• amiore
    Äldre 17 May 20:09
    22030 visningar
    21 svar
    21
    22030

    Tvätta underkläder

    Hallihallå!

    Jag har alltid trott att man "måste" tvätta underkläder (trosor, kalsonger, sockar) i 60 grader för att få dem rena och gör följaktligen det också. Min blivande däremot hävdar att det går minst lika bra med 40 grader.
    Vet någon av er hur det egentligen ligger till? Någon som t o m har en "vetenskaplig" förklaring på om man bör tvätta i 60 grader eller inte?

    //ami "djupa funderingar i dag" *fniss*

  • Svar på tråden Tvätta underkläder
  • ProudW­oman
    Äldre 17 May 20:32
    #0

    jag tvättar ALL min tvätt i 40 grader, aldrig varmare... underkläderna har man ju ändå bra en dag

  • Freja
    Äldre 17 May 21:30
    #0

    Ska och ska...

    Många bacillusker lever och frodas i alla möjliga temperaturer som understiger kokpunkten.
    Det rimliga vore i så fall att koka alla underkläder, men även om man har underkläder i bomull så torde resårer och sådant komma att slitas ordentligt.
    Men, jag vet att mamma alltid kokade underkläder och lakan när jag var mindre. Nog för att hon köpte nya trosor åt mig, men de hann i alla fall användas ett flertal gånger innan.

    Med tvättmedel så dör en hel del ändå, kvalster, t ex, klarar inte den koncentrerade dos av tensider som tvättmedel innehåller. Har jag hört iaf.

    /F :)

  • Carro W
    Äldre 17 May 21:36
    #0

    Läste någonstans att om man har problem med svampinfektioner o liknande så ska man torktumla trosorna eftersom då dör allt p.g.a. värmen. Jag kör alltid underkläder o strumpor i 60º + torktumling. känns fräschare

  • Ei saa peitää
    Äldre 17 May 21:40
    #0

    Jag tvättar också mina trosor och strumpor i 60 grader. Har också hört att svamp dör vid det gradantalet.

  • Ellte
    Äldre 17 May 21:42
    #0

    Jag har hört att fler otäcka baskelusker dör i 60 grader ... och det låter i mina öron helt logiskt också. Förstår inte heller VARFÖR man skulle tvätta underkläder i lägre temp. Bara känslan av att de kanske inte blir lika rena... :-S

    Även om man bara har trosor en dag så är de ju liksom nära en del på kroppen som ...ehhh...*rodnar* lämnar spår i kläderna eller vad man ska säga... Känns frächast att tvätta dem varmt ;)

    Jisses vad man kunde flumma ut i ett så simpelt ämne :D

  • ProudW­oman
    Äldre 17 May 22:01
    #0

    att jag enbart tvättar i 40 grader är för att jag nästan inte äger några underkläder i bomull utan bara i spets och tunna syntetmaterial, och är rädd att de blir förstörda i högre värme

  • Monn
    Äldre 17 May 22:06
    #0

    Jag har bara spetstrosor (i stort sett) och tvättar dem alltid i 60 grader, trots att det står 40 grader i dem. De klarar det och gör de det inte är de av riktigt dålig kvalitet.

    Jag tvättar i 60 grader för att jag tidigare (när jag tvättade allt i 40 grader) hade problem med återkommande svampinfektioner, och det är ingenting jag vill ha tillbaka! Svampbaskiluskerna dör vid 60 grader.

  • Aleath­iel
    Äldre 17 May 22:45
    #0

    Jag tvättar alla bomullsunderkläder i 60, och skulle gärna vilja tvätta allt i 60, men jag är precis som FluffigtFår rädd för att förstöra syntetmaterial om man inte tvättar i högre temp än 40.

  • Ellte
    Äldre 17 May 23:59
    #0

    Jag med... ETT par trosor har genom tiderna blivit förstörda...och det var riktig blajkvalitet ändå ;)

  • Bröllo­pstoki­ig
    Äldre 18 May 00:18
    #0

    Jag tvättar alla strumpor och ljusa bomullstrosor i 60 grader och ljusa i syntet i 40.

    De mörka stumporna och trosorna däremot skapar lite problem. Jag har inte så mkt mörka överdelar och de jag har vill jag köra på 40 så jag lyckas aldrig få ihop till en ordentlig tvätt med mörka 60 gradersgrejer. Alltså hamnar alla mörka underkläder i 40 graderstvätten...

    Äh, tror jag ska börja köra dem i 60 iaf även om det blir små tvättar. Känns ju fräschare faktiskt. Skönt, då har jag bestämt det!

Svar på tråden Tvätta underkläder