• Anonym (klump i magen)
  Äldre 22 feb 13:05
  2297 visningar
  9 svar
  9
  2297

  Bjuda nära väns hemska partner?

  Det här med att välja vem man ska bjuda till bröllopet är svårt nog men hur gör man när man har en nära vän som är tillsammans med en man som rent ut sagt är en obehaglig och inte bra människa? jag har i många år försökt få min kompis att lämna denna killen då han har hotat henne. misshandlat henne vid et fåtal tillfällen, låst henne ute från deras gemensamma bostad och har en allmän skrämmande makt över henne. Hon är i det stadiet att hon inte ser detta alls, trots att det är många som försökt prata med henne och få henne att förstå. Hon vävdar att han har förbättrat sig och inte alls den killen han var förrut. Har dock inte sett något som tyder på detta...

  Vi är ett kompisgäng på 3 tjejer som lärde känna varandra under gymnasiet, där den andra tjejen är singel, så skulle jag inte bjuda den obehagloga killen så kommer ändå de två kunna komma tillsammans till bröllopet och skulle förmodligen ha jätte roligt. Det jag är rädd för är bara att hon kommer ta väldigt illa vid sig när hon inser att de andra gästerna är där med sina respektive och hennes inte var bjuden.

  Vi har en extremt hög avgift per gäst och detta gör det desto svårare att lägga pengar på en person som jag verkligen inte tycker om.

  Egentligen så känns det självklart att inte bjuda honom eftersom det faktiskt är min och min blivandes dag och det är vi som bestämmer vem vi vill fira dagen med, men ändå får jag en klump i magen när jag tänker på det. 

  Är det någon som varit med om något liknande? Hur gjorde ni och finns det någon som har nått tips på hur man ska gå till väga?  

 • Svar på tråden Bjuda nära väns hemska partner?
 • Äldre 22 feb 13:52
  #1

  Eftersom paret har varit tillammans i många år, enligt din text, så är det otroligt fult från er sida att inte bjuda med killen.

 • Äldre 22 feb 13:54
  #2

  Jag håller med TheD...

 • Anonym (klump i magen)
  Äldre 22 feb 14:03
  #3

  Hade det varit vilken annan gäst som helst så håller jag med er till 1000%. Det faktum att han behandlar min vän så som han gör är vad som får mig att tvivla....  Men ni tycker att detta inte spelar någon roll i detta läget? Att det är hennes partner, hon har valt att leva med honom och således bör han bjudas? Kanske är det det "rätt" att göra? Svårt....

 • Äldre 22 feb 14:07
  #4

  Jag förstår att du bryr dig om din kompis och nej jag tycker inte det verkar vara en trevlig kille men din kompis är tillsammans med en kille hon gillar. Om ni bjuder endast tjejen, hur kommer hon reagera? Där förlorar du kanske en vän...

 • Äldre 22 feb 14:12
  #5

  Jag förstår verkligen att du inte vill ha honom där men tycker att du ska bjuda honom. Du vill ha din vän där och som det låter så är det inte så troligt att hon kommer att "få" gå på bröllopet utan honom. Kontrollerar han honom kommer inte han att släppa iväg henne.


   


  Det är jobbigt att stå vid sidan av, men den dagen kommer att komma när hon hittar styrkan att lämna och då är det viktigt att hon inte är helt isolerad utan känner att det finns människor runt henne som älskar henne och som hon kan vända sig till. Så för hennes skull skulle jag bjuda honom.


   


  Sedan nästa gång han slår - polisanmäl. Det måste inte vara hon som gör det.

 • Anonym (Jag med)
  Äldre 22 feb 19:09
  #6

  Jag är i en liknande sits faktiskt. Väljer att vara anonym för de inblandades skull.

  Det gäller 2 personer, först min ingifte morbror som inte blir bjuden och dels en av mina vänners fästman som vi fortfarande är i valet och kvalet över.

  Min morbror har behandlat min moster och mina kusiner som skit i flera år. Saker och ting har kulminerat och det har länge varit prat om skillsmässa. Men det kommer inte bli av inom en snar framtid då båda mina kusiner (som är i nedre 20 årsåldern) bor hemma i Sverige med psykiska besvär medans min moster tar hand om dem och min morbror jobbar utomlands. Han försörjer visserligen familjen men han har heller inga ambitioner på att hjälpa till på annat sätt och vi (läs min familj) misstänker starkt att han lägger undan pengar i ett utländskt konto för att kunna gömma dem inför en eventuell skilsmässa. Han blir inte bjuden och jag har inga ambitioner att träffa honom någonsin.

  Angående min väns fästman: han kommer från en familj som verkar ha en hård jargong gentemot varandra vilket går ut över min kompis. Han kan tala till henne på ett nervärderande sätt, prioritera bort henne och sätta egna intressen i första rummet. De har varit tillsammans i över 5 år nu och jag kan inte förstå att hon står ut. För att göra en lång historia kort så vill min kille helst inte ha honom där då han inte för sitt liv kan respektera en mansgris som behandlar sin hjärtevän (hans ord) så illa! Jag däremot är mer kluven.

