Inlägg från: anne på grönkulla |Visa alla inlägg
  • anne på grönkulla

    Vad måste bytas när man byter efternamn?

    niriel skrev 2013-05-23 14:24:38 följande:
    Som övriga säger: körkort får man automatiskt lapp om, banken får man fixa själv (och det tog längre tid åtminstone för min del, namnbytet i bankens system var rätt segt), företaget (mailadress, användarnamn och liknande) får man fixa själv (vilket suger om man gifter sig på sommaren för då har hela HR semester och allt blir försenat...) och passet får man fixa själv.

    OBS: passet är inte på något sätt livsviktigt, ens om ni ska ut och resa rätt snart efter bröllopet. Så länge passet är giltigt spelar det ingen roll vilket efternamn som står, så länge det står samma namn på resebeviset! Passet är inte kopplat till folkbokföringen på det sättet, så du kan inte nekas inträde i ett land för att du har bytt namn men inte fått ett nytt pass.  
    Kravet brukar vara att passet ska ha samma namn som flygbiljetten, annars släpper flygbolaget inte ombord en. Och det gäller även felstavningar.

    Polisens hemsida: http://www.polisen.se/Service/Pass-och-id-kort/Fakta-om-pass-och-nationellt-id-kort/

    "Ny resehandling efter namnbyte


    Vid namnbyte måste du alltid byta pass och nationellt id-kort. För en svensk medborgare som är bosatt utomlands behövs ett personbevis, det beställs hos Skatteverket. Det är viktigt att det är samma namn i passet som i folkbokföringen. Om resa planeras i nära anslutning till vigseln är rekommendationen att boka resan i namnet som används före vigseln. Ansökan om nytt pass kan göras efter hemkomsten."

    Angående att nekas inresa i ett land så har varje land rätt att själv avgöra vem man släpper in, så det går inte att kategoriskt säga något alls om det. Skulle man t ex fastna i en kontroll av nåt annat skäl och man då dessutom flyger i fel namn så lär det betraktas som en försvårande omständighet, som kan leda till att man nekas vidare resa/inresa. 


     
Svar på tråden Vad måste bytas när man byter efternamn?