• Äldre 23 Apr 09:44
    31121 visningar
    179 svar
    179
    31121

    30 aug 2014

    Vi ska oxå gifta oss 30 augusti! Och vi bor faktiskt oxå i Norge. Jag är svenska och han är norsk. Vi ska gifta oss på Gotland eftersom det är min familjs smultronställe som vi har en alldeles speciell tillknytning till.

    Vi var och gjorde massa av planeringen under påsken. Träffade vigselförrätare (vi gifter oss borgerligt), såg på vigselslokal, provsmakade maten!!! och TÅRTAN!! Hur mycket vikt lägger ni på tårtan?? Vi har märkt att det är svårt att hitta något som vi tror passar alla mest för att jag är lite kräsen när det gäller tårtkombinationer. Helst skulle jag bara ha en brownie eller nått men det är tydlige inte ok :) Vad gör ni med tårta??

    Ska ni ha någon goodiebag eller så till gästerna??

  • Äldre 23 Apr 14:24
    #14

    Photobooth låter ju skoj, är det något ni ordnar eller har beställt på något sätt?

    Vi satte OSA datum 30e juni vilket nu känns alltför sent, men det är bara för att jag är lite kontrollfreak ;) Iförsig så har 90% av gästerna redan svarat vilket jag tror är ganska vanligt. De flesta vet ju om de ska gå eller inte! Kutym säger väl att man ska ha skickat ut inbjudningar 3 månader innan och att man ska få svar en månad innan? Men beror ju oxå på lokalen såklart, de kanske måste veta tidigare hur många som ska vara med?

    Jag har fått min klänning så den hänger i garderoben!! Den måste bara till skräddaren en liten sväng. Känna sjukt verkligt och ibland väldigt skrämmande!! Men oj vad kul det ska bli att gifta sig :)

    Ska ni åka på bröllopsresa direkt efter bröllopet?

  • Äldre 24 Apr 11:14
    #18

    Photobooth var en kul ide!

    Vi åker oxå på bröllopsresa ett par månader efter själva bröllopet. Men funderar på att smita iväg några dagar direkt efter bara för att få lite tid för oss själva. Jag har superångest för att komma tillbaka till jobbet direkt efter!! Så några dagar måste det nog bli när man är på rosa moln :)

    Vi har beställt vigselringar och i helgen ska vi se på smoking till min kära!

    Vi har en diskussion och fundering på det med bröllopstårta. De ville ha 50 kr per bit vilket jag tyckte var väldigt dyrt!! Men samtidigt så är tårtan vi funderar på väldig mättande så tror inte vi behöver fulla bitar till alla gäster. Svårt att veta det där!! Man vill ju inte ha för lite heller!

  • Äldre 25 Apr 14:23
    #23

    Hmm många bra ideer på alternativ tårta här. Ska fundera lite på hur man gör, det kanske bara ska vara det som man faktiskt tycker om. Kanske inte ska tänka så mycket på alla "regler" här..!

    Vi träffade vår vigselförrättare förra veckan och det kändes jättebra! Hon hade en kort text som var själva vigseln som hon läste upp för oss och så ville hon inleda med en dikt som hon hade valt. (Nils Ferlin - Kärleken kommer..) Först ville jag inte ha dikt men hon läste den högt för oss och båda satt med tårar i ögonen så då kändes det plötsligt helt rätt :) Vi kommer ha intåg till någon vanlig bröllopsmarsch eller så och så har jag en vännina som kommer sjunga en sång. Så läser vigselförrättare dikt och viger oss och så avslutar vi med en till sång. Har inte bestämt vad vi ska gå ut till? Vill ha något fint men ändå lättsamt. Det ska ju vara en rolig dag!!

  • Äldre 25 Apr 14:25
    #24

    Jag vet förresten att några vigselförrättare gärna vill att man berättar om sig själva och hur man träffades etc. Vår gjorde inte det och det kändes väldigt rätt för oss, vi vill inte att hon ska stå och berätta massa saker om oss under vigseln (som jag har vart med om i andra vigslar). Hon ska viga oss och så kan dom som faktiskt känner oss få göra det personliga :) Det kan vara smart att tänka igenom och vara förberedd på att säga hur man vill ha det när ni träffar henne!

  • Äldre 30 Apr 13:13
    #27

    Åh vilken fin frisyr! Kan inte du skicka länken till youtube klippet? Är på jakt efter frisyr inspiration!!

    Jag bryr mig heller inte så mycket om vad man ska och inte ska men samtidigt vill jag att det ska vara lite mer festligt än vad kanske en vanlig fest hade varit :) Det är iallafall målet så får vi ju se hur det blir.

