, så det går nog att lösa.

    Det jag tycker är lite tråkigt på "budgetfester" är att det ofta är samma eller liknande mat... kallskuret kött och potatisgratäng. Inget fel i det alls, men det går att göra det så mycket roligare för samma eller mindre pengar, om man bara ser till att ha lättvärmd mat (som paj). Maträtterna i sig tycker inte jag är så viktiga, bara det är vällagat med kärlek. Hade någon serverat mig världens godaste pannkakor så hade jag varit mer nöjd med det än med det dyrare, men tråkigare, alternativet rostbiff.

    Nu är det ju på vintern, så det funkar ju dåligt, men jag var på ett "budgetbröllop" för några somrar sedan där brudparet hade väldigt begränsad ekonomi. De dukade upp ett riktigt gott och matigt "tillbehörsbord" med pastasallader, gratänger, grönsallader etc och så hade de hyrt en rejäl och bra grill. Alla fick då ta med sig vad de ville grilla.
  • Äldre 13 Nov 15:08
    #21
    filibustern skrev 2011-11-13 14:18:22 följande:
    som du säger så är en del "test tårtor". och det har ju sin charm. men måste säga att förlovningstårtan och 2-våningstårtan på slutet var riktigt snygga! :) 

    jo det är ju olika på hur man tar pris. vet inte 100 vad hon här tar för pris. men jag vet att det blir MAX 1000 kr. förmodligen. men som tidigare så kan det ju bero på hur avancerad dekoration det blir. :)
     
    Det viktigaste är att du tycker att det är värt det. Eftersom hon inte hade ett företag så ville jag bara ge ett perspektiv på det. Det betyder inte att du ska välja bort henne. Hon var duktig Glad
    Hade det varit ett konditori så hade jag inte tänkt på att det kanske var dyrt, för där ska man ju betala lokalhyra, löner mm så man måste ha vinstmarginal också Glad
    Dejli skrev 2011-11-13 14:33:13 följande:
    Det kan ju bero på ingredienserna också. En god vän till mig är konditor på ett högt ansett konditori i Sthlm, och när hon gör tårtor så gör hon det bara på den finaste chokladen, med riktig vaniljstång etc. Gör man en riktigt fin chokladtårta med mycket choklad så kan det göra ett par hundra per tårta bara i bättre ingredienser också.
    Jo visst kan det bero på ingredienserna. 
    Det är ju självklart något som spelar in. Men skillnaden mellan om jag skulle ha gjort tårtan som en beställning och om hon gör tårtan på beställning är ju 600:- för 20 personer. Och jag använder inte skräp jag heller. En enkel gräddtårta kanske kostar 100 - 150:- för 20 personer beroende på vad man fyller den med. Alltså en standardtårta. Sån som de flesta gör själva till födelsedagar. Om jag gör den så blir alltså ingredienserna ca 400:- (kanske 350-400 Det borde inte vara 600:- dyrare i materialkostnad om någon annan gör samma tårta Flört om hon inte använder rent guld eller nåt då... En hundralapp mer eller mindre på en så pass liten tårta i ingredienskostnad är ju förståeligt.
    Alltså tar hon även betalt för arbetet. Så det borde innebära att hon har en enskild firma och kan ge kvitto på beställningen Flört

