• Äldre 8 Apr 13:14
    14309 visningar
    3 svar
    3
    14309

    Skilldnad högupplöst och lågupplöst

    Hej!

    Jag undrar över skillnaden på högupplösta och lågupplösta bilder, hur gör jag för att få respektive upplösning?

    Tack på förhand.
    Anklin

  • Svar på tråden Skilldnad högupplöst och lågupplöst
  • Äldre 8 Apr 13:29
    #1

    En högupplöst bild är en bild med många pixlar, stort format, hög kvalitet och tar mycket minne. En låg upplöst bild är motsatsen.

    Om du vill göra en högupplöst bild mindre är den bara att förminska i tex paint eller annat bild-behandlings program. Att ändra åt andra hållet går tyvärr inte.

    Hoppas det hjälpte dig!

  • Plätti­s
    Äldre 8 Apr 14:34
    #2
    Anklin skrev 2014-04-08 13:14:15 följande:

    Hur gör jag för att få respektive upplösning?


    Ja, om du har anlitat en fotograf för att ta bilderna så ber du om att få hög- och lågupplösta bilder. Om du fotar själv och har en vanlig digitalkamera så blir bilderna oftast lågupplösta (och högupplösta har inte samma kvalitet som en "riktig" kamera). 

    En högupplöst bild kan man zooma in på och fortfarande ha skärpa, medan en lågupplöst bild blir grynig när man gör den större än 100 %. Beroende på vad du ska använda bilderna till är det viktigt att ha dem högupplösta. I tryck måste bilderna vara högupplösta för att det ska se bra ut, men då hänger det i och för sig på mer än bara bilden.
  • sötnöt­en
    Äldre 8 Apr 14:57
    #3

    Svaret av frågan är beroende av vilken typ av bilder du menar: bilder som i fotografier/bilder på nätet, eller skärmbild. 

    Upplösning definieras, oavsett vilket av ovanstående, genom hur många pixlar en bild/skärm har; dpi. Samt storlek och även format (vissa format kan inte klara av högupplösta bilder och därför försämra dem). En lågupplöst bild har lågt antal pixlar, liten storlek och klarar ofta inte av detaljer särskilt bra, inte heller att zooma in på bilden. En högupplöst klarar många pixlar och är ofta stora, både i fysisk storlek men också i minne. Ett bra exempel är att en högupplöst bild klarar, utan problem, att också visas på större skärmar som t ex. TV. Där en lågupplöst bild oftast blir "grynig". 

    Pratar du om fotografier och dyl. sker dessa inställningar i kameran eller i redigeringsprogramet där bilden skapas. Vilken upplösning du har möjlighet att få beror på vilken kamera du har och eller vilken dator du har. En nyare digitalkamera kan klara ganska bra upplösning, medan en äldre inte klarar mycket alls. Systemkameror klarar generellt större upplösning, men finns äldre som inte klarar särskilt hög upplösning. I mobilen brukar upplösningen vara begränsad, men nyare telefoner klarar sig ändå helt okej. Detta definieras genom begreppet megapixlar. 

    Om det är en datorskärm så gäller lite samma saker, storleken på skärmen har dock betydelse för vilken upplösning datorn kan ha. Detsamma om skärmen är widescreen eller inte. Upplösningen ändrar du under kontrollpanelen.  

Svar på tråden Skilldnad högupplöst och lågupplöst