    Våningstårta är tydligen inte helt lätt att göra om man vill att den ska vara god samtidigt, så vår blir nog någon platt sak eller kanske i två ställningar.

  • Äldre 7 May 13:08
    #34

    Vi har varit hos florist redan. Men det är mest för att vi inte bor där bröllopet ska vara så var tvungna att passa på när vi hade möjlighet. Jag tyckte det gick väldigt smidigt, vi valde en florist som har gjort massa bröllop så de visste vad man ska tänka på etc. Och så är inte vi så kräsna heller, vi visste vilka grundblommor vi vill ha men annars litar vi på deras omdömme :)

  • Äldre 15 May 08:56
    #42

    Vi har bokat fotograf! Det var inte lätt att veta vad man skulle leta efter men jag tror vi har funnit en bra. Mötte han och han verkade väldigt professionell och vi tog dessutom några provbilder som såg bra ut. Jag rekommenderar verkligen att ta provbilder om man inte är van till att bli modellfotad. Första bilderna var otroligt obekväma men sen lärde han oss några tricks och det gick mycket bättre. Nu känner vi oss ganska avslappnade till inför bröllopsdagen :)

    Jag känner att vi är i en lite stillastående periode i planerandet. Kanske för att de stora sakerna är på plats och det mesta vi ska göra kan vi inte göra förrän gästlistan är klar. Någon annan som upplever samma sak?!

  • Äldre 5 Jun 09:34
    #52

    Vi har skickat in hindersprövning och fått den godkänd!! Det gick superfort :) Blir namnbyte för mig oxå och det är en helt annan process som inte har något att göra med själva hindersprövning och giftermål. Man måste skicka in en söknad om nytt namn och få det godkänt, och så måste man förnya pass och körkort och allt sånt själv. Något som kan vara bra att tänka på är om man ska på bröllopsresa direkt efter. Bokar man flygbiljetter i sitt gamla namn och sen reser i sitt nya så är biljetterna inte giltiga längre... Vi sparar därför namnbyte till efter resan!!

    Tråkigt att höra om sura vänner!! Jag fattar inte att folk inte kan ha förståelse för sånt? Vi har inte haft några sura vänner men några släktingar som inte varit helt nöjda med inbjudningslistan. Mot dom har jag varit helt tydlig på varför vi har gjort som vi gjort (vi har inte råd att bjuda allt och alla!!) och stått för det. Blir dom sura för det så kanske de ändå inte skulle vara i bröllopet..

  • Äldre 24 Jun 11:35
    #57

    Det börjar verkligen närma sig!!! Vi har kommit igång med detaljplaneringen nu. Gästlistan är klar så då kan vi börja med program och bordsplaceringen. Det hade säkert gått att vänta med den men började lite smått och det var så roligt så den är nog snart klar :)

    Vi ska sätta upp en körplan för helgen och så ska vi delegera ut ansvar till vänner och familj. Hoppas på att alla har lust att hjälpa till med lite småsaker så att vi kan slippa tänka på sånt under bröllopsdagen!


    Ello skrev 2014-06-06 09:38:37 följande:

    Du skickar ju in namnbytet tillsammans med hindersprövningen.
    Du kan boka resan i ditt gamla namn och boka biljetterna i ditt gamla namn, det är inget problem, och all info finns på polisens sida ang. pass.

    Jag har skickat in och fått tillbaka hindersprövningen som godkänd. Har redan bytt namn för mitt körkort och pass går ut i juli, orkar inte byta två gånger inom en månads tid. Men i Norge kan man byta gratis till sin sambos namn så det gick på en dag att byta :).

    Provade klänningen igår och med skorna så behövs den inte läggas upp eller in heller, då jag kan flytta ett par knappar in och så blir det fint. Så då sparade vi lite pengar på det :)


    Du kan ju absolut boka biljetter i ditt gamla namn men då kan du ju inte byta namn innan du reser.. Det har iallafall varit vårt problem!
  • Äldre 30 Jun 14:04
    #76

    Vi har bestämt oss för att sova ihop natten innan. Mest för att båda sover bäst när vi delar säng och vi vill båda vara utvilade på den stora dagen!! Jag tror att mötet när jag har gjort mig fin och han står i smoking kommer vara fantastiskt oavsett om man såg varandra för 4 eller 14 timmar sen :)

    Två månader kvar!! Tiden går fort. Vi har fullt fokus på festprogram nu. Det kommer ta lite tid att redigera och få tryckt så det måste vi bara få klart snart.

