• Äldre 27 Jun 08:39
    8232 visningar
    19 svar
    19
    8232

    Ersätta vigselförrättaren?

    De får inte ta betalt för att viga utan enbart för reseersättning. Däremot har jag förstått att det börjar bli vanligt att vigselförrättaren tar betalt för annat i samband med vigseln, men det är egentligen förbjudet, eller åtminstone högst tveksamt. Precis som länsstyrelsen säger ingår väl egentligen bara de 5 minuterna med själva vigselakten gratis, men samtidigt får de inte ta betalt.


     


    Hur som vill jag påpeka att vigselförrättaren bara behöver vara med och förrätta själva vigseln. Ifall man inte vill betala och vigselförrättare kräver detta för att vara med längre än 5 minuter så kan vem som helst göra resten av showen så att säga. Det vår vigselförrättare gjorde förutom att göra vigseln var mest att säga saker i stil med "Nu ska den och den sjunga". Man kan ju ha en värd/konferencier som är någon annan än vigselförrättaren som gör detta. Om man vill att vigselförättaren ska säga några ord så tror jag att ett kortare vigseltal ingår i de fem minuterna staten bjuder på.


     


     


     

  • Äldre 27 Jun 09:44
    #6
    Want to skrev 2013-06-27 09:05:59 följande:
    På länsstyrelsens hemsida finns manus för den korta och långa versionen, som jag förstått de så är det endast de dom får säga.
    Nu kanske jag missförstår dig; men de får säga så mycket annat de vill före och efter (och antagligen i mitten också). Men de måste också säga just de där fraserna, annars blir det ingen vigsel.
  • Äldre 27 Jun 13:43
    #8

    Så vigselförrättaren får inte alls lov att prata förutom det här orden under själva vigselakten. Verkar som ett tråkigt liv .


    Skämt å sido: Är du verkligen helt säker här? Det låter jättekonstigt. Rent juridiskt är det väl egentligen bara precis de minuterna som man säger själva vigselorden som är själva vigseln. Före och efter det måste väl vigselförrättaren få prata om de själv vill. Det gjorde vår och så har det varit på alla andra borgerliga bröllop jag varit på. De kan ju uppenbart erbjuda sig att hålla längre ceremonier mot betalning enligt diskussion ovan. Jag har väldigt svårt att tro att de skulle bli av med sin licens om de säger nått annat under ceremonin. Däremot behöver de inte göra det och man kan inte kräva det av dem, i motsats till vigselorden som de måste säga. Präster måste däremot följa gudstjänstordningen under hela ceremonin tror jag.

  • Äldre 1 Jul 20:21
    #14

    Red Lion: Om man tar den korta versionen är det ju bara precis "Ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra. Tager du? ....Ja, Ja, Jag förklarar er nu för äkta makar". Så har man bara med den delen orubbad så tror jag att man kan göra vad man vill ut över det. Det är säkert det er vigselförättare menar.

Svar på tråden Ersätta vigselförrättaren?