• Äldre 4 Jun 15:24
    2204 visningar
    8 svar
    8
    2204

    Praxis vid bröllopsfotografering

    Jag jobbar inte som fotograf på heltid men jag fotar en del uppdrag. Att fota bröllop är något av det roligaste och svåraste man kan göra. En heldag innebär för mig att man träffas och lär känna varandra lite, pratar om vilken stil man gillar på bilder och vilka "måstebilder" det finns.

    Jag vill gärna göra en testfotografering på den plats som man tar porträttbilderna på bröllopsdagen. Det är en chans för mig att se om brudparet är bekväma framför kameran eller om jag måste planera in mer tid till porträtten. Dessutom är det en chans för bröllopsparet att se lite hur bilderna kan bli. Det blir även lättare på själva  bröllopsdagen att ta bilder eftersom alla redan vet vad som ska hända. Sen brukar jag alltid reka platsen för vigsel och festlokal eftersom jag vill veta om jag vill vara förbered och veta hur jag ska ställa kameran.

    Det är ett enormt arbete att fota en heldag. Det finns alltid en bild att taSolig 
    När jag sen kommer hem så brukar jag ha runt 5 000 bilder i kameran som jag går igenom och betygsätter. Redigeringen kan ta olika lång tid beroende på förutsättningarna med ljus osv. När jag är färdig brukar det sluta med att bröllopsparet får cirka 700-800 bilder högupplösta på en skiva. Vill de sen ha hjälp att printa ut bilder gör jag självklart det. 

    Det viktigaste är att ni funderar på vilka bilder vill ni ha och hur mycket det får kosta. Sen letar ni efter fotografer, kontaktar de som passar era idéer, har ett möte och känner efter hur det känns. Har man en heldag med en fotograf kommer ni att umgås mycket under er bröllopsdag och då vill man ha en person som man inte börjar reta sig på efter ett tag Skrattande  Hände en kompis till mig som höll på att bli galen innan festen satte igång. 

    Hur redigering går till och fotografens egen konstnärliga stil, tror jag att det finns lika många svar på som det finns fotografer. Ni får helt enkelt fråga och fundera vad ni står i frågan. Var inte orolig för att säga vad ni tycker och vill. Det är en överenskommelse mellan två parter och man kan alltid välja om man vill fota eller inte. Lika väl som ni väljer vilken fotograf ni vill ha.

    Ja, det var väl lite funderingar från mig som fotat lite bröllop. Hoppas det kunde vara till någon hjälp!

Svar på tråden Praxis vid bröllopsfotografering