• Äldre 30 Aug 13:22
  97606 visningar
  52 svar
  52
  97606

  Låta gästerna betala för bröllopet?

  Vi valde att gifta oss ca 80 mil från vår hemstad, detta innebar att våra gäster var tvungna att transportera sig själv upp, stå för hotell och ev taxi till o från lokalen.

  Vi gjorde klart för alla att vi vill gifta oss där uppe av olika anledningar och vill man ej lägga dessa pengar på att resa dit så fine för oss... (Var endast 2 st av ca 40 bjudna) som sa rakt ut att det kosta för mkt för de att ta sig dit så de ej kom. De gav oss dock en väldigt fin bröllopspresent som nog kostat en del.

  Vi blev ändå 36 st inkl oss två. Vi bjöd sen på 3 rätters middag och tårta och dricka. Vi skrev i inbjudan att bara de ville närvara vid vår fest så betyder det jättemkt och att vi ej förvänta oss ngn gåva. Men om man ville ge ngt så var presentkort till IKEA guld värt.

  Inte alla gäster gav sen presenter men det spelade inte oss någon roll. (En av mina kompisar gav oss i present att hon gjorde efterrätten)

  Om man nu tvunget ska ha en summa för att folk ska komma så tycker jag denna ska vara valfri summa.

 • Äldre 8 Sep 10:19
  #25
  Krukan skrev 2016-09-08 09:31:37 följande:

  Tror inte att du förstod mitt resonemang Flisanpisan.

  Att du som gäst har utgifter för att komma på bröllopet har ingenting med en kuvertavgift att göra. Brudparet bör rimligtvis inte förvänta sig en dyr (eller ens någon) bröllopsgåva av gäster som rest långt för att närvara. Men det är en annan diskussion.

  Däremot visar det på ovilja att närvara på ett bröllop om man inte kan komma för att det är "för dyrt att resa dit". Förutsatt att brudparet har skickat ut inbjudan i god tid givetvis. Kan man inte spara ihop till resan så vill man inte gå på bröllopet tillräckligt mycket. Jag förtydligar: VILL man verkligen gå på ett bröllop, så sparar man ihop pengarna det kostar att ta sig dit, punkt slut.

  Nu gäller den här tråden kuvertavgift, och som jag skrev tidigare;

  annordna det bröllop ni har råd att ha.

  Det är samma princip som när man ska köpa en ny bil - man köper den bil man har råd med!

  Varför ska det vara okej att be om pengar för att man ska hålla en fest?

  Det är ju ni som brudpar som väljer att gifta er, då kan man inte förvänta sig att andra ska betala för att delta i det som ni kokar ihop.


  Fast det är inte alltid så enkelt att alla har råd om de verkligen vill... Har du tex bara 400 kr över i slutet av månaden som du behöver för du vet kanske inte hur nästa månad ser ut då är det svårt att spara för att åka på bröllop.

  Vi bjöd som sagt till bröllop långt ifrån vår hemstad och den som "kom billigast" undan var mina 3 kompisar som dela bensinkostnaden ca 2200 kr tur o retur. Sen hade de tur att de kunde bo första natten hos en kompis men andra natten dela de boende på vandrarhem/b&b... Sen så skulle de äta ute på fredagen (de valde o tacka nej till vår gemensamma middag) Typ 1200 kr så det blev bara där ca 1000-1200 kr per person. O då räknar jag inte att de köpte ngr nya skor el kläder

  Medans tex min syster som var tärna la ner tillsammans med sin sambo, ca 3000 kr på hotell två bättre och bensin ca 1200 tur o retur (hon bor närmre) plus vår gemensamma middag på fredagen som kosta 600 kr för de båda.. Nu stod vi för hennes klänning o make up. Men hon köpte även en spetsbolero o nya skor för runt 800 kr totalt. Plus min möhippa som hon anordna och betalade mer för än de andra. Bland annat en taxiresa på 1000 kr som hon ej kalkylerat in. Nu har hon över medel i inkomst så för de var det inga problem... Sen kombinera de med att åka direkt på skidsemester så bensin kostnaden hade de haft oavsett...

  Nu klarade de 3 av de som kom billigast undan att spara, två av de har medelinkomst o den tredje ensamstående med två barn o hus. Så även om de fick veta ca 6-8 mån innan så var det ändå ca 200 kr i månaden de behövde spara.... Sen så var två av de även med på möhippan och la nog ca 500-800 kr för det inkl kostnaden för mig...

  Men visst har man hyfsad ekonomi så fine... Men det drar ändå lätt iväg för folk som behöver resa för att närvara vid bröllopet.
 • Äldre 8 Sep 10:29
  #26
  Anonym (Big No No) skrev 2016-09-08 09:36:58 följande:

  Säger som andra i tråden; NEJ till kuvertavgift. Förstår vad du menar, men det kommer smaka illa i många gästers munnar. Hellre litet bröllop med mycket lyx, eller större bröllop, fast enklare. Eller spara tills ni har råd. Eller ta lån. Men bröllopet ska inte betalas av gästerna. Håller med föregående som liknat det vid att farmor måste betala X antal kr för att smaka på din födelsedagstårta vid kalas.

  PS: Gillar inte heller det här med pengar till smekmånad och dylikt, inte lika illa som kuvertavgift, men ändå väldigt osmakligt.


  Ang att önska pengar till smekmånad är väl bättre att få än flera olika modeller av glasvasar som bara står..

  Vi önska oss först o främst att folk skulle närvara och present ej viktig men annars så thailändska baht inför bröllopsresan el presentkort på ikea. (Nu ställde vi in thailandsresan och fick ändra till skidresa i sverige pga olika anledningar) detta fick gästerna veta så vi fick en del svenska pengar i present.och det kändes bra att tex åka på slädtur o tänka att det var en bröllopspresent. Vi kunde tack vare de unna oss bra mkt mer på skidresan än vi kanske annars gjort och vi köpte även ngr supersnygga muggar som minne av bröllopet.. Fick dock mest presentkort. Vilket för oss är bättre än massa porslin o dylikt som vi redan har...
 • Äldre 8 Sep 22:21
  #33
  Anonym (Big No No) skrev 2016-09-08 22:14:28 följande:

  Tips är annars att registrera sig på butiker så man får saker man faktiskt vill ha, och dessutom håller butikerna koll så att dubletter inte inhandlas. Finns gott om butiker/köpcentrum som har denna funktion (även webbutiker om man nu inte skulle bo i en storstad).


  Jo jag vet att det finns sånt men det var inget för oss, dels så hade vi vars ett hem som skulle bli ett när vi flytta ihop, har de flesta bra o ja saker i dubbla uppsättningar. Men det är jättesmidigt att det finns.
Svar på tråden Låta gästerna betala för bröllopet?
Logga in
Bli medlem