• akl

    Efterrätt som går att frysa!

    Hejsan!

    Nu skulle jag verkligen behöva er hjälp! Vi ska laga maten själva till vårat bröllop i sommar (ca 100 gäster) och vi behöver komma på en bra efterrätt som går att förbereda. Allra bäst vore det med något som kan göras någon vecka i förväg och sedan frysas. Vi ska senare äta bröllopstårta så det är bra om efterrätten inte är så "gräddig".

    Har ni några bra tips?

  • Svar på tråden Efterrätt som går att frysa!
  • lokatt

    kladdkaka? klassiker som bara blir godare "med åren". finns en tråd om det här... med en liten gräddklick och en fruktbit/ett bär blir det smarrigt.

  • mli_b

    mousserande sorbet:
    Gör sorbet av någon bra smak (vi har testat med jordgubb- och flädersorbet, det blir lika bra båda delarna) lägg upp i portionsglas tillsätt mousserande vin.

    Vill man ha alkoholfri så byter man ut vinet mot torr äppelcider.

    Man måste göra själv, den man köper färdig är mer gräddig och passar inte,lika bra till.

    Vinet skummar väldigt mycket när man häller det på den kalla sorbeten. Det rinner lätt över.

  • Malin78

    Jag har ett recept på en lingon glass/tårta som är mycket god och väldigt enkel att göra. Den kan man göra några dagar innan eftersom den ska frysas. Den är lite söt men med mycket lingon blir den jätte fräsch och ser också väldigt trevlig ut. Du kan höra av dig om du vill ha receptet =)

    MVH Malin

    malins_egen@hotmail.com

  • Hjortrongull

    Vi ska göra egen jordgubbssorbet som verkar busenkel. Hör av dig om du vill ha receptet.

  • akl

    Tack tjejer!!! Jättebra ideèr!! Jag vill gärna ha receptet på jordgubbssorbè!

    Kram!

  • lillsmurf

    Cheesecake!!! Mums finns inget godare än frozen cheesecake! mums mums mums

  • Smulu

    Varför inte göra lingon Parfait? Blir ungefär som glass, fast den smälter inte lika fort.
    Har tyvvärr inte något recept, men det finns säkert någon som har.

  • mli_b

    Så här gör vi:
    2 1/2 dl sylt
    2 1/2 dl vatten
    3 äggvitor
    2-3 msk socker

    Mixa sylten och blanda med vattnet. Häll massan i en form (En Big pack burk är lagom). Frys till en halvfast massa, ca 1 timme. Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sockret och vispa lite till. Blanda ner vitorna i syltmassan. Frys färdigt, rör om ett par gånger under tiden.

  • anderssonskan

    alla mouss tårtor går att frysa köp dom odecorerade & decorera dom själv.

  • akl

    Hej Smulu!

    Vår första idé var faktiskt Lingonparfait men då var det någon som sa att det blir så "gräddigt" eftersom vi ska ha tårta sedan. Men det kanske går bra? Vad tycker ni??

  • mli_b

    Glömde skriva: 5-6 portioner. Om man villl ha jordgubbssorbet använder man naturligtvis jordgubbssylt, men man kan göra med vilken smak man vill, tex hallon, hallon/björnbär, blåbär, svart vinbär, lingon mm

  • Tolin

    Jag tycker nog att lingon är mer höstigt än somrigt. Hade nog satsat på något somrigare som hallon, fläder eller så... Annars är ju parfait jättegott.

  • trolla

    Om du kollar på tasteline så finns det konstnärsgårdens flädersorbe där som vi hade på vårat bröllop. Vi hällde upp den i färgade plastglas, liten klick mixad jordgubbar ovanpå och så tryckte vi ner en nobless mörkchoklad i, in med det i frysen och där fick det stå tills serveringen. Ut med det på brickor och färdigt att serveras, alla tyckte det var kanongott och precis lagom efter maten. Kan det bli enklare (men ser väldigt lyxigt och snygg ut)
    Trolla

  • trolla

    Kanske skulle säga det att med 50 port fyllde vi halva frysen (hög frys). Det är ju att tänka på om man tänkt få plats med fler grejor.
    Trolla

  • Sunshine Girl

    Vad sägs om -
    Vaniljparfait med hallonspegel?
    2 äggulor
    2 msk florsocker
    1/2 vaniljstång
    2 dl vispgrädde
    Sås:
    1 paket djupfrysta lättsockrade hallon 250 g
    1-2 msk vatten

    Vispa äggulor och florsocker pösigt.
    Skär eller klipp upp vaniljstången på längden. Skrapa ur alla korn direkt ner i äggsmeten. Vispa grädden. Blanda ner den i äggsmeten.
    Häll smeten i små portionsformar eller aluminiumkakformar. Täck med folie. Djupfrys minst två timmar. Tina bären och kör dem i mixer eller passera dem med träsked genom sil. Späd med lite vatten. Lossa parfaiten med lättböjlig kniv eller doppa formarna hastigt i vatten.
    Häll såsen som en "spegel" på varje tallrik. Stjälp upp parfaiten.

  • Hjortrongull

    Jordgubbssorbet
    12 portioner

    Förbereds 2-3 dagar innan festdagen

    3 liter färska jordgubbar
    4 dl vatten
    2 dl strösocker
    4 msk pressad lime
    ev. citronmeliss till garnering

    Gör så här:
    Skölj och ansa jordgubbarna.
    Koka upp vatten, socker och limejuice till en sockerlag .
    Låt småkoka i 15 minuter och låt sedan svalna.
    Spara undan 12 fina jordgubbar till garnering, gärna med det gröna kvar.
    Mixa resten av jordgubbarna i matberedare och tillsätt sockerlagen i en tunn stråle.
    Placera alltsammans i frysen fram till festdagen. Vispa upp sorbeten kraftigt varannan timme under infrysningen.

    På festdagen:
    Fördela sorbeten i portionsglas, dekorera med en ituskuren jordgubbe och eventuellt blad av citronmeliss

Svar på tråden Efterrätt som går att frysa!