• BlåAug­ustibr­öllop
    Äldre 8 Oct 02:12
    6066 visningar
    21 svar
    21
    6066

    Ska fota en väns bröllop

    Hej!

    Nu är det så att en vän till mig gifter sig nästa sommar (2013) och har bett mig att fota deras bröllopsdag - alltså hela dagen och jag skulle vilja hinna få lite träning! (Jag försöker övertyga de att ta åtminstone 1 h med en riktig fotograf, men de har en väldigt tajt budget, så jag känner mig pressad att prestera så bra som möjligt för hennes skull - för hon har ställt upp otroligt mycket för mig) 

    Så jag undrar om det någon som vill låta mig fota på deras bröllop? Jag skulle vilja ha 1-2 försök innan min väns bröllop! Ni kan få alla bilder (som jag inte skäms ihjäl över) och ni får använda de som ni vill. Ni får dock stå för en dvd-skriva eller ett usb-minne, fast sånt brukar man ju ha hemma.

    Jag fotar för att jag tycker det är kul och avslappnande, men jag skulle inte vilja jobba med det, så det här är inte för att skapa mig en portfolio eller så. Jag har ingen blogg heller, så jag kommer inte att lägga ut bilder på er någonstans.

    Jag gifte mig själv i somras och vet att det kan vara lite känsligt att låta någon annan vara med under dagen, även om på själva dagen så skulle jag inte märkt ett dugg! Har kyrkan en orgelbalkong så skulle jag eventuellt kunna fota därifrån (beroende på hur stor kyrkan är så kan det bli för långt ifrån). Jag försvinner för den stunden då ni har en riktig fotograf eller så kan jag gå fota gästerna.

    Jag bor i Umeå, så ni som ska gifta er i Umeå innan juli 2013 (min väns bröllop är i juli) - hör gärna av er! Jag är gärna med "hela" dagen (eftersom det är den sortens fotografering jag ska göra för min vän), alltså från frisören tills bröllopsvalsen, men då kanske jag kan få någon macka 2-3 ggr under dagen! Solig

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-08 12:38
    P.S. Jag har även vägarna förbi Övik ibland.

  • Svar på tråden Ska fota en väns bröllop
  • BlåAug­ustibr­öllop
    Äldre 8 Oct 09:16
    #3
    Aviman - vad tråkigt att du bor så långt bort :(

    Kaffegrus - tack så jättemycket för erbjudandet!! Lite synd att det är så pass sent som i juli - min vän gifter ju sig i juli. De är inte helt 100 med datumet, men det lutar åt 6/7 ifall de får den lokalen de vill ha (annars blir det den 20/7 - de är inte så fötjusta i nr 13Flört). Det blir lite för nära inpå då också för att man ska hinna reflektera över alla bilder och hitta möjlighet att träna på de "fel" som man upptäcker att man gjort, men bättre det än ingen övning alls! Så får se när de spikat datumet - de har sagt att de ska göra det innan jul, för de hade en idé om att ge bort inbjudningar som en "extra" julklapp.  Tomte Är det ok om jag hör av mig när jag vet - via pm?

    Just ja, för er som undrar så har jag en Nikon d800 - har bytt till den i somras, hade en nikon d90 innan det. 
  • BlåAug­ustibr­öllop
    Äldre 8 Oct 10:50
    #7
    Fremm - tack för att du tog dig tid att skriva ett så långt inlägg!

    Vad tråkigt att det blev så där för dig!

    Har svårt att tro att det kan bli så mellan mig och min vän. Han (och hans sambo) hjälpte oss så mycket när vi gifte oss nu i somras! Skulle man räkna "minimi-timpris" för antalet timmar de har lagt på vårt bröllop och plus vissa tjänster och vad dessa tjänster skulle kostat annars - då skulle man kunna säga att vi fått minst 10 tusen från de.
    Jag ska inte ta betalt alls, om de erbjuder någon ersättning så kommer jag tacka nej. Kan vara smart att definiera upp fotorättigheterna, men det skulle jag göra mest för deras skull, så de känner sig trygga, men jag tror inte att de kommer tycka att det behövs. Jag är bara rädd att jag inte kommer kunna leverera så de inte får så många fina bilder från sitt bröllop! Fast jag vet att de inte skulle dömma eller bli arga om jag så mislyckades helt, de är sånna som människor.

