• Äldre 2 aug 07:56
  7957 visningar
  20 svar
  Inlägg från sandrahs Visa alla inlägg
  20
  7957

  Kuvertavgift eller bidrag till resa?

  Hej!


  Jag vet att det finns många trådar om man ska ha kuvertavgift eller inte, men det här är inte en sån. Jag behöver inte ha folk som kommenterar att det är snålt med kuvertavgift.


  Jag bor i en liten inlandskommun i Norrland och i princip alla gäster vi bjuder bor inom en radie av 5 mil. Eftersom vi har stor släkt så kommer vi bjuda ca 75-80 st vuxna, och då är det ändå bara närmaste släktingar + vänner...


  Vi har inget behov av att få presenter, utan vi vill hellre ha bidrag till resa eller festen (är ju egentligen samma sak).


  Jag vill egentligen inte bjuda alla men har jag bjudit mina fyra kusiner (barn) så måste min sambo få bjuda hans 12 st med respektive (24 st!). Jag har satt gränsen vid deras barn för det blir för mycket.


  Mest rättvist tycker jag är att önska sig valfri summa (anonymt) på ett kontonummer, då får alla bidra med vad de har råd med. Men då finns kanske risken att flera av dom jag bjuder inte ger någonting och ser det som "gratis fest med fylla"...


  Hur har ni gjort? Kuvertavgift eller valfritt bidrag? Kuvertavgiften jag funderat på är 200 kr/person.

 • Svar på tråden Kuvertavgift eller bidrag till resa?
 • Äldre 2 aug 08:00
  #1

  För det är väl aldrig så enkelt att man bjuder vilka man vill? Det känns som att man ändå har press på sig från föräldrarna och mor- och farföräldrar att man måste bjuda vissa... Min mormor försökte pressa på mig att ha min kusin som tärna bara för att hon tycker om att klä upp sig...

 • Äldre 2 aug 12:22
  #7

  Ursäkta om jag varit otydlig i mitt inlägg...


  Det jag ville få fram med att folk skulle komma "tomhänta" menar jag med att det är vissa personer i vår krets som jag inte vill bjuda som är sånna personer som dricker väldigt mycket när allt är gratis (oerhört snåla) och sen inte kan hantera det. När man är på fest tillsammans så skäms man då de nästan aldrig har med sig eget dricka eller egen mat och förväntar sig att alla andra ska bjuda dom. Och ja tyvärr så måste vi bjuda dom på bröllopet... Det är både kompisar till min sambo samt några av släktningars respektive. Vad är det med vissa män och alkohol?!


  Jag vill inte ha ett alkoholfritt bröllop heller för jag vill gärna dricka något glas vin...


  Visst förstår jag att ett bröllop är en utgift, jag skriver inte att jag vill tjäna pengar på bröllopet... Det är dessutom valfritt för de inbjudna om de vill komma eller inte. Kuvertavgift eller valfritt bidrag till resa är dessutom väldigt bra när man verkligen inte vill ha presenter. Jag känner en som inte hade kuvertutgift och hon berättar att det mesta hon fick i present ville hon inte ha (hon hade ändå en önskelista men folk struntade i den), så hon ångrar att hon inte hade kuvertavgift.


  Sen det om att bidrag till fest eller resa skulle vara samma sak var att om man skriver valfritt bidrag till fest eller resa så är det ju samma sak. Skriver man till festen så får man ju mer pengar att lägga på resan sen, men det var nog kanske lite otydligt.


   

 • Äldre 2 aug 12:33
  #8

  Håller med dig daniiel!


  Det är också vanligt bland våran krets att man har kuvertavgift, men har börjat tveka när man läser böcker och forum att man är jättesnål om man kräver att gästerna måste betala något... Vi är inte så gamla (23 och 24) så vi kommer inte att spendera så värst mycket på bröllopet då vi har har hus så måste renoveras och att jag inte har en fast tjänst än. Tycker att det är bättre man får bjuda alla och ha kuvertavgift än att bara bjuda några stycken...


  Vi kommer nog att hinna spara rätt rejält, men det finns viktigare saker att lägga pengarna på än ett bröllop som är en dag. Ett nytt tegeltak på huset håller i 40 år... Sen har vi bestämt att om vi inte gifter oss nästa år så kommer man bara skjuta på det mer och mer, och jag vill gärna gifta mig innan jag blir gravid för det känns som att då kommer man verkligen inte ha tid eller ork att planera ett bröllop.

 • Äldre 4 aug 13:53
  #17

  Jag har också tänkt på det, att om de får välja belopp själv då kanske många blir osäker på hur mycket de ska ge. Vet att vissa anser att närmaste släkten ska ge så mycket som 1000 kr och de tycker jag är alldeles för mycket! Har man en fast summa kanske det inte blir så svårt över hur mycket man ska ge? Och då kanske de börjar jämföra med hur mycket de gett, t.ex. om min mormor ger mycker mer än min farmor... Men har man en fast summa så finns risk att vissa inte har råd att närvara.

Svar på tråden Kuvertavgift eller bidrag till resa?
Logga in
Bli medlem