• Sandra­Elisab­et
  Äldre 17 jan 10:09
  58488 visningar
  156 svar
  Inlägg från SandraElisabet Visa alla inlägg
  156
  58488

  Vad anses om bröllop med kuvertavgift?

  Jag tycker en kuvertavgift bara är ok om den är låg. Max max max 300 sek. Tycker nog det är mer ok i riktigt stora familjer eller släkter, i mindre sällskap känns det onödigt oavsett prisklass på själva festen.

  Personligen tycker jag det är liiiite snålt att ha det, men jag har full försåelse för att det är något som många brudpar tillämpar. Det kan ju diskuteras för och nackdelar; en fördel är ju att gästen slipper oroa sig över presenter och istället ge brudparet det de uppenbarligen helst vill ha - en vacker och fin bröllopsdag.

  Njae... nu pendlar jag nog lite men ärligt så har jag själv svårt att se att jag skulle använda det och jag skulle nog bli lite förolämpad om jag blev bjuden på ett bröllop där jag förväntades betala en kuvertavgift. Sorry. :(

  Lycka till!

 • Sandra­Elisab­et
  Äldre 18 jan 11:30
  #36

  Hello!

  Jag blev själv lite förvånad över att jag upplevde det så som jag skrev tidigare, så igår gick jag verkligen och klurade på varför jag inte gillar konceptet med kuvertavgift och varför jag skulle känna mig förolämpad...

  Men jag kom fram till att det nog är ungefär så som TheD skriver: Att bli inbjuden innebär att man föräras deltaga vid brudparets stora dag och dela deras glädje och kärlek. Om jag blir ombedd att betala en kuvertavgift upplever jag att jag är "mindre" viktig för brudparet. Jag tycker inte det är ok och jag håller med mångas kommentarer ovan om att inte alla har råd et cetera.

  Det är lite som att klyva hår men en anonym donation eller liknande via konto eller i en liten korg på festen känns mycket mer ok. Då får alla gäster välja helt själva om de ill köpa en present eller ge en donation eller om de inte har råd med något...

  Ärligt så känns det som att många väljer att ha kuvertavgift för att kunna ha mer kontroll över sin budget? Kan det stämma? Att ni hellre ber om ett "fast bidrag" för att vara mer säkra på slutsumman?

  Har man inte råd att bjuda människor på festen skall man skala ner festen enligt mig.

  Däremot är detta min referensram och om man befinner sig i en krets där många tillämpar kuvertavgift är det ju lite mer comme il faut. Men för mig är det Faux pas.

  Kan ju vara bra om de som planerar att ha ett bröllop med kuvertavgift (som självfallet är upp till varje brudpar) är beredd på de reaktioner som kan uppstå. :) Lycka till alla!

 • Sandra­Elisab­et
  Äldre 18 jan 11:58
  #38

  Hahhaha, Alyllyra: Roliga kommentarer. :)

  Visst, det är upp till var och en. Kanske är jag lite old fashioned med hela kuvertavgiften... Men jag står fortfarande för det.  ;)

 • Sandra­Elisab­et
  Äldre 18 jan 12:18
  #41

  Det intressanta med det är att vissa "känslor" är så subtila. Jag tycker själv att jag är lite smått... vet inte... knäpp som tycker såhär kanske. :) Vem vet, det kanske blir vanligare så man hinner vänja sig vid tanken. Flört

  Kul med diskussion om det dock. Jag gillar att få se saker ur flera perspektiv. Det ger liksom kött på benen så att säga. Jag tycker dessutom att det är viktigt för alla och i alla sammanhang att kunna förstå sin motpart.

 • Sandra­Elisab­et
  Äldre 9 feb 16:41
  #57
  Koyal skrev 2013-02-09 15:37:56 följande:
  Jag är lite delad vad gäller kuvertavgift. Jag skulle inte ha betalat om det var så att man förväntas ge present. Jag förväntar mig också att avgiften är rimlig. Men, jag själv funderar på att ha både och på egna bröllopet. Anledningen är att vi har råd att stå för middagen för de vi bjuder men sen har vissa släktingar respektive. Vissa har vi träffat mer än en gång, de är bjudna och dessa betalar vi för. Men de vi varken känner eller har träffat av släktingars respektive vill vi inte betala för och funderar på att ta ut en kuvertavgift för de som vill ändå ta med sin nya partner. Ska säga att maten är dyr 1200 per pers och känner inte för att lägga ut detta på folk vi inte känner trots att de är tillsammans med någon i släkten. Sedan har vi även en grupp arbetskamrater som vill komma och som är välkomna om de betalar kuvertavgift. Förväntar mig ingen present då.
  Att skilja på gäster och gäster känns lite otrevligt.... Antingen bjuder ni dem och betalar för dem som för alla andra, bjuder alla och låter alla betala eller så bjuder ni bara in dem ni känner.

  Att göra skillnad på folk och folk känns som ett recept på dålig stämning. :( 
 • Sandra­Elisab­et
  Äldre 9 feb 17:27
  #59
  Koyal skrev 2013-02-09 17:18:56 följande:
  Men de är ju inte våra gäster. Varför ska vi skära ner på vårt bröllop och middag för att bjuda respektive vi inte känner? De 75 pers som vi bjuder står på inbjudningslistan och behöver inte betala. Vill andra komma som inte vi bjudit eller vill någon som vi bjudit ta med någon som vi inte bjudit är de välkomna såvida de betalar för sig. Ser inte anledning till att jag ska budgetera för folks nya partners som jag inte känner eller har träffat. jag skulle ju inte betala middagsnotan för främmande ute på en restaurang och som jag inte bjudit?? Som flera andra säger är inte ett bröllop till för att lära känna gästerna. Vad gäller arbetskamrater så kommer flera från andra länder och har aldrig varit på ett svenskt bröllop, många har sagt att de gärna vill komma. Så här är jag öppen för att de får komma om de vill stå för vad det kostar, de står inte med på ordinarie inbjudningslista. Dessutom är kuvertavgift mer regel än undantag i deras länder. Där bjuder man Alla i en by vilket kan bli upp mot 2000 pers.
  Jag förstår hur du menar, men det är väll just inställningen att "de inte är era gäster" som säger allt.

  För mig är det främmande att ens ha folk där du inte vill ha där... Självfallet löser ni det hur ni vill, men jag hade aldrig gjort så. Antingen bjuder jag in någon eller så är det inte inbjudna, det finns inget mellanting för mig.
Svar på tråden Vad anses om bröllop med kuvertavgift?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.