Inlägg från: kitkät |Visa alla inlägg
 • kitkät

  Orientaliskt bröllop

  Hallå hallå! :) Jag är den första att haka på här! Bra initiativ av dig, goli. Hoppas Pagnie också hakar på! 

 • kitkät

  Hår ska jag fixa på salong och makeup hos någon makeupartist, ev. makeupstore! Du då? 

  PS. Ikväll åker jag och fästmannen min till Stockholm. Imorgon blir det festlokal-jakt! På schemat står: Olles Krog, Hallundas festvåning och Panorama! Vi har också hittat en kyrka som vi vill vigas i, så på tisdag ska vi ringa och boka kyrkan också, då har vi förhoppningsvis bestämt festlokal också! Jag kan uppdatera dig/er imorgon! :)  

 • kitkät
  goli skrev 2012-10-07 13:42:50 följande:
  Hahaha! Lite telepati där? Hann skriva mitt förra inlägg innan jag läste ditt!

  Låter spännande, hoppas det går bra! Ett tips: kom ihåg att vara bestämd och då går det alltid att pruta lite på priset... Skrattande

  Kommer ni enbart gifta er i kyrkan eller har ni funderat på moské också? Jag är inte religiös egentligen men jag o min blivande kanske tänkte åka till Iran någon gång på besök och då vill vi gärna vara lagligt gifta där också för att undvika problem. Men vet inte riktigt hur det går till, har du någon erfarenhet?

  Ja, jag funderade också på make-up store. Vet du vad det kostar? Och vet du om man kan be dem komma till salongen där man ska fixa håret och göra allt på samma plats? Lite smidigare så kanske...
  Vi kommer endast gifta oss i kyrka, då jag är syrian och min fästman är svensk - vi är kristna båda två.

  Det där med efternamn, så har jag hört att i Iran så behåller kvinnan sitt efternamn och mannen sitt. Det är i alla fall vad mina persiska vänner har berättat för mig. Men det kanske inte gäller alla iranier? 

  Jag tror att en brudsminkning på makeupstore kan kosta upp till 1000 kr, men jag är inte ett dugg säker. Men det låter som en ganska rimlig siffra. Allt som har med "brud" att göra brukar ju vara extra dyrt, brudsminkning, bruduppsättning, brudbukett osv. 

   
 • kitkät
  Pagnie skrev 2012-10-07 19:23:03 följande:
  nej det är en massa sådant där skit som man måste tänka på faktiskt. så det är inte det lättaste. Men det går, krävs bara lite eftersök.
  Ja jag ville aldrig behålla eller jo det ville jag men jag vill att vi har samma efternamn så då byter jag helt enkelt då han är lite mesig med det där.

  Jo det går bra. ska kolla upp sofre agdh i morgon och även de kurdiska spelmännen så ska ringa runt lite. Men just nu tar lägenhetsköpet mest tid faktiskt. Ska och kolla på den ytterligare en gång i morgon och sen börjar vi buda på tisdag tänkte vi. :D så det känns väldigt pirrigt. men det är skönt med en fyra då får alla tärnor och familjen plats att sova innan bröllopet. haha.

  Vad är nästa steg för er då?
  Just ja vi bytte ju kyrka också, vet inte om jag sa det. Så det blev mycket bättre. Pratade med min fotograf igår också och hon har massa idéer. ska bli så roligt. :D
  Vilken kyrka har ni bytt till? Nästa steg för oss är att åka och titta på Olles krog och Hallunda festvåning imorgon och Panorama på tisdag. Idag har vi också sammanställt gästlistan tillsammans med mina föräldrar. Vi kom upp till ca 210-220 gäster, så det är färre gäster än vi först hade räknat med - vilket bara är positivt. 
 • kitkät

  Hej tjejer! Nu är jag tillbaka från min äventyrsresa i Stockholm! Vi var och pratade med Hallunda festvåning och Panorama. Olles krog struntade vi faktiskt i eftersom många i vår bekantskap som haft att göra med Olles krog berättade att han tar överpriser för allt! Hursomhelst, så bestämde vi oss för att boka Panorama. Det kändes jättebra med han som är ansvarig. Så nu har vi preliminärbokat Panorama och så har vi två veckor på oss att bestämma oss! Vi har bokat kyrka också. 

  Men... När vi var och pratade med den ansvarige på Panorama så berättade han att om vi väljer att hålla vår bröllopsfest på en fredag istället för en lördag så kostar kalaset 40 000 KR mindre! Och det är väldigt mycket pengar, det är pengar som vi kan köpa en hel del heminredning för t ex! Så nu känner vi oss kluvna, vi vet inte riktigt hur vi ska göra. Vi har pratat med familj och vänner och dom tycker helt klart att vi ska ta det på en fredag, då ingen av dom tror att det blir något problem för gästerna, bara vi skickar iväg inbjudningarna långt i förväg, så att dom som jobbar just det datumet kan ta ledigt från arbetet om dom vill. Men, då till problemet, kyrkan som vi har bokat kan tänka sig att viga oss på en fredag, men då senast kl 15.00 och det är alldeles för tidigt. Det känns som det kommer bli för stressigt med så tidig vigsel! Vilket dilemma.. Nu när vi äntligen har tittat en kyrka som vi vill vigas i så känns det så jobbigt att börja om på nytt med letandet! Vad hade ni gjort om ni var vi? 