    Det du skriver om att vilja vara så bra förbered som möjligt - känner igen mig i det till 100%. I början låter ditt inlägg nästan som en exakt beskrivning av mig, dock så har jag inte ens varit på andra bröllop förutom mitt eget, ännu mindre fotograferat på andra bröllop.

    Kaffegrus - självklart så kommer jag att höra av mig. Klart att det kan vara riktigt nyttigt att se en riktigt bröllopsfotograf i arbete - vart han står, hur han tänker med förflyttningar, vinklar, ljus m.m. Kommer han/hon vara ok med det då? Jag ska självklart inte vara ivägen för han, men vissa fotografer har ju ibland "lärlingar" med sig och kan säkert bli missnöjda med att ännu fler ska svansa runt och fota.
  • BlåAug­ustibr­öllop
    Äldre 8 Oct 12:29
    #9

    Smarta ord Fremm!
    Det är ju så enkelt att kratta ner några enkla meningar på ett papper - eller varför inte ta hjälp av mallar - www.grannar.se/cldocpart/78.pdf.

    Sen kan ju vissa ta illa vid sig över att behöva skriva under någonting "vänner emellan", men det är ju för bådas bästa och för skydda både mottagaren och utföraren av tjänsten.

  • BlåAug­ustibr­öllop
    Äldre 8 Oct 14:26
    #12

    Ja, det har jag förståelse för. Jag tror inte att det ska vara någon problem dock, om man för en dialog och skulle inte få för mig att använda en blixt när en "riktig" fotograf jobbar. Däremot så förstod jag inte vad du menade med


    ... att folk kollar i den personens kamera i stället för proffsets kamera osv...
    Nu ska vi se om jag lyckades förklara min uppfattning och idé med mitt önskemål.

    Träna på porträtt fotografering kan jag göra bland annat med min vän och hans sambo när vi ska provfotografera och jag kan även fota min man när vi tar våra promenader.
    Det som jag upplever som svårare är att faktiskt lyckas göra en bra bildeserie av dagen, att man får med alla de där bilderna som gör en bildserie komplett och bra. Det som jag upplever som ännu svårare är att lyckas fota i kyrkan (och senare) och kunna få med känslorna inte bara från brudparet utan även från gästerna och att överhuvudtaget hinna fota alla och allt som man vill hinna fota.

    Jag upplever (men jag kan säkert ha fel) att det är relativt få som har fotograf en hel dag, även om de kanske skulle vilja, för det är ju riktigt dyrt. Många har en proffsfotograf i 1-3 timmar och då kan jag ju avlägsna mig i de 1-3 timmarna eller ev gå (ordentligt) åt sidan - för det är ju oftast för porträttbilderna efteråt/före som man anlitar proffsfotograf och det kunde jag som sagt träna på andra sätt. Man brukar även ha proffsfotograf i kyrkan och då kan jag ju som jag nämnde vara uppe på orgelbalkongen (eller längst bak i kyrkan) och "tänka" på vilka bilder man bör ta, försöka "tänka" mig in i hur man skulle röra sig om man var där nere, betrakta fotografens arbete och om man är tillräckligt nära  - ta några bilder.
    För att återkoppla till att jag upplever att få väljer att ha  fotograf under hela dagen - då har de ju också valt bort att ha bilder från de delarna av dagen, förutom enstaka egna bilder och en del bilder från gästernas perpektiv från kvällen - därmed så tycker jag inte att jag i det fallet "riskerar att brudparet inte får några bra foton" -> de förväntade ju sig inga från de stunderna ändå, därmed kan det bara bli bättre. Det var min upplevelse som brud - vi valde bort fotograferingen under hela dagen, för vi ansåg inte att det var det viktigaste för oss, men skulle vi haft obegränsat budget så skulle vi såklart haft det.

