• Äldre 15 Apr 22:35
    46226 visningar
    32 svar
    32
    46226

    Köpa alkoholen i Tyskland

    Jag har jobbat i hotell & restaurangbranchen dom senaste 11 åren och jag håller med. 


    Till en middag går det åt mest vin. Och sen är det öl som kommer tvåa.
    Både öl och vin är bara marginellt billigare än i Sverige och det ni handlar blir ni ju "fast" med så att säga.
    Och om ni räknar med resekostnader och sånt så tror jag inte att ni kommer ner så väldigt mycket i pris jämfört om ni handlar på systemet.


    Det går att hitta vettiga viner till billiga priser på systemet också, speciellt om ni kör tetrapack och sen kanterar över på karaffer
    Dessa är droppfria och rätt stora (drygt 2 flaskor vin går i), så dom tar inte slut så fort och dom är enkla att fylla på tack vare en relativt stor öppning.
    www.ikea.com/se/sv/catalog/products/50186411/

    Men även viner på flaska kan vara prisvärt här.
    Det bästa med att handla på systemet är dock att om det inte gått mer än 2 veckor från inköpsdatum så får ni lämna tillbaka alla oöppnade förpackningar och få pengarna tillbaka.
    Vilket innebär att man kan köpa på sig så att man är säker på att inget tar slut, men man slipper stå där med massa överblivet. För även det är ju pengar liksom :) 

  • Äldre 27 Apr 18:20
    #16
    Betty84 skrev 2014-04-27 11:47:41 följande:
    I övrigt så köper jag inte riktigt det där med att folk mest kommer dricka vin. Tror det beror på vad det är för sällskap. Flera av våra gäster har sagt att de helst dricker öl. Av ca 40 drickande gäster (resten är ammande mammor, barn, och folk som kommer med bil) så har endast 5 pers sagt att de gärna vill ha vin. 

    Till TS: Stäm av med era gäster och kör på det de gillar!

    Vi hade 64 gäster (om man räknar bort barn och ammande samt chaufförer så var det kanske 40 som drack alkohol) 


    Ca 85% av dom som drack alkohol valde vin till maten även om dom normalt sett helst dricker öl. 
    Vi hade både ock, de som serverade frågade vad gästerna ville ha och det var inte någon fråga om att vinkaraffer fanns på bordet och öl fick hämtas (eller andra saker som kan påverka valet av dryck till maten).


    Vi hade köpt 5 plattor öl, för vi hade ju bar efteråt också och vi var jätterädda för att vi hade tagit i för lite. Men vi ville inte ha någon fyllefest så vi tänkte att det var bättre om det tog slut och dom fick välja annat istället i så fall.
    Vi lämnade tillbaka 3 plattor till systemet och 1/2 platta fick makens mellanbror ta hem... 


    Så, tja... Visst har det med sällskapet att göra, men det har även med maten att göra och många som normalt sett gärna tar en öl till maten, vill ofta ha vin eftersom det många gånger passar bättre och känns lite mer speciellt.


    Jag kan ju ta som exempel Trafikverkets julfest för den lokala arbetsplatsen (800 personer). Där brukar ca var 15:e person vilja ha en öl (lättöl räknar jag också med då).
    På dom två bord som jag ansvarade för senast jag var med (16-20 pers per bord) så var det bara 1 öldrickare, så någon annan måste ha haft 1 extra då på sina bord ;) )
    Däremot köper varannan person till en nubbe till kaffet ;) 

    Poängen jag försökte få fram med mitt första inlägg var i alla fall att det man sparar MEST pengar på om man åker över gränsen och handlar är ren sprit eller spritdrycker (likörer).
    När det gäller öl och vin så brukar inte vinsten vara så stor att man tjänar på resan om man inte bor väldigt nära, och det blir även stora volymer att frakta...


    Vi provsmakade oss igenom flera BiB:ar under året innan vårt bröllop för att hitta det vi tyckte skulle passa bäst till den typ av mat vi skulle servera, men vara bäst pris på. Och vi hittade ett riktigt bra vin för under 200:- per box (dom lite större boxarna) så vi körde på det :) Så man behöver inte köpa dom dyraste vinerna i Sverige heller.


    En god Shiraz passar många gånger riktigt bra om man ska servera något lite kraftigare kött, det gäller bara att hitta rätt producent :) 

  • Äldre 28 Apr 13:09
    #18
    Betty84 skrev 2014-04-28 10:58:03 följande:
    Vad hette det vinet ni bestämde er för att ha? Tycker det är svårt med boxarna under 200 kr. Hittils har de vi provat inte varit några höjdare :(

    Oj, det är snart 3 år sen ju... Vet att vi valde mellan en hel del.
    Alltså visst, om man är extrema finsmakare av vin så bör man gå upp en del i pris, men det här var helt ok för vår smak (vi föredrar oftast dom i högre prisklass, men det här var i alla fall inte den där "utspädda" smaken som många billigare viner har, utan det var mustigt och kraftfullt, lite lätt pepprig smak) 


    Jag har för mig att det här var en av utmanarna (detta är en cabernet sauvignon):


    http://www.systembolaget.se/22349

    Och jag tror att vi provade denna och i alla fall tyckte att den skulle vara ok
    http://www.systembolaget.se/22826

    Men jag verkar inte kunna hitta den vi valde. jag minns inte namnet, men jag skulle känna igen det om jag såg det

  • Äldre 28 Apr 13:49
    #20
    Betty84 skrev 2014-04-28 13:23:17 följande:
    Länk nr ett funderar vi faktiskt på att prova :)
    Tack för tips :)

    Hoppas ni gillar den :) 


    Vin är ju himla svårt, det en person tycker om kan andra tycka är väldigt otäckt.
    Vi försökte därför hitta något som vi kände skulle passa bra till maten i första hand. 


    Men som också var relativt lättdrucket och antagligen skulle passa dom flesta - även om vissa vill ha kraftigare viner och andra mer fruktiga...


    Det är som sagt svårt, och i slutänden när vi stod och valde mellan ett par olika sorter så tog vi helt enkelt det som vi tyckte bäst om och hoppades att resten av gästerna skulle tycka likadant :P


    Och annars hade dom väl fått dricka öl, cider eller vatten då ;) 

Svar på tråden Köpa alkoholen i Tyskland