• Äldre 26 Jul 23:56
    25623 visningar
    6 svar
    6
    25623

    Hur lång tid för namnändring?

    Registreringen av nytt namn kan ta flera veckor, det beror på var i landet man är och om det är högsäsong. Först när det är gjort kan man söka pass i det nya namnet (alla uppgifter hämtas ur en databas med folkbokföringsuppgifter, så vigselbevis i all ära, jag tror inte det räcker - deras egen hemsida taalr om att ett personbevis kan behövas om något ändrats i folkbokföringen, men namn tror jag inte det går att redigera vid ansökan). För att vara säker, ring passpolisen på din ort och fråga vad som gäller, de ger bäst svar!

    Du kan också läsa här:
    "Ny resehandling efter namnbyte


    Vid namnbyte måste du alltid byta pass och nationellt id-kort. För en svensk medborgare som är bosatt utomlands behövs ett personbevis, det beställs hos Skatteverket. Det är viktigt att det är samma namn i passet som i folkbokföringen. Om resa planeras i nära anslutning till vigseln är rekommendationen att boka resan i namnet som används före vigseln. Ansökan om nytt pass kan göras efter hemkomsten.


    Personbevis behövs bara i speciella fall


    Normalt behövs inte personbevis. På passexpeditionen har man tillgång till de uppgifter som behövs. Har någon personuppgift nyligen ändrats i folkbokföringen tar det cirka en vecka innan den nya informationen kommit in i systemet. Under den veckan kan det behövas ett personbevis. Ta i så fall med ett aktuellt personbevis från Skatteverket. Personbeviset kan behövas för vissa utlandsbosatta svenskar."


    Källa: http://www.polisen.se/Service/Pass-och-id-kort/Fakta-om-pass-och-nationellt-id-kort/ 

Svar på tråden Hur lång tid för namnändring?