    Vi har inte helt bestämt hur vi ska gå in. Jag ska antingen gå in själv eller så går vi tillsammans. Vi ska dock gifta oss borgligt så vår vigselförrättare brydde sig inte så mycket om hur vi gjorde. Bara det kändes rätt för oss :)

  • Äldre 30 Jun 14:08
    #77

    Jag gör också väldigt mycket själv. Har märkt att det är svårt att delegera saker, mest för att jag gärna vill ha det gjort där och då och de man delegerar det till förstår nog inte hur viktigt man själv tycker det är.. Vilket är helt förståeligt!! Jag har engagerat mamma i blomval för det tycker hon är skoj och pappa när det gäller vin. Och så bombarderar jag min tärna med tankar och åsikter men hon håller mest med det jag tycker :)

  • Äldre 2 Jul 09:11
    #83

    Hålltider är jättesvårt men ändå viktigt! Vi har satt upp ungefärligt schema men inte spikat allt än. När det gäller middagen så tar det ju inte lång tid att äta själva maten, men personalen måste få tid att duka på och duka av, fylla på vin etc. Jag har själv varit toastmaster i ett bröllop och middagen tar alltid längre tid än man tror. Det är taler och pauser och lekar. Vi räknar med att middagen tar 4,5 h. Den FÅR inte ta längre tid för då blir folk trötta och sega. Men med alla taler och serveringar så är det minsta tid. Man räknar generellt med att förrätten och desserten tar 20 min att äta, 15 min att duka av och på. Och varmrätten 45 min. Lägg på lite tal mellan rätterna och en paus så är man fort uppe i 3-4 timmar.

    Det jag däremot tycker är svårt är hur länge vigsel, transport och fotografering kommer ta. Där har vi bara chansat lite och hoppas att det kommer gå bra... :S

    Vi jobbar också med festprogram. Har inte börjat på designen än mest för att vi inte ha några ideer överhuvudtaget!! Det är jättesvårt att komma på något som inte bara är massa text!!

    Vi ska inte ha vigselprogram, men så gifter vi oss borgligt oxå så inget behov för att lista psalmer etc.

  • Äldre 2 Jul 10:38
    #85

    Ta det lugnt!!! Det ordnar sig :) Jag tror det beror lite på hur många gäster ni har? Och hur många tal ni kommer ha? Buffe tar säkert lite mindre tid men samtidigt så ska man hinna gå och hämta mat kanske en eller två eller tre gånger? Och då blir man lätt stående och småprata med de man möter vid bordet. Har ni en toastmaster som kan hålla ordning så att folk är lite snabba? Och hur många tal har ni tänkt ha? Ska ni inte ha så många tal så tar ju det kortare tid. Vi ska ha ett traditionellt bröllop (det var oxå det jag var toastmaster i) så då är antallet taler minst 7 st och 7*5 min plus lite mellantider blir ju bara det 35-50 min..

    Jag vill inte stressa dig men det låter som att ni har satt upp ett ganska tight schema, det tar ju tid att förflytta människor från ett ställe till ett annat och få alla att sätta sig och fylla på glasen etc. Men som sagt beror på antallet gäster?? Och taler?

  • Äldre 2 Jul 12:59
    #91

    Hm nej det kommer nog bli lite för tajt låter det som. Någon av föräldrarna kommer ju garanterat vilja säga något, kanske något syskon? Någon tärna/bestman? Brudgummen?

    Kan ni tänka om och kanske ha vigseln utomhus eller i närheten av restauranten? Byta vigselförrättare kanske? Som kan komma kl 18? Eller iaf säga att vigseln är kl 19! Det gör ju lite skillnad. Folk får vänta utanför om de är så ivriga att de kommer en timme innan. Eller som Ello säger, se om ni kan fortsätta festen någonstans efteråt? Men då kanske risken är att många åker hem.

  • Äldre 3 Jul 12:27
    #93
    Tossen skrev 2014-07-02 13:06:43 följande:

    Tack alla! Jag misstänkte att det skulle bli tight.. men vi har hela tiden haft förhoppningen att dom skulle kunna ha öppet längre. Och fick inte beskedet förrän nu.

    Det kommer ju knappast gå att hitta någon annan lokal nu heller? Och sen ringa runt till gästerna och meddela att platsen är ändrad?


    Jag tycker du kan pröva. Det är ju inte en superpopulär helg för bröllop så kanske ni har tur? Gör några samtal iallafall, om ni skulle få tag på en lokal som uppfyller era kriterier så är det ju en liten sak att ringa runt till era gäster för att berätta om ny lokal. Bara en trevlig möjlighet att få hälsa dom extra välkomna igen :) Så länge den inte ändrar resväg eller så för gästerna så borde ju inte det vara ett problem?

    Jag tänker att om det går så kan det minska mycket av den stress du känner nu..!!
Svar på tråden 30 aug 2014