 • kitkät
  goli skrev 2012-10-11 18:35:01 följande:
  Hej! Det var länge sedan! Vad kul att ni hittat en lokal! Stort grattis!

  Måste säga att 40 000 kr är MYCKET pengar! Vet att det är jobbigt att börja om med att leta kyrka men det är väl värt att kolla sina options, eller?

  Om ni nu inte vill ha ngn annan kyrka, kan inte ni ha en paus mellan kyrkan och själva festen då? Ni kan t ex passa på att bli fotade då. Problemet är bara vad ni ska göra med alla gäster, speciellt de som inte bor i närheten. Finns det ngn samlingsplats där de kan bara ta det lite lugnt och vila upp sig inför festen?

  Svårt att komma med förslag när jag inte vet hur du har tänkt dig att schemat för dagen ska bli. Kan inte du berätta lite så kan vi kanske hjälpas åt med lite förslag? hursomhelst så kommer det att lösa sig! Skrattande
  Vad go' du är goli, tack för att du försöker hjälpa till att lösa vårt dilemma! Vi har kontaktat några andra kyrkor och fått svar från allihop att det bara är lördagar som är vigseldagar. Så det verkar inte vanligt med kyrkvigsel på fredagar, tydligen är fredagar begravningsdagar i många kyrkor. Så vi får se.. Vi har fram till 25 okt att bestämma oss. 

  Som du säger, om vi väljer att vigas på en fredag kl 15.00 så blir problemet vad vi ska göra av alla gäster emellan vigseln och festen. Tyvärr finns det ingen bra lösning på det. Det funkar helt enkelt inte! Dessutom blir det väldigt stressigt för alla gäster, eftersom många av gästerna enligt tradition först åker hem till brudens föräldrar för att tillsammans med familjen "följa bruden ut från föräldrarnas hem". Men den kyrkan som jag vill ha har vi ju bokat på en lördag kl 16.30. Och det är ju ändå en stor skillnad, 1,5 timma! 
 • kitkät
  goli skrev 2012-10-13 11:36:28 följande:
  Hahaha, inget att tacka för. Klart man ska hjälpas åt!

  Skönt att ni har lite tid att fundera på saken iaf. Förstår att det blir stressigt och jobbigt, så mycket som ska fixas! Hoppas det löser sig och ledsen för att jag inte kunde hjälpa till med ngt förslag.
  Ja, det kommer lösa sig på ett eller annat sätt! Vi har ju ändå bokat både kyrka och lokal som vi vill ha! Så det är ju positivt i alla fall! Men det hade varit bra om vi hade kunnat boka samma kyrkan en fredag och då kunnat spara 40 000 KR på lokalen, men men... Jag håller er uppdaterade om hur det går med det där sen! Hur går det för er då? Hur långt i planeringen har ni kommit? 
 • kitkät

  Jag funderar också lite på det där, med OSA. Vi kommer nog skriva telefonnummer till mina föräldrar och min fästmans föräldrar, så får gästerna ringa till respektive föräldrar och anmäla sig. Men att lämna mailadress är också ett bra alternativ, så det kanske vi också kör på! Vi har inte riktigt kommit så långt i planeringen att vi börjat tänka på inbjudningskorten eller vart vi ska trycka dom, men jag har hittat många fina inbjudningskort på Calligraphen. Har ni några andra förslag på billigare alternativ? För jag tror att det är förhållandevis ganska dyrt på Calligraphen. 

  Vi vill ha barnfritt, så det kommer vi också skriva i inbjudan, ett vanligt sätt att formulera det på inbjudningskortet är att skriva "Barn är en gudagåva, men denna kväll får de vara hemma och sova". Jag har sett fler inbjudningskort med den formuleringen, så det blir nog både tydligt och bra! Vill ni också ha barnfritt på era bröllop? 

  En annan sak som jag tänkt på... Enligt syriansk tradition så skänker gästerna en pengagåva till brudparet istället för att ge materiella presenter. Men min fästman är ju svensk och vi vill inte ha några materiella presenter, men hur formulerar man det så att även dom svenska gästerna får veta att OM dom vill ge oss en bröllopsgåva så vill vi hellre ha pengar än materiella presenter? Vi vill ju inte att det ska verka som att vi tigger pengar... Har ni något bra förslag? 

Svar på tråden Orientaliskt bröllop