• lordoz
    Äldre 9 Dec 21:43
    5254 visningar
    21 svar
    21
    5254

    Det stora JULRACET 6/12! Varför firar vi jul? Vinn fina priser!

    amelian skrev 2012-12-06 11:24:01 följande:
    Vadå firar jul? Har ni gått på det? Julen är en gemensam övning mellan alla NATO-länder och i Sverige är det Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap som är ansvariga för övningen. Kortfattat går det ut på att få så många människor som möjligt att belasta betalsystem, banken, postgången, TV-nätet, vägnätet, tågnätet, flygtrafiken o.s.v. 

    Målet är att folk ska bunkra med mat och prylar, skicka meddelande till sina nära och kära via post, tömama sina bankkonton och förflytta sig över landet eller utomlands för att vara med sin familj som vi skulle göra ifall en total katastrof bryter ut. I Sverige har vi även kl 15 på julafton en test av TV-nätet där alla människor ska titta på TV samtidigt för att kontrollera att vi kan nå ut med information till alla beröda.

    Detta görs i samband med en större övning där man redan i slutet på november / början av december börjar med att dumpa 1000 ton snö över Stockholm och delar av södra sverige för att se hur människor och vår infrastruktur hanterar en naturkatastrof. Avslutningen i övningen sker på nyårsafton vid midnatt då belastningstester på mobilnätet sker.  

    Ungefär vartannat år görs snöövningen ytterliggare en gång i februari och brukar då pågå i ca två veckor. 
    Underbar förklaring!
  • lordoz
    Äldre 9 Dec 21:46
    #10

    Har inte hunnit läsa alla inlägg, men min tanke kring varför vi firar jul är:

    Det är en högtid för barnen. En chans för dem att få uppleva något roligt i vintermörkret, och träffa släkt och familj som de annars inte träffar så ofta!

  • lordoz
    Äldre 11 Dec 22:50
    #16

    Vem vann egentligen???

Svar på tråden Det stora JULRACET 6/12! Varför firar vi jul? Vinn fina priser!