• Äldre 31 Dec 15:03
    4598 visningar
    6 svar
    6
    4598

    Äktenskapsförord -någon kunnig på området?

    Det allra enklaste är nog att skriva ett äktenskapsförord så som ni vill ha det vid en mycket eventuell skilsmässa. Sedan skriver ni ömsesidiga testamenten hur ni vill ha det om någon skulle gå bort. Då spelar det ingen roll att vissa saker är enskilda, efter bodelningen testamenteras de ju till rätt person i alla fall.

    "Vanliga" gåvor inom äktenskapet behöver ni bara skriva ett gåvobrev på, signera och förvara på ett säkert ställe. Där anges lämpligen om man vill att gåvan ska vara enskild egendom. Skatteverket är inte intresserade längre. Om gåvan däremot består av en fastighet måste man naturligtvis kontakta fastighetsregistret.

    Äktenskapsförord och testamenten gäller bara saker som ni redan har när ni på ena eller andra sättet skils åt. Utfall vid livförsäkringar ingår inte i någon bodelning. Försäkringen faller alltså ut på rätt person, oavsett vad som står i övriga papper. Däremot kan man ju vilja ändra på vem som är "rätt" person om man skiljer sig. Då får man kontakta försäkringsbolaget.

    (Dubbelkollat med min man som är jurist.)

Svar på tråden Äktenskapsförord -någon kunnig på området?