    Jag har funderat på det här med att vara second shooter, men det känns som att då skulle man faktiskt ha krav på sig - det är ju tänkt att man ska fota sånt som fotografen inte hinner med - vilket innebär att det är just sånt som jag inte kommer koncentrera mig på när jag ska fota min väns bröllop. Jag tror att second shooter är jättebra för de som vill göra karriär och utvecklas på sikt.

    Jag tänkte mig att det eventuellt finns par som har tänkt ha fotograf i 1-3 timmar pga begränsad budget och då kan jag ju ta bilderna av resten av dagen - några kommer bli bra och det är ju fler än inga.

    Som du kanske märkt så var det jag själv som tog upp frågan med Kaffegrus om hur fotografen skulle uppleva att jag var med, för det är inte direkt det scenariot som jag tänkt mig - just för att jag vill inte vara i vägen.
  • BlåAug­ustibr­öllop
    Äldre 8 Oct 15:08
    #14

    Jag tog det inte heller som kritik, utan jag förstod att jag inte lyckats med att förklara precis hur jag menade egentligen och vad jag skulle helst vilja få ut av det här.

    Även om jag tycker bröllop är roligt så är det inget jag vill hålla på och fota - för att det skulle bli för stressigt i längden, jag fotar som sagt mest för att slappna av - man koncentrerar sig på något så fullt och hållet att man glömmer vardagsbekymmer.
    Jag vill däremot försöka göra min vän nöjd och vara så förbered jag kan (utan att lägga ner all min fritid på det) - därmed så skulle en möjlighet att fota på ett bröllop då fotografen är "bara" där i 1-3 timmar skulle egentligen vara bäst för mig - för då får jag testa fota utan att vara i vägen.


    ...när jag assisterat bröllopsfotografer tidigare så var jag där främst för att bära saker osv. men fick möjlighet att fota litegrann även jag - Mest för min skull....
    Och som jag sa innan, vid ett sånt tillfälle så skulle brudparet också vinna på det - de får de bilder de tänkt sig få från den fotografen de anlitar - för jag skulle helst gå sätta mig i nån hörn under tiden han jobbar. Sedan så får de bonus i form av foton från mig från resten av dagen.

    Min gissning är ju att jag kommer förmodligen inte fota så många fler bröllop efter min väns bröllop. Missuppfatta mig inte nu, jag älskade att planera bröllopet, jag älskade att få höra och prata om andras bröllop och jag kommer säkert att tycka det är väldigt kul att fota ett bröllop, men min upplevelse är att det skulle vara ett alldeles för krävande fritidsysselsättning och om man har ett krävande arbete, så vill man inte ha en krävande hobby.
  • BlåAug­ustibr­öllop
    Äldre 8 Oct 15:26
    #16

    FiaLotta11 - det är precis en sådan sorts "uppdrag" som jag tänkt mig när jag gjorde inlägget. Jag tror tyvärr att Luleå känns lite väl långt bort - det blir 6+ h körning. Min man har varit inne på en roadtrip till en vän i kalix, så det vore ifall jag lyckas få de att planera in det den helgen... tror inte att chanserna för det är så stora tyvärr. Skrikandes

  • BlåAug­ustibr­öllop
    Äldre 11 Oct 00:34
    #19
    FiaLotta11 - Oj, vad mycket! Fast då känner man ju att man nästan måste prestera och leverera många fina bilder! Jag ska tänka på saken och se om jag eventuellt får möjlighet att fota något här i Umeå.

    ElaineW skrev ett pm till dig. Glömde tipsa om att ni borde överväga att fota i studio hos ett proffsfotograf, det brukar inte bli så dyrt och de kan få det att se ut som att det är utomhus, de har många fina bakgrund oftast.
  • BlåAug­ustibr­öllop
    Äldre 16 Oct 07:43
    #20

    Puffar lite....

  • BlåAug­ustibr­öllop
    Äldre 20 May 00:28
    #21

    Hade startat en ny tråd istälet för att återuppliva den här men den blev borttagen för att jag bröt tydligen mot någon regel med den - så jag får väl återuppliva den här trots allt! :)
    Trodde inte jag skrev så annorlunda i den andra tråden, förutom att kanske vara lite mer rakt på.

Svar på tråden Ska fota en väns bröllop