  Jag pratade med min kompis i torsdags om detta och förklarade mina farhågor att jag inte tycker han behandlar hene bra och att vi är osäkra på om vi vill bjuda honom. Dels pga sättet han behandlar henne, dels pga att han inte är särskilt trevlig i sociala sammanhang och att vi inte har särskilt mycket gemensamt med honom.
  Hon gav mig några bra svar och en del lugnande komentarer samtidigt som jag kunde läsa mellan raderna att deras förhållande inte är särskilt bra...

  Som det ser ut just nu kommer vi bjuda min kompis fästman. Dels för att jag vill respektera min väns val av partner och dels för att vi har "dragit gränsen för om respektive ska bli bjuden" vid sambo och jag vill vara konsekvent.

  I ert fall där du har en vän med en kille som misshandlar henne anser jag att ni kan visa ert totala avståndstagande för hans handlingar genom att inte bjuda honom. Hade min kompis blivit misshandlad av sin respektive hade jag INTE bjudit honom. Nu är inte detta fallet (och ja, jag vet mycket väl att det förekommer psykisk misshandel och att detta fallet är borderline) vilket gör det till en gråzon i min värld.

  Jag anser att ni gör rätt i att utesluta honom.

 • Äldre 22 feb 20:51
  #7
  Anonym (Jag med) skrev 2014-02-22 19:09:56 följande:
  I ert fall där du har en vän med en kille som misshandlar henne anser jag att ni kan visa ert totala avståndstagande för hans handlingar genom att inte bjuda honom.
  Jag håller fullständigt med om detta. Det är absolut inte "fult" av er att inte bjuda honom. Jag har en vän som har skyddad identitet pga av en sådan här idiot. Dessutom vill ni inte ha en sådan typ som ni känner er otrygga med på ert bröllop. Du bör dock prata med din vän om detta innan du skickar ut inbjudan så hon vet hur ni känner och resonerar i frågan. Nämn ingenting om kostnaden, det är inte det viktiga i den här situationen.
 • Äldre 22 feb 21:11
  #8

  Jag tycker också ni gör rätt om ni utesluter honom, som en protest mot hans grova oetiska och kriminella handlingar mot din vän. Men en viktig poäng har också tagits upp i tråden, att ni riskerar att din vän inte får komma eller att kontakten mellan er blir sämre vilket gör henne mer isolerad och minskar chansen att hon ska lämna honom. Svår balansgång. Prata med henne igen om hur hon känner inför det, om hon tror hon skulle "få" gå och om hon skulle ta illa upp. Om inte (om du alltså inte riskerar er relation) så skit i att bjuda svinet. Etikett är avsett för vettiga männsikor, inte kvinnomisshandlare.

 • Anonym (Tjejk­ompise­n)
  Äldre 23 feb 18:10
  #9

  Det känns som att den här tråden inte handlar så mycket om själva inbjudan utan mer inställningen till en våldsam partner. 

  Jag var under dryga fyra års tid tillsammans med en kille som vad våldsam, misshandlade och behandlade mig som skit. Men jag dolde det för de allra flesta eftersom jag skämdes (vilket är väldigt vanligt). En av mina allra närmaste vänner märkte dock hur han fick mig att må och sa åt mig att göra slut. Istället för att tolka det som att hon ville mig väl uppfattade jag det som att hon tyckte att jag gjorde fel som var med honom och kapade kontakten med henne under flera års tid (även detta mycket vanligt).

  Oavsett vad ni tycker om killen och hur han behandlar henne så skulle jag inte ta bort honom från gästlistan om inte min kompis bad mig bjuda bara henne. Killar som misshandlar, fysiskt eller psykiskt spelar ingen roll, gör det för att de är osäkra och vill visa makt över sin partner. Det kan alltså slå tillbaka på tjejkompisen istället, fast ni vill göra något bra för henne.

  Istället för att grubbla över hur ni ska göra med inbjudan tycker jag ni ska visa att oavsett vad hon gör så kommer ni alltid att finnas där för henne och stödja henne i hennes val. Jag vet precis hur mycket man anklagar sig själv, och det är extremt lätt att man vänder det till att det är något fel på en själv.

  Undrar ni något mer så kan det vara bra att ta kontakt med en kvinnofridsmottagning och fråga hur man som närstående ska reagera när man ser att en vän far illa i ett förhållande. Det handlar om så mycket mer än en inbjudan, får skithögen en snedtändning när han upptäcker att han inte är bjuden så kan det bli fara för hennes liv. För min egen del såg jag aldrig hur fel min dåvarande behandlade mig, oavsett vad utomstående sa till mig. Om hon ska lämna honom måste hon se det själv och hitta styrkan i sig själv. Det gör man bara om man blir upplyft av människor man bryr sig om. 

Svar på tråden Bjuda nära väns hemska partner?
Logga in
Bli medlem