• Aniara­4
    Äldre 14 Jan 11:28
    8054 visningar
    15 svar
    15
    8054

    Två efternamn på särkullbarn? Hur gör ni?

    Det har ju redan framgått i tråden, men bara för att göra det jättetydligt är det alltså så att man inte kan ha två efternamn i Sverige (det ändrades på 80-talet tror jag). Bara det ena namnet kan vara efternamn, det andra är mellannamn.

    Så, lösning 1: Fråga barnets far om det är ok att barnet tar nye mannens namn antingen som efternamn eller som mellannamn. Lösning 2: Behåll gamla namnet som mellannamn för att behålla namnkopplingen till barnet. Jag känner folk som har gjort så, det borde inte alls ses som konstigt att man vill höra ihop med sina barn på det sättet samtidigt som man har det nya namnet som "riktigt" efternamn.

  • Aniara­4
    Äldre 14 Jan 23:49
    #9

    Ja, jag tror det är skillnad om man skiljer sig och har barn ihop med ex-partnerns namn. Mina föräldrar skilde sig tidigt och mamma behöll pappas namn länge. När hon blev sambo med en ny man bytte både hon och jag till hennes flicknamn, jag var i sena tonåren då och hade tänkt på det ett tag.

    Förstår vad du menar med att ha dubbelnamn ändå, jag gör likadant själv! Jag hade ju redan bytt namn en gång till ett som jag verkligen ville ha, så jag var inte beredd att släppa det helt, utan tog det som mellannamn när jag gifte mig. Jag har upptäckt att i de flesta sammanhang får man bestämma själv vad man heter, så jag använder ibland det ena, ibland det andra, och ibland båda! Skrattande På telefon kör jag oftast med bara efternamnet (=makens namn), eftersom folk oftast uppfattar det direkt så jag slipper bokstavera varenda gång och sen ändå få heta något jättekonstigt...

Svar på tråden Två efternamn på särkullbarn? Hur gör ni?