• Äldre 22 Feb 13:49
    5886 visningar
    12 svar
    12
    5886

    Tärnor..är det ett måste?

    Tärnor och marskalker är svenskt.
    Hederstärnor, bestman mm är amerikanskt.


    Tärnornas roll (från tidig medeltid) var att dels förvilla eventuella brudrövare på brudens väg till vigseln så att det ökade brudens chanser att komma fram och att rövarna alltså fick med "fel tjej" om dom försökte sig på att kidnappa någon. 
    Men även att om bruden blev brudnappad eller dödad på vägen till vigseln så skulle någon av tärnorna ta hennes plats. Därför var det viktigt att tärnorna också var ogifta...

    Det är helt ok att skippa tärnor.
    Däremot är det Svensk sed att blivande brud och brudgummen går in tillsammans (med eller utan brudfölje). Vill ni gå in på annat sätt så måste ni kolla med prästen att han/hon godkänner det.

  • Äldre 24 Feb 16:20
    #11
    Kotten skrev 2015-02-24 15:59:40 följande:
    Det kan bli tokigt om ni gör det till något väldigt speciellt.
    Om dom andra syskonbarnen hör "du som brukar göra sånt här, vill du göra det när vi gifter oss" - som om det är vardag och inget speciellt så tror jag inte det är några problem.
    Men om det är "åååh vill du vara brudtärna och göra det här och det här och få fina kläder och och och...." tja då kan dom känna sig åtsidosatta.

    Ni kan ju även ge dom andra barnen små uppdrag.
    Som exempelvis ansvara för att dela ut små goodiebags till andra barn i kyrkan (goodiebags är ett bra sätt att hålla barnen sysselsatta, tysta och lugna om dom har något att pyssla med när vigseln kör igång) eller om det är äldre barn så kanske dom kan hjälpa till och visa folk till bänkarna i kyrkan eller dela ut psalmböcker osv.
Svar på tråden Tärnor..är det ett måste?