    Sen får jag ofta höra att jag borde ta mer betalt så jag får något för arbetet också. Men det får jag ju alltså inte göra om jag inte har en F-skattesedel och ett registrerat företag.
    Däremot är det skillnad om jag skulle säga att jag vill ha 400:- för tårtan i ingredienskostnad och du säger att "du får en 1000-lapp för jag är nöjd med jobbet och vill ge mer" men jag får inte begära det alltså...
  • Dejli
    Äldre 13 Nov 15:15
    #22
    Chicita skrev 2011-11-13 15:08:13 följande:
    Det viktigaste är att du tycker att det är värt det. Eftersom hon inte hade ett företag så ville jag bara ge ett perspektiv på det. Det betyder inte att du ska välja bort henne. Hon var duktig Glad
    Hade det varit ett konditori så hade jag inte tänkt på att det kanske var dyrt, för där ska man ju betala lokalhyra, löner mm så man måste ha vinstmarginal också Glad
    Dejli skrev 2011-11-13 14:33:13 följande:
    Det kan ju bero på ingredienserna också. En god vän till mig är konditor på ett högt ansett konditori i Sthlm, och när hon gör tårtor så gör hon det bara på den finaste chokladen, med riktig vaniljstång etc. Gör man en riktigt fin chokladtårta med mycket choklad så kan det göra ett par hundra per tårta bara i bättre ingredienser också.
    Jo visst kan det bero på ingredienserna. 
    Det är ju självklart något som spelar in. Men skillnaden mellan om jag skulle ha gjort tårtan som en beställning och om hon gör tårtan på beställning är ju 600:- för 20 personer. Och jag använder inte skräp jag heller. En enkel gräddtårta kanske kostar 100 - 150:- för 20 personer beroende på vad man fyller den med. Alltså en standardtårta
    Nej, jag håller med om att 50 kr/bit låter ganska dyrt av en amatör (även om hon är duktig) som tar betalt svart. Min vän som har detta som yrke tar i sitt jobb 4000 för en tårta för ca 20 personer, och då är det vitt och från ett konditori där folk förväntar sig att få betala rejält... då är det förstklassiga råvaror och av konditorer som vunnit allsköns priser för sitt hantverk...

    Det är inte de mest avancerade tårtorna då (de kostar mer), men det är tillräckligt mycket arbete nerlagt på dem för att inte vem som helst ska lyckas med det... Det är iofs många gånger mer i kostnad, men då får man något helt annat också. Man kan verkligen få goda tårtor för ett lågt pris, men alltså... efter att ha vant sig vid hennes bakverk så nöjer man sig inte med vad som helst, så är det bara...
  • Äldre 13 Nov 15:34
    #23
    Dejli skrev 2011-11-13 15:15:32 följande:
    Nej, jag håller med om att 50 kr/bit låter ganska dyrt av en amatör (även om hon är duktig) som tar betalt svart. Min vän som har detta som yrke tar i sitt jobb 4000 för en tårta för ca 20 personer, och då är det vitt och från ett konditori där folk förväntar sig att få betala rejält... då är det förstklassiga råvaror och av konditorer som vunnit allsköns priser för sitt hantverk...

    Det är inte de mest avancerade tårtorna då (de kostar mer), men det är tillräckligt mycket arbete nerlagt på dem för att inte vem som helst ska lyckas med det... Det är iofs många gånger mer i kostnad, men då får man något helt annat också. Man kan verkligen få goda tårtor för ett lågt pris, men alltså... efter att ha vant sig vid hennes bakverk så nöjer man sig inte med vad som helst, så är det bara...
    Jo och man har ju andra krav på tårtorna om man beställer från ett riktigt konditori också. Då behöver man inte acceptera att vissa saker inte gått som det ska.
    Om jag gör en tårta och sockerpastan spricker på ytan för den blev lite för torr så får dom acceptera det. Går sockerpastan sönder så lagar jag ju den, kanske genom att sätta en dekoration där. Men jag kan inte garantera perfektion. Utan man tar ju en risk när man ber en privatperson baka åt en Glad 

    En bröllopstårta är ju ett hantverk och det är många timmar man lägger ner på den. Så jag förstår verkligen varför konditorierna tar så mycket för bröllopstårtor som dom gör.
    Men jag skulle inte acceptera att betala massor för exempelvis en vit princesstårta "bara för att den var till ett bröllop" - som jag har förstått här inne att många mindre konditorier gör Obestämd
     
  • Mallis­12
    Äldre 6 Jul 22:18
    #24

    Jag tar 200kr för en tolvbitarstårta, ca 16kr/bit blir det väl.. Fast jag har bara tårtbakning som en kul hobby och vill inte ta betalt mer än nödvändigt.

