• Victor­iaE
    Äldre 29 Jan 17:44
    10156 visningar
    29 svar
    29
    10156

    Bröllopsresa till Vietnam - tips?!

    Skulle verkligen rekomendera att aka upp till Sapa, och bo med Black Hmong tribes i en av deras byar ett par dagar. Tyvarr ar det val lite val manga turister dar nu for tiden, och de har anpassat sig valdigt mycket just efter den industrin, men man far anda en inblick i hur deras liv ser ut, och de har lyckats att halla fast vid ratt mycket av sin gamla kultur.

    Annars sa kan man ocksa forsoka gora en tva dagars excursion till Cambodia (om reglerna inte har andrats kan ni fa visum pa gransen), och Anghor Vat, vilket jag verkligen skulle rekommendera om ni hinner. Det ar en valdigt unik upplevelse. 

  • Victor­iaE
    Äldre 29 Jan 21:52
    #10

    Hallops igen!

    Nu var det ratt lange sen jag var i krokarna, och saker och ting andras ju sa snabt i sydostasien, men nar jag var dar sa kunde man ta en buss overnatt till Siem Riep (5 minuters taxi/tuk-tuk fran Angor Vat) fran HCMC/Saigon. Det absolut basta ar att kopa en LonelyPlanet till Sydostasien/Vietnam och Cambodia, da de har ratt up to date information, och ger rekommendationer om vilka bolag som ar sakra att anvanda, och vilka hotel som man kan ta in pa. Nar vi reste sa hade vi inget forplanerat (dvs inga biljetter/hotell bokade), utan bara en rough plan pa vad vi ville se, och vi skotte allt pa plats. Da var Lonely Planet var bibel for att overleva!

    Letade lite snabbt, och hittade ocksa foljande lank
    www.travelfish.org/board/post/cambodia/6796_ho-chi-min-to-angkor-wat-and-back---
    dar det verkar som om man kan flyga till Siem Riep om man vill, men da blir det ju ratt mycket dyrare. 

    Sedan sa glomde jag att namna/fraga- har ni en multiple entry visa, or single entry? Kom just ihag att Vietnam har begransingar beroende pa vilket visum man far. 

  • Victor­iaE
    Äldre 7 Feb 14:46
    #18
    carlsdotter skrev 2013-02-07 13:28:06 följande:
    Usch för vaccineringarna! Ett varningens ord bara om dem; inför andra resan vi gjorde så tyckte tanten som vaccinerade mig att jag absolut skulle ta ett vaccin mot japansk encefalit eftersom det leder till någon form av hjärnhinneinflammation, och det vill man ju inte ha! Hon berättar att det är nytt och således ganska dyrt och att vaccinet håller i ett år (kan ha varit två år), men jag tar sprutan och betalar och går hem.

    Det hon glömde bort att berätta var att man, för att det ens skulle hjälpa, var tvungen att ta två sprutor, med 1 månads mellanrum, och vi skulle åka två veckor efter 1:a vaccinationen. Så hon lurade alltså på mig en vaccinering som inte ens skulle hjälpa.. så jäkla fult!

    De vaccinationer vi tagit annars är twinrix och dukoral, vi har varit i valet och kvalet ang. malariatabletter men tyckt att det är så fruktansvärt dyrt att äta när man är borta över en månad, man måste börja äta dem innan man åker också.. + att den asiatiska malarian inte är så farlig jämfört med den afrikanska! 

    Åh vad jag är avis på er att ni ska åka till Vietnam, jag vill också uppleva det för första gången igen :) 
    Japansk encefalit borde inte vara ett problem i Vietnam, nar vi kikade pa det sa var det mest om man verkligen skulle ut pa landsbygden. Vi tog den, men da planerade vi ocksa att aka till Masou tribes i China, och bo dar nagon vecka (ungefar 3 dagars fard med bil fran nagon som helst civilisation), och da bor man tillagga att hygien ar nagot som inte riktigt finns sa langt ut i landsbygden.

