• Äldre 4 Jan 20:13
    16070 visningar
    23 svar
    23
    16070

    hjälp mig, måste verkligen gå ner i vikt..

    Jag skulle föreslå LCHF.
    På dessa två länkar kan du läsa mer. Monique, som driver bloggen den första länken går till, har skrivit en jättbra bok som heter LCHF på riktigt, där finns färdiga menyer för 4 veckor, inklusiver shoppinglistor som du kan scanna direkt in i din mobil. Sen finns det såklart fler recept utöver veckomenyerna.

    http://www.lifezone.se/

    http://www.kostdoktorn.se/

    Lycka till!

  • Äldre 4 Jan 23:56
    #12
    aminis skrev 2014-01-04 21:05:34 följande:
    Hej!
    Jag är läkarstudent och gått halva utbildningen. Vill bara säga: snälla, kör inte 5:2 eller LCHF, det är inte skonsamt för kroppen och har inte tillräckligt mycket långtidsstudier på vad som sker på lång sikt (och det är inte värt att riskera hälsan för att gå ner snabbt med någon "metod", speciellt inte när det går lika bra utan specifik diet). Gjorde dessutom en snabb sökning på 5:2 och hittade två studier där genomsnittet bara gått ner 4 kg på 8 veckor, det är inte så mycket. Och jag vet, det är bara två studier och kanske inte precis likadana testpersoner som du.

    Kom ihåg: Allt handlar om inkomster och utgifter! Det är inte svårare än så. Ditt basala energibehov, för att behålla vikten, är ca 2000 kcal. Du måste alltså se till att dina dagar landar på <2000, tänk då på att om du äter för 1500 kcal och tränar bort 500 kcal landar du på 1000 kcal.

    Och visst, under 5:2 kan du få "hjälp" att inte äta så mycket under en hel vecka om man slår ut det, men varför svälta två dagar och vräka i dig de andra dagarna när du istället bara kan dra ner lite varje dag. Det är mycket lättare och skonsammare för kroppen.

    Mina råd är:

    1. Skaffa dig en app som kan hjälpa dig att räkna kcal, ex. my fitnesspal. Där kan du även synka med runkeeper som kan peppa dig på promenader, ev. löprundor.
    2. Ät inte mindre än 1000 kcal per dag, du ska leva också
    3. Ät mycket grönt! Men uteslut inte något ur kostcirkeln. Även frukt är bra, även om det är "sött".
    4. Du behöver inte dricka överdrivet mycket vatten, det är inget fysiologiskt nyttigt i att hela tiden fylla på med vatten. Njurarna kommer bara rena allt och göra att du kissar ut det du inte behöver. Drick när du är törstig.
    5. För att förbränna mycket kalorier är det konditionsträning som gäller, promenader, löprundor, cykling, crosstrainer... 
    6. Vardagsmotion! Trapporna istället för hissen, gå dit du ska istället för att ta buss, tåhävningar när du borstar tänderna. Allt räknas!
    7. Jättebra om du har/hittar någon som du kan bolla tankar och framgångar/motgångar med. 
    8. Tro på dig själv! Du KAN! 
    Hej!

    Jag är Tandläkare (färdig sedan 2år), och vi läste första 2 åren samma som läkarna, så då har du och jag ungefär samma grundutbildning där iaf. 

    Om du är läkarstudent och påstår att LCHF skulle vara skadligt för kroppen kanske du ska läsa lite vad Andreas Eenfeldt skriver på kostdoktorn.se ang just detta då han själv är läkare.
    Jag har läst på mkt ang just LCHF, och kan hålla med om att det i dagsläget inte finns några kvalitativa långtidstudier, men de studier som finns pekar absolut inte på att LCHF skulle vara skadligt.
    SBU publicerade ju nyligen i sin rapport ang fetma att LCHF och medelhavskost var klart effektivast för viktnedgång, efter att ha gått igenom samtliga studier på området som höll måttet.

