• Äldre 9 Feb 11:48
    8838 visningar
    45 svar
    45
    8838

    Det där med dubbelnamn

    Den nuvarande namnlagen är ett GISSEL!

    Vi har samma funderingar, i vårt fall tycker vi att det blir mycket snyggare om det ena namnet kommer före och det andra sen - MEN det stämmer inte överens med det namn som vi tror att vi skulle vilja ge till eventuella framtida barn - eftersom bara riktiga efternamn och inte mellannamn kan föras över till barn. Antingen behåller vi våra namn som de är eller så tar den ena av oss den andras efternamn som mellannamn, så att det blir snyggast ordning på namnen, och den andra får behålla sitt vanliga namn. Då kan eventuella bar få det namn som båda heter (den ena som efternamn och den andra som mellannamn). Jag vill inte ge mitt barn ett dubbelnamn då det i sin tur blir superkrångel när barnet blir vuxet och kanske vill gifta sig - ska hen då ha fyra efternamn/mellannamn? FörvånadFlört

    Jag har förstått att man håller på och gör en översyn av namnlagen, kanske kan vi behålla våra namn som de är tills de ändrat det här mellannamnskrånglet. Flört

  • Äldre 9 Feb 11:59
    #9

    Om man vill att barnen ska få bådas efternamn och själva vill ha dubbelefternamn får man väl göra så här?

    Anna Karlsson och Peter Sjöberg gifter sig

    De får då ta namnen:

    Anna Sjöberg Karlsson och Peter Karlsson Sjöberg

    Då har paret kvar sina egna efternamn, men den andras namn som mellannamn. De kan då ge sina barn varsitt efternamn så att barnet heter Karlsson Sjöberg eller Sjöberg Karlsson. Det första namnet blir mellannamn och det andra namnet det riktiga efternamnet.

    Tänker jag rätt här? Kan man göra så här? Problemet med den här lösningen är ju att Anna heter Sjöberg Karlsson och Peter heter Karlsson Sjöberg vilket ju låter helt upp och ner i mina öron.... Man vill ju ha samma ordning på sina namn!

    Alla namnen är fingerade.... Tungan ute

  • Äldre 9 Feb 15:14
    #29

    Ett alternativ om båda vill behålla sina gamla namn, men man ändå vill ha ett gemensamt namn i familjen + att barnen bara ska ha ett efternamn (och alltså inget mellannamn):

    Båda behåller sina gamla efternamn.
    Den ena tar den andras efternamn som mellannamn.
    Barnen får det efternamn som den ena föräldern har som sitt efternamn och den andra föräldern har som sitt mellannamn.

    Typ:
    Kalle Pettersson och Lisa Lindström (ogifta)
    blir
    Kalle Lindström Pettersson och Lisa Lindström (gifta)
    barnen heter: Lindström

    Det är en bra kompromiss tycker jag, då båda kan använda sina ursprungliga efternamn (och fortfarande riktiga efternamn) i jobbsammanhang t.ex. men att man ändå har gemenskapen i att alla i familjen har ett gemensamt "familjenamn". Man kan vara "Familjen Lindström" även om man inte ger upp sitt ursprungliga efternamn. Om jag tolkat Skatteverkets hemsida rätt så kan man göra på det här sättet:

    Har ni anmält att ni behåller de efternamn som ni hade före vigseln får en av er, med den andres samtycke, ha den andres efternamn som mellannamn. En förutsättning är att den andres efternamn inte kommer från ett tidigare äktenskap eller registrerat partnerskap. Det är bara en av er som kan ha den andres efternamn som mellannamn.
    (www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/namn/mellannamn.4.76a43be412206334b89800020637.html)

  • Äldre 10 Feb 00:22
    #35
    majjja skrev 2013-02-09 19:50:19 följande:
    Sommar2014: barn får inte ta förälders mellannamn som mellannamn.
    Jag kanske uttryckte mig lite krångligt men i mitt exempel med Lindström Pettersson så skulle ju barnen få mammans efternamn Lindström, och inget mellannamn. Att pappan har tagit sin frus efternamn Lindström som mellannamn spelar väl ingen roll, eller? Det är ju i det här fallet från mamman som barnen får sitt efternamn. Glad
Svar på tråden Det där med dubbelnamn