  • Äldre 7 Jul 01:10
    #25

    Om du/ni kan tänka dig ringar i annan metall än guld så kan man komma ner mycket i pris på ringar, det finns mycket fina i titan eller silver. Man kan alltid spara ihop till en ny ring och byta tex på 1-åriga bröllopsdan. Eller så kan man återanvända/sälja gammalt guld för att få ner pris på ringarna.

  • Äldre 20 Jul 18:54
    #26

    jo. vi hade tänkt i titan :) 

  • Äldre 20 Jul 20:11
    #27

    Jag håller med de andra när det gäller tårtan.
    Jag är konditor och tycker det är alldeles för dyrt för en tårta.
    De riktigt stora konditorierna tar 50kr och uppåt för en bröllops tårta, men då använder de riktigt fina ingredienser.
    Jag tycker du skall höra med henne om hon gör allt från grunden eller om hon använder pulver mousse.
    Om hon gör allt från grunden så kan hon ta lite mer (dock inte 50kr bit), men är det pulver mousse så skall du verkligen inte betala så mycket.
    Pulvret har en stark artificiell lukt och smakar inte lika bra som riktig mousse, men det är tyvärr oftast pulver som de flesta konditorier har och de flesta känner faktiskt ingen skillnad. Men jag skulle som sagt ALDRIG betala 50kr biten för det.

  • Äldre 21 Jul 11:42
    #28
    Linnlin skrev 2012-07-20 20:11:22 följande:
    Jag håller med de andra när det gäller tårtan.
    Jag är konditor och tycker det är alldeles för dyrt för en tårta.
    De riktigt stora konditorierna tar 50kr och uppåt för en bröllops tårta, men då använder de riktigt fina ingredienser.
    Jag tycker du skall höra med henne om hon gör allt från grunden eller om hon använder pulver mousse.
    Om hon gör allt från grunden så kan hon ta lite mer (dock inte 50kr bit), men är det pulver mousse så skall du verkligen inte betala så mycket.
    Pulvret har en stark artificiell lukt och smakar inte lika bra som riktig mousse, men det är tyvärr oftast pulver som de flesta konditorier har och de flesta känner faktiskt ingen skillnad. Men jag skulle som sagt ALDRIG betala 50kr biten för det.
    ne hon gör allt från grunden.. tror hon tar 50 kr/bit... inte mer i alla fall.. 
  • Äldre 21 Jul 12:16
    #29
    filibustern skrev 2012-07-21 11:42:40 följande:
    ne hon gör allt från grunden.. tror hon tar 50 kr/bit... inte mer i alla fall..

    Jag tycker också det låter dyrt för en amatör som inte har företag men är ni nöjda så är det ju lite struntsamma.


    Men 50 kr/bit är ungefär vad vår proffsbagare tog för vår tårta, det drog iväg lite mer för vi valde ett par väldigt speciella smaker.


    Något jag vill lägga till här angående prissättning och att ha företag så finns det faktiskt något som kallas "hobbyföretag" som man kan ha om man inte tjänar över en viss maxgräns och då behöver man inte skatta på det men man kan även ta betalt för arbetstid och sådana saker.


     

  • Äldre 21 Jul 12:18
    #30
    Sara 120707 skrev 2012-07-21 12:16:41 följande:

    Jag tycker också det låter dyrt för en amatör som inte har företag men är ni nöjda så är det ju lite struntsamma.


    Men 50 kr/bit är ungefär vad vår proffsbagare tog för vår tårta, det drog iväg lite mer för vi valde ett par väldigt speciella smaker.


    Något jag vill lägga till här angående prissättning och att ha företag så finns det faktiskt något som kallas "hobbyföretag" som man kan ha om man inte tjänar över en viss maxgräns och då behöver man inte skatta på det men man kan även ta betalt för arbetstid och sådana saker.


     


    Något jag vill lägga till också är att det är inte omöjligt att det är dekorationerna som får det att dra iväg för de tar en himla tid att pyssla ihop
Svar på tråden hur ska vi göra detta så billigt som möjligt??