• Alylly­ra
    Äldre 8 Nov 14:43
    17186 visningar
    67 svar
    67
    17186

    Skrämmande att prova brudklänning

    Om du är osäker på din kroppsform och vilka modeller du passar i så prova alla! Eller, inte varenda klänning de har i butik alltså, men be att få prova lite olika modeller för att se vad du passar i. Personalen brukar också vara duktiga på att se sånt. Och det finns massa hemsidor där man kan skriva in sina mått för att få en uppfattning om vilken kroppstyp man har.
    Om du är osäker på vad klänningsmodeller heter kan du ju plugga på lite innan på sidor som millybridal, där de brukar vara sorterade efter just modell (a-line, ballgown, mermaid etc).

    Men jag kan säga att när jag kom in och nämnde några klänningsmodeller och märken som jag ville prova så sa expediten typ "oj, vad du var påläst", så det är nog mycket vanligare att man inte har någon koll första gången man kommer in. Så det behöver du inte vara orolig för!

    Jag hade en liten ärm i spets på min klänning och jag kan säga att den satt inte direkt tajt. Om ärmen mot förmodan skulle göra det kan du ju få den justerad hos sömmerska så att det inte blir "kasslereffekt". Var inte rädd för att prova olika modeller bara för att det känns lite för trångt, sömmar kan justeras (in/ut), band kan flyttas om och applikationer kan sprättas bort/sys på.

  • Alylly­ra
    Äldre 18 Nov 14:03
    #55

    Alltså... Storlekarna varierar. Olika tillverkare har olika uppfattningar om vad en "normal" storlek är. Spanska klänningar kan t.ex. vara ganska små i storlekarna, medan andra märken är medelstora eller jättestora.

    Detsamma gäller ju kläder i övrigt, jag kan variera mellan tre storlekar beroende på vilken butik och vilket plagg jag provar. Det betyder ju inte att min kropp har förändrats under tiden jag gick ut från en butik och in i nästa, utan att det inte finns någon etablerad standard som funkar.

    Stirra dig inte blind på storlekslappen i ryggen, den har ingenting med hur snyggt klänningen kommer att sitta på dig att göra. Titta istället på de faktiska måtten (om du beställer på nätet) så att du får en klänning som passar din kropp. Det viktigaste är att du känner dig fin och bekväm i klänningen, att den sitter bra, framhäver det du vill framhäva och döljer det du vill dölja. Om det sedan står 34, 44 eller 54 på storlekslappen har ingenting med saken att göra. 

  • Alylly­ra
    Äldre 19 Nov 09:34
    #61
    Anonym (Klänningspanik) skrev 2013-11-18 21:07:32 följande:
    Det jag kommit fram till är att:
    Jag inte vill ha en klänning med långt släp. Litet släp kan gå an, om det verkligen är en drömklänning... men inte annars.
    Jag vill inte ha en massa strass. Hellre brodyr.
    Jag vill att klänningen ska vara enkel och inte ta över min persolighet, men den får gärna ha något speciellt... Varav jag gärna skulle vilja hitta något som inte är en A-line... Med andra ord, den får gärna vara enkel men lite ovanlig i utformningen.
    Bra jobbat!

    Tänk på att i princip alla klänningar går att sy om, alternativt att det finns en variant utan släp. Alltså, var inte rädd för att prova klänningar med släp, för det brukar gå att ändra. En kompis till mig hittade sin absoluta drömklänning rent modellmässigt men var på väg ut ur butiken eftersom den hade släp. Varpå försäljaren påpekar att "den går ju att beställa utan släp...". Så begränsa dig inte!
  • Alylly­ra
    Äldre 25 Nov 11:39
    #65

    Det känns som att dina tankar om att det är lite skrämmande och "inte på riktigt än" har blivit projicerade på just brudklänningen. Var inte orolig!
    Det roliga med planeringen kommer att komma. Man måste inte vara helt galen och tänka på bröllop 24-7 för att det ska vara "på riktigt". Man måste inte ha upplevelsen "åh, det här är MIN klänning" varpå all ens vänner gråter när de får se en i den. Jag hade inte den, jag velade länge mellan två klänningar.  I slutändan valde jag den som passade bäst till vår lokal och det allmäna temat. Är jättenöjd med min val, men jag vet ju att jag hade varit lika vacker i den andra klänningen.

    Låt det växa fram, både att planeringen ska bli rolig och vilken klänning du ska välja. Det är olika för all, för vissa är det pang på - nu kör vi, för andra är det en lång process innan man kan njuta av resan. Ofta kommer det svackor under vägen när det är mer eller mindre roligt. När det var som mest stressigt för mig funderade jag på om det öht var rätt. Sånt är normalt och OK och det är bara att låta det mogna fram och ta tid. 

Svar på tråden Skrämmande att prova brudklänning