• Want to
    Äldre 27 Jun 07:33
    8234 visningar
    19 svar
    19
    8234

    Ersätta vigselförrättaren?

    Mailade till länstryelsen efter att en vf pratade om en symbolisk summa och sen nämnde 2-3 000 som rimligt för en vigsel utöver 3 el 5 min.
    Fick detta till svar:


    ""Hej !


    Vigselförrättaren har bara rätt till ersättning för faktiska kostnader såsom resa men inte för förberedelser inför vigseln. En vigselförrättare ska enbart förrätta vigseln som mycket riktigt enligt vigselförrättaren tar 1 eller 3 min och detta är myndighetsutövning och staten betalar ett arvode till förrättaren. Övrigt ingår inte i myndighetsutövningen och förrättaren ska inte göra mer än så, tyvärr kanske lite torftigt men sådan är lagen.


    Med vänlig hälsning


    Anita Attersand


    Enheten för tillstånd


    Länsstyrelsen i Stockholms län


    Box 22067, 104 22 Stockholm


    Besök:Hantverkargatan 29


    Telefon 08-785 40 17


    www.lansstyrelsen.se/stockholm""

    Så reseersättning är det dom får begära ersättning för.
  • Want to
    Äldre 27 Jun 09:05
    #5

    På länsstyrelsens hemsida finns manus för den korta och långa versionen, som jag förstått de så är det endast de dom får säga.
    Vi har delat upp den långa versionen i två delar. Först kommer vf säga första stycket ur den långa, sen kommer två släktingar att fylla ut med en längre dikt som är uppdelad mellan dom och sen kommer vf ta sista delen av den långa versionen.
    Det tyckte vår vf var ett jätte bra upplägg. Eftersom hon enbart tar den långa versionen men att själva vigselakten ändå fylls ut på ett bra sätt utan att hon bryter mot några regler/lagar.

  • Want to
    Äldre 27 Jun 10:43
    #7
    yavanna81 skrev 2013-06-27 09:44:20 följande:
    Nu kanske jag missförstår dig; men de får säga så mycket annat de vill före och efter (och antagligen i mitten också). Men de måste också säga just de där fraserna, annars blir det ingen vigsel.
    Nja ska man riktigt hård dra det så är vigselakten en myndihetsutövning så egentligen får dom inte säga mer än själv manuset. Dom kan få sin licens indragen om dom gör det, så det är en stor risk många vf tar när dom går med på att medverka i utbroderade vigselakter. Man får ta in andra personer som utbroderar akten men vf själv får enligt lag egentligen inte medverka i mer än själva manus delen. Skit tråkigt och torftigt men det är så det ser ut just nu.
  • Want to
    Äldre 1 Jul 11:56
    #9

    hahaha ja nej mingla får dom ju förstås göra

    Men av med sin licens kan dom tyvärr bli om dom deltar i en utbroderad vigselakt. Precis som för prästen har en vf sitt manus som skall följas. Detta har dock blivit en gråzon eftersom många inte kan säga nej till en puschig blivande brud. Dock får dom under inga omständigheter ta betalt utöver reseersättning. Och dom får inte erbjuda längre vigselcermonier.

  • Want to
    Äldre 1 Jul 14:38
    #11
    Chicita skrev 2013-07-01 13:02:26 följande:
    Det där har jag aldrig hört. Däremot har jag hört VF som frågar om brudparet vill att dom ska läsa någon dikt eller annat.

    Det dom absolut inte får göra är ju att ändra i den text dom måste säga (precis som prästen som inte kan "ta bort pratet om Gud" exempelvis). Dom får inte kasta om eller ändra på annat sätt så att det inte sägs i den ordning det ska sägas utan dom har att välja på den korta eller den långa versionen som ska sägas exakt som det står. Ord för ord.
    Men om dom läser en dikt före eller efter, eller säger något om brudparet osv så ska det inte påverka deras licens.
    Det är ju om dom ändrar i den juridiska delen som dom kan få problem. 
    En borgerlig cermoni ska i grunden se likadan ut för alla. De vf får delta i är precis samma som i rådhus/kommunhus där dom viger. Oavsett plats är det den cermonin dom får göra och inte mer.
    Vill man brodera ut får man engagera andra men inte vf.
    Men som sagt har det blivit lite av en gråzon och för att överhuvudtaget få möjlighet att viga par utanför rådhus/kommunhus så går vf oftast med på mer än vad dom igentligen får.
Svar på tråden Ersätta vigselförrättaren?