• Äldre 29 May 19:13
    8366 visningar
    27 svar
    27
    8366

    Varför kristet bröllop när du inte är troende?

    Vi är väl troende, men tror lika mycket på alla gudsbilder och tolkningar som på den lutherska versionen, så per definition är vi egentligen inte kristna - av världsreligionerna sympatiserar jag mer med Buddhismen och Islam.

    Vi har redan haft "vår" borgerliga vigsel, som bara var för oss, och kommer nu att ha ett bröllop som blir mer för "alla andra".

    För våra mammor är det ett större ställningstagande och mera på riktigt om vi gifter oss i en kyrka. Det stora för oss är redan gjort, så det här gör vi lite för att blidka dem, och våra vänner som blev så mycket mer glada och engagerade än vi hade väntat oss när vi annonserade vår förlovning (efter att vi redan hade gift oss i hemlighet). 

    Jag upplever inte att den kristna vigseln i sig går emot min tro och väljer lite selektivt att bortse från de mer uteslutande delarna av kristendomen just denna dag. ;) Som utlandssvenskar ser vi också hur starkt det lutherska kulturarvet är i svenskheten, så lite grann gör vi det också för att hålla kvar det arvet lite. Av samma anledningar är våra barn döpta i svenska kyrkan.

    Sedan måste jag medge att nu när vi ändå ska ha en bröllopsfest, så uppylls lite av mina småflicksdrömmar av att stå där framför altaret. Jag älskar kyrkorum (moskeer, och tempel med) och tycker att det är speciellt att stå på samma plats som tusentals par i flera århundraden före oss, med samma förhoppningar och samma löften. 

Svar på tråden Varför kristet bröllop när du inte är troende?