• daniiel

    Hjälp tack med släktnamn :)

    Om du går in på www.prv.se och läser, så står det där precis hur det funkar.


    "För att få byta till ett gammalt släktnamn ska det ha burits i rakt nedstigande led i din släkt under minst två generationer. Dessutom får det inte vara längre sedan någon bar det än fyra generationer tillbaka, räknat från och med dina föräldrar.


    I vissa fall kan du behöva vända dig till landsarkivet för att få ett utdrag ur födelse- och dopbok."

    Det betyder alltså att efternamnet ni vill ta måste ha burits av två generationer inom släkten och det får inte vara längre tillbaka än fem generationer från din blivande. För er del bör det alltså inte vara några problem, då du skriver att din sambos mormors mormor och hennes föräldrar burit namnet. Det är två generationer inom släkten. Sedan kan du räkna såhär:
    Din sambo
    Din sambos mamma
    Din sambos mormor
    Din sambos mormors mor
    Din sambos mormors mormor
    Och hennes föräldrar
    Så även där stämmer det, det har inte burits för långt tillbaka :) 

    Om ni behöver papper från dopbok och liknande verkar ju variera, så där kan ni ju ringa eller skicka ett mejl till prv och fråga helt enkelt :)


  • daniiel
    AnnelieK skrev 2014-04-17 18:05:36 följande:

    Sedan är det väl så att din sambo i det här fallet måste byta till det nya efternamnet innan ni gifter er? Så var det för en fd kollega, de tog hennes mormors flicknamn och hon bytte namn innan bröllopet så att han skulle kunna ta det sedan. Men det har säkert ni mer koll på än jag.


    Ja, så är det. Eller så kan dom byta tillsammans efter bröllopet. Men, om dom byter tillsammans, på samma ansökan till prv så att säga, så får även TS rätten till namnet även om dom i framtiden skiljer sig. Om TS blivande byter först och sedan tar TS namnet i samband med bröllopet, så får TS inte rätten till namnet. Eller hur man nu säger :P
Svar på tråden Hjälp tack med släktnamn :)