    Bara for att lagga till den varningen- jag tog bara den forsta sprutan, och fick en allergisk reaktion, vilket innebar att jag inte kunde ta de resterande 2 sprutorna. Nu klarade jag mig OK anda, men om ni planerar att aka ut till mindre civiliserade omgivningar, sa tror jag att statistiken ar att 1/3 av de drabade dor, 1/3 far varjerande skador (forlamning, etc), och 1/3 far inga men. Sa jag skulle nog verkligen kolla om ni ska vara i ett omrade som har japansk encefalit, och jag skulle verkligen ta sprutan om ni ar i ett riskomrade. 
  • Victor­iaE
    Äldre 7 Feb 22:49
    #20
    Cakes skrev 2013-02-07 22:12:39 följande:
    Okej, så om jag tar Twinrix (som väl är för hepatit A och B) så borde det egentligen räcka... och att man dricker Ducoral innan man åker?! 

    Har hört av några vänner att man typ kan få jättehög feber och hallucinationer av malariatabletter, så det låter ju inte så kul. Men som sagt, nog viktigare att ta dem om man åker till Afrika.

    VictoriaE, inte kul att bli sjuk av vaccinationen :( Men en kompis som nyligen var i Indien berättade liknande, fast att hon blev jättesjuk efter att ha druckit Decoralen. Men du, vad tror du om man till exempel besöker landsbygden under en dag?

    Carlsdotter, jag förstår det. Jag längtar så! Jag har rest en hel del innan, men mest till andra storstäder och inom Europa - så det ska bli så spännande att äntligen få se en del av Asien!
    Jag skulle nog fraga lakaren pa vaccinkliniken vad de rekomenderar, da de brukar ha the most up to date maps pa vilka sjukdomar som finns var. Glad Jag hade som sagt ingen vaccin mot JE (inte min resepartner heller, mest for att han inte hann tidsmassigt), och hade inga problem trots att vi besokte de mest obebodda omraden vart vi an reste. Det verkar som om JE fortfarande forekommer, men ar lite mer sallsynt nufortiden: www.gideononline.com/2010/06/17/japanese-encephalitis-in-vietnam/

    Jag skulle nog ocksa ta malariatabletter. Det har med hallucinationer beror pa att det finns tva olika tabletter man kan ta. Lariam tar man en gang i manaden, och jag har hort om folk som har fatt en trip, och vaknat i nagon djungel med inget minne av hur de hamnade dar, sa jag skulle nog inte rekommendera den. Sedan sa finns Malarone (dyrare), som man tar varje dag, men som da har farre biverkningar (hjalper om man tar den tillsammans med nagon mjolkbaserad dryck). Medan jag rekommenderar att ta tabletterna, sa maste jag tillaga att mitt forrad med tabletter (Malarone) blev stulet ungefar 1 manad in i var resa (12 manader totalt), och pga byrokrati sa kunde jag inte kopa nya malariatabletter. Jag korde pa vad lokalbefolkningen korde pa (dvs. citronellatval- fick typ inte ett enda myggbett pa 11 manader nar jag borjade anvanda den... antingen det, eller sa slutade mitt immunsystem att spruta ut histaminer varje gang jag blev biten).

    Forlat- hoppas att jag inte skrammer dig med vaccinationer! Vietnam ar ett underbart land, och jag ar lite avis pa att ni ska dit sa snart!! Ett litet rad- pruta som bara den, sa fort ni gar in i en affar. Jag hade som regel att borja pa 1/3 av priset, och motas i mitten.
  • Victor­iaE
    Äldre 14 Feb 21:50
    #23
    Cakes- pa tok for lange sedan!! Det ar val ungefar 4 ar sedan jag var i Asien langre an ett par dagar sist. Langtar tillbaka ratt mycket!! Numer blir det mest med jobbet, och da fran flygplats till flygplats, sa det raknas inte.

    carlsdotter- Det var... unikt. Jag velar nagonstans mellan fascinerad av en helt annorlunda kultur, samtidigt som det har med hygien storde mig lite. Minns hur en dam spottade sig i handen for att kika pa vad som kom ut, insag att vi var dar, torkade av sig pa klanningen, och rackte mig sin hand. Hmmm...  Annars ar Kina helt underbart. Skulle verkligen rekomendera att aka dit. Finns en massa saker som man maste gora dar. Var dar i 2 manader, och kande att det var pa tok for lite tid!!
Svar på tråden Bröllopsresa till Vietnam - tips?!