• Äldre 25 Jul 21:45
    89023 visningar
    11 svar
    11
    89023

    KNYTKALAS - mys/skoj eller snålt/meckigt?

    Jag har jobbat ideellt med festverksamhet och det finns både för- och nackdelar med upplägget. Personligen hade jag tyckt att det jobbigt med knytis för vi har just nu ont om tid men ok med pengar, så det hade känts stressigt att behöva ta med sig egen mat. Jag tycker också att matlagning är roligt så det hade känts jobbigt att köpa färdig potatissallad eller liknande, jag får liksom lite prestationsångest när det är knytis. Hade hellre gått på avslappnat bröllop med korv- och bröd än knytis faktiskt. Inte för att det är snålt, utan för att det är stressigt.

    Men, alla är inte som jag, så vill ni ha knytis har jag lite tips:


    Det är viktigt att tänka på att logistiken till festen funkar. Finns det långväga gäster blir det mer begränsat vad man kan ha med sig. Färdiglagad mat eller mat som behöver kylas är lurigt att transportera. Bor alla på gångavstånd till festlokalen är det lättare. Till bröllop kanske många åker kollektivt/tar taxi el liknande om man planerar att dricka alkohol.
    Det behövs samordning under festen. Du skriver inte hur många ni ska vara, men redan när man är ca 20 brukar det börja behövas någon som har huvudansvar för kök/servering. Är man uppemot 80 behövs troligen serveringspersonal eller liknande för det är svårt att rent fysiskt få plats med all mat så någon behöver ha koll på att ställa undan tomma fat, ställa in nya, ha koll på var all mat finns etc. Sannolikheten är stor att man annars kommer hitta två tråg med äpplepaj som ställts undan i panik
    Ska ni ha sommarbröllop under rötmånaden ska man inte underskatta behovet av korrekt varmhållning/kyla. Säg att vigseln är 13-14, man börjar äta vid 14.30 och så håller buffén på tills 17. Ska maten transporteras blir det alltså minst 5 timmar i sommarvärmen. Viss mat bör dessutom serveras kyld eller varm för att den ska smaka bra, beroende på hur rutinerade era gäster är kommer detta funka jättebra eller så kommer man få kall bacon och varm pannacotta.
    Dethärmedbröllop säger bra saker. Om man inte vill "dela ut" arbetsuppgifter kan man tänka sig ett Googledoc eller ett googleformulär där man får skriva upp sig på varmrätt/efterrätt. Ska det vara buffe kanske man kan nöja sig med mat respektive dessert? Någon form av koll kommer man behöva på vad gästerna har med sig. Troligen kommer man hitta ett "hål", dvs. någon mat som ingen skriver upp sig på men som man känner vill finnas. Därför är det bra att sätta en deadline några dagar innan eller liknande där alla bör ha bestämt sig vad de har med sig, så att ni får tid att kompletteringsköpa mat.
    Har ni allergiker/specialkost bland gästerna? Då är det både viktigt att ha koll på vilka rätter som innehåller allergener (har varit på fester där nötallergiker fått uppsöka sjukvård pga dålig koll, inte roligt) och att lite koll så att även allergikerna har några olika rätter att välja på och inte bara kan äta det som de själva hade med sig.
    Jättebra tips att räkna på hur mycket varje familj måste ha med sig för att det ska räcka. Tänk också på att bufféportioner är mindre än vanliga portioner.

    Det blev många punkter men det är verkligen inte avancerat egentligen Mest tråkigt om man får en midsommarfest utan jordgubbar för att det hamnat mellan stolarna, eller om den laktosintoleranta vegetarianen endast kan äta sallad.
  • Äldre 25 Jul 21:48
    #8
    +1
    Min formatering försvann så jag postar igen: 

    Jag har jobbat ideellt med festverksamhet och det finns både för- och nackdelar med upplägget. Personligen hade jag tyckt att det jobbigt med knytis för vi har just nu ont om tid men ok med pengar, så det hade känts stressigt att behöva ta med sig egen mat. Jag tycker också att matlagning är roligt så det hade känts jobbigt att köpa färdig potatissallad eller liknande, jag får liksom lite prestationsångest när det är knytis. Hade hellre gått på avslappnat bröllop med korv- och bröd än knytis faktiskt. Inte för att det är snålt, utan för att det är stressigt.
    Men, alla är inte som jag, så vill ni ha knytis har jag lite tips:
    - Det är viktigt att tänka på att logistiken till festen funkar. Finns det långväga gäster blir det mer begränsat vad man kan ha med sig. Färdiglagad mat eller mat som behöver kylas är lurigt att transportera. Bor alla på gångavstånd till festlokalen är det lättare. Till bröllop kanske många åker kollektivt/tar taxi el liknande om man planerar att dricka alkohol.
    - Det behövs samordning under festen. Du skriver inte hur många ni ska vara, men redan när man är ca 20 brukar det börja behövas någon som har huvudansvar för kök/servering. Är man uppemot 80 behövs troligen serveringspersonal eller liknande för det är svårt att rent fysiskt få plats med all mat så någon behöver ha koll på att ställa undan tomma fat, ställa in nya, ha koll på var all mat finns etc. Sannolikheten är stor att man annars kommer hitta två tråg med äpplepaj som ställts undan i panik 
    - Ska ni ha sommarbröllop under rötmånaden ska man inte underskatta behovet av korrekt varmhållning/kyla. Säg att vigseln är 13-14, man börjar äta vid 14.30 och så håller buffén på tills 17. Ska maten transporteras blir det alltså minst 5 timmar i sommarvärmen. Viss mat bör dessutom serveras kyld eller varm för att den ska smaka bra, beroende på hur rutinerade era gäster är kommer detta funka jättebra eller så kommer man få kall bacon och varm pannacotta.
    - Dethärmedbröllop säger bra saker. Om man inte vill "dela ut" arbetsuppgifter kan man tänka sig ett Googledoc eller ett googleformulär där man får skriva upp sig på varmrätt/efterrätt. Ska det vara buffe kanske man kan nöja sig med mat respektive dessert? Någon form av koll kommer man behöva på vad gästerna har med sig. Troligen kommer man hitta ett "hål", dvs. någon mat som ingen skriver upp sig på men som man känner vill finnas. Därför är det bra att sätta en deadline några dagar innan eller liknande där alla bör ha bestämt sig vad de har med sig, så att ni får tid att kompletteringsköpa mat.
    - Har ni allergiker/specialkost bland gästerna? Då är det både viktigt att ha koll på vilka rätter som innehåller allergener (har varit på fester där nötallergiker fått uppsöka sjukvård pga dålig koll, inte roligt) och att lite koll så att även allergikerna har några olika rätter att välja på och inte bara kan äta det som de själva hade med sig.
     - Jättebra tips att räkna på hur mycket varje familj måste ha med sig för att det ska räcka. Tänk också på att bufféportioner är mindre än vanliga portioner.
    Det blev många punkter men det är verkligen inte avancerat egentligen  Mest tråkigt om man får en midsommarfest utan jordgubbar för att det hamnat mellan stolarna, eller om den laktosintoleranta vegetarianen endast kan äta sallad
Svar på tråden KNYTKALAS - mys/skoj eller snålt/meckigt?