• Äldre 3 May 13:09
    3788 visningar
    5 svar
    5
    3788

    Chokladefterrätt??

    Ditt förslag låter jättegott!

    Om du vill ha ett alternativ kanske det kan funka med chokladmousse med t.ex. bär till? Då kan du (om du har utrymme i kylen) t.o.m. spritsa/skeda upp i portionsskålar dagen innan och behöver bara lägga på bär eller bärsås innan serveringen. Den här moussen tycker jag är supergod:
    http://matgeek.se/2012/10/21/chokladmousse-som-jag-alltid-borde-gjort-den/


    Du har säkert redan ett gott kakrecept, tipsar annars om det här:


    Mastig kladdkaka


    200 g mörk choklad


    200 g smör


    4 ägg


    2 dl socker


    2 dl vetemjöl


    0,5 dl potatismjöl


    1 tsk bakpulver


     


    Smält smör och choklad. Vispa ägg och socker pösigt, blanda med chokladsmeten. Blanda mjölen och bakpulvret och rör ner i smeten.Häll i smord, lätt bröad eller bakplåtspappersklädd form, gärna springform, ca 22?24 cm i diameter. Grädda i 225 grader ca 7?10 minuter.


    Om kakan serveras ljummen är den rinnig i konsistensen, har du låtit den stå i kylen över natten är den lite fudge-aktig i konsistensen. Skulle nog rekommendera att just den här kakan skärs i vanliga ?trekantsbitar? snarare än stansas ut eftersom det ju är en kladdkaka som då har lite olika textur i mitten gentemot kanterna.


    Jag brukar ibland servera den här kakan som tårta (tips för senare tillfälle ). Jag mosar då två?tre bananer och blandar med 2?3 dl grädde och låter det stå och gotta sig i kyl över natten. Jag brer detta över chokladkakan (som också har stått i kyl över natten) och täcker med ett lock av utkavlad mandelmassa eller marsipan ? det sistnämnda är mer lättkavlat, finns även att köpa färdigt. Det är även gott att grunda med ett lager mosade hallon eller liknande innan banangrädden, eller att blanda in det också i grädden.


    Ovanstående kaka har jag även bakat med tillägg av glasyren i receptet på ?Ullas godaste chokladkaka? som finns i diskussionstråden här (men då utan banangrädde etc ?):


    http://www.familjeliv.se/forum/thread/52138268-festlig-kaka-i-langpanna-tack

Svar på tråden Chokladefterrätt??