    Kan hålla med dig på punkterna 1, 4, 5, 6, 7 och 8, men inte övriga.
    Alla är vi olika individer, och olika kosthållning passar olika bra för oss. Men racka inte ner på någon metod bara för att den inte är det som passar för dig, inte när det inte finns bevis.
  • Äldre 5 Jan 09:49
    #15
    TheD skrev 2014-01-05 00:30:29 följande:
    LCHF passar inte alla. Punkt. Min kostlärare, dietist, har provat de flesta dietthafs och han klarade några veckor med LCHF men sen var det kört. Ekvationen är inte svårare än: mindre intag och större utgifter. För vissa räcker det och andra kan behöva tillägg av motion men alla är olika och har olika "problem"...
    Jag håller absolut med dig, precis som jag skriver så är vi alla olika, och därför passar olika kosthållning/dieter olika bra för oss. Men jag försöker att respektera att det finns folk som väljer andra kosthållningar, t.ex. pulverdieter, vegetarian, vegan, lågfettkost etc. Även om det är exempel på kosthållningar som aldrig skulle passa mig.
    Fluff skrev 2014-01-05 00:51:51 följande:
    www.metro.se/nyheter/lakare-varnar-for-lchf-c...!laLUhkb5LnZKA/

    "Gammalt" men ändå läsvärt, det finns alltid risker med dieter och koständringar.

    Långsiktigt så finns det ingen som kan säga att en diet (av de nya trenderna) är skadliga eller inte.. men allt vi gör påverkar oss.
    I denna artikel finns även en kommentar av just Andreas:

    "Men Andreas Eenfeldt, specialistläkare i allmänmedicin som driver hälsobloggen kostdoktorn.se, håller inte alls med.
    – Jag skulle säga att de här farhågorna om sambandet mellan cancer och fett är föråldrade och av allt att döma fel. Det mest tyder snarare på att för mycket socker och snabba kolhydrater är boven bakom mycket av den cancer, inklusive bröstcancer, som vi får i västvärlden."


    Han skriver även mer utförligt om just detta "larmet" här: http://www.kostdoktorn.se/aftonbladet-varnar-for-lchf-cancer 
    Där han länkar till socialstyrelsens statistik kring bröstcancer (som det var frågan om i löpsedlarna) där man tydligt ser att förekomsten av bröstcancer ahar ökat stadigt och i samma takt sedan 1970, alltså långt innan LCHF blev populärt. 


    Jag hävdar inte att LCHF passar alla, eller att det skulle vara den "Bästa" metoden på något sätt, det är helt enkelt den bästa metoden för MIG, vill man inte prova LCHF så behöver man inte. Men tills det kommer kvalitativa RCT långtidsstudier som bevisar att det finns någon risk med LCHF önskar jag att folk kunde sluta vara så negativa. 
  • Äldre 6 Jan 19:34
    #21
    aminis skrev 2014-01-06 15:32:10 följande:
    Självklart finns det läkare som förespråkar LCHF, annars hade det nog inte haft så stort genomslag. Men nu pratar jag om vad vi har lärt oss under utbildningen - fysiologi och vetenskapligt baserad kunskap. Enligt detta bör man inte utesluta kolhydrater ur kosten av flertalet goda anledningar. Man ska självklart inte utesluta fett heller. Så jag håller fast vid punkt 2 och 3 fortfarande:

    Punkt 2: Skulle man äta <1000 kcal per dag är det ju näst intill att svälta sig och svält ställer in kroppen på att spara allt den får, att lagra upp. 
    Punkt 3: Kroppen behöver alla typer av näringsämnen.
    Du får absolut hålla fast vid även de punkterna, man måste inte vara överrens om allt :p

    Känner att vi kanske har spårat iväg lite från vad TS frågade om, så ska nog sluta kommentera nu :p
    Tänkte bara avslutningsvis säga att LCHF inte innebär att man utesluter kolhydrater, det är dieten "fakir" som går ut på att nolla kolhydraterna. Inom LCHF äter man grönsaker och många äter även rotfrukter, och får på så sätt i sig kolhydrater, dock i en mkt mindre mängd.

    Lycka till nu TS, oavsett hur du väljer att tackla din övervikt så är fortfarande det absolut viktigaste att man bestämmer sig för att ta tag i det och är motiverad! =)
Svar på tråden hjälp mig, måste verkligen gå ner i vikt..