• baller­ina
    Äldre 15 Oct 15:41
    15484 visningar
    7 svar
    7
    15484

    Hur långt kan mitt tal vara som brud?

    Bride2be2016 skrev 2015-10-13 15:47:35 följande:

    Hej ??

    Jag villINTE hålla tal men då jag vet att det etyder mycket för mannen i fråga har jag valt att göra det. Jag har inte den bästa kontakten med svärföräldrarna och ville därför också passa på att vara extra ödmjuktill dem samt ge mina föräldrar etttack.

    Inledning, hälsa gäster välkomna och tack till svärisarna (1.40sek)

    Föräldrarna (1.40sek)

    Mannen min (nästan 6 min)

    Det är vääääldigt långt! Och jag som egentligen inte vill stå upp alls och prata. Men känner ändå att det ärvikigt för mig att Jah får sagt det jag vill säga..


    Om du inte vill det - gör det inte! Varför är det så viktigt för din blivande? Känns det viktigt för dig? Jag skulle aldrig göra något jag inte vill/känner mig obekväm med för att någon annan vill... speciellt inte på bröllopsdagen. Tycker inte det låter som någon bra start på äktenskapet...

    Men om du nu VILL hålla ett tal så ska jag försöka ge några tips... Läs på lite om retorik. Youtuba, googla och framför allt - ÖVA! Prata högt framför en spegel, spela in dig själv och titta (du kan radera filmen sen!) och håll talet inför en vän eller så. Övning ger färdighet!

    Om du övar så kommer du snabbt inse att 1 minut och 40 sekunder är VÄÄÄÄÄLDIGT länge för välkommen och ett tack. Jag skulle säga att 15-20 sekunder är mer rimligt!

    Vad är det som är så viktigt att ta upp som tar nästan 6 minuter? Jag skulle säga att ju kortare och mer kärnfullt det är - desto mer betydelsefullt är det! 

    Du påpekar även i slutet av inlägget att du inte vill hålla talet så jag frågar igen - varför gör du det då? Om det är viktigt att berätta allt för svärföräldrarna, för dina föräldrar och för din blivande - varför inte ta upp det mer privat? Det är oftast svårare/jobbigare att ta upp obekväma saker (som att säga vad man tycker) i liten grupp eller bara öga-mot-öga än vad det är inför 10, 80 eller 200 personer. I en stor samling blir det mer som ett "skådespel" och talaren (du, i detta fallet) kan distansera sig och det blir mer som att läsa ur ett manus.
Svar på tråden Hur långt kan mitt tal vara som brud?