• Mustik­ka
    Äldre 10 Nov 21:40
    97811 visningar
    105 svar
    105
    97811

    Syrianskt/svenskt bröllop

    Jag är i samma situation faktiskt men med en finsk. Vi gifter oss den 27juli 2013 och har nästan 300 gäster. Så de lönade för oss att ha i en lokal där. södertälje. Fick allt för ett bra pris. Det är paketet som är dyrt inte gästantalet. Vårt kalas med ALLT inräknat blommor i kyrka lokal brudbugett tärnans blommor Bestman får vid kavajen o 30 små som de närstående kan ha på kavajen. 10 små rätter. Varmrätt tårta kaffe fruktfat dryck ej alkohol. Kameraman och fotografering. Allt gick på 140.000 det jag får fixa fram e bilen, spriten och dj. Vi kör Med dj pga att man kan mixa syrianska låtar o sen finska osv. Det ska passa alla gäster och är dessutom myyycket billigare.

  • Mustik­ka
    Äldre 10 Nov 21:53
    #3

    Det jag glömde säga var att syrianska lokaler har oftast egna cateringfirmor. Kollade måånga olika o de dyrare om man tar enskilt. De gick på ca 1000 kr per person och det är svindyrt. Åk runt och fråga det gjorde vi.

  • Mustik­ka
    Äldre 13 Nov 07:23
    #5

    Jo tack det kommer nog bli super spännande. Vad roligt för er också att planerna går framot. Vi har den i mona lisa och tror kyrkan heter mor jakobs. Mariefred kyrkan var en favorit de väldigt fint där :) har ni skaffat sångare lr dj? Vi har ännu inte bokat någon. Dj är bra för alla gäster men frågan är om dem faktiskt kan spela bra på bröllop.

  • Mustik­ka
    Äldre 14 Nov 19:18
    #8

    Jo kyrkan är helt sagolik faktiskt =) Efter en massa om och men så har vi också tänkt på det faktiskt att ha båda. Det är mer känsla vid liveband och kan tänkta mig att det kan bli mer livat. Känner inte igen Bashar men han var bra. Är själv inte alls bra på sångare eller hur man ens får tag på dem. Min bror ville ha någon som hette Fadi komo men vet inte vad sångare kostar, har hört allt från typ 15.000 till 40.000 Det är ju svindyrt. Föräldrarna känner en annan som heter Johan Bozdemir med hans pappa. Haha de ett helt hav med sångaren.

    Hur mycket får ni betala för Bashar? Har Djn du känner en hemsida lr något man kan kontakta honom via? Har två djn i åtanke, Båda heter roligt nog Dj Samer men den ena har inga egna högtalaren och utrustning men det sägs att han är bättre. Trode aldrig att ett bröllop skulle varit så stressigt höhö.

    Har du hittat klänning? har själv funderat på om man ska sy upp en i dem där kina sidorna. Många jag känner har köpt klänningar därifrån, Blev lite nyfiken. Har du själv handlat på någon sådan sida? =) 

  • Mustik­ka
    Äldre 18 Nov 21:19
    #10

    Hej. Hade tappat bort detta inlägg.

    Är ganska dålig när de gäller sångaren men kollade upp dem och bashar är väldigt duktig. du gör ett bra val isånna fall, och de flesta är dyra så är det bara, har ingen aning vad fadi komo tog men tyckte inte han var såå duktig för ens 20,000 om han nu skulle ta det, vilket jag skulle tro, i såna fall tar man någon som är bättre som Bashar o lägger till lite till.Vi satt och disskuterade killen och jag, eftersom båda är fattiga studeranden så kör vi med Dj, och vill tacka dig massor för Dj Ninor verkar super duktig. Han har dessutom den där trumman som är ganska mäktig som kan få festen att kännas mer live. Han bor i gbg men kan tänka sig att komma till S-tälje. Vi ska kontakta honom i morgon för mer information.

    Jag är assyr/syrian från Syrien och Turkiet men fick jag välja så är arabiska roligare att dansa till, tycker helt ärligt inte att syrianska/assyriska är så jätte bra om man bara har det, de samma hela tiden, assyriskans bagiye är min favorit den är skoj o dansa till men annars är arabiska nog en favorit, merdelli vet jag inte vad det är, men musik man kan skaka rumpan till är alltid bäst, dem kan många dansa till också, inte bara vi utan svenskar/finnarna också ;)

    Hittade precis min drömklänning, Har aldrig varit den som piffar upp mig extremt så vill vara en prinsessa på vår dag, det blir en prinsess bal men nackdelen är att jag hitta den på blocket och säljaren svarar inte på vart hon köpt den, det är en Xs som är omöjligt för mig att ens försöka komma in i.
    Skrev i forumet om den, men får se om något känner igen den. Jag är lite av en dare devil och ska testa kina sidorna, blir den inte fin så köper jag en från butik. Kommer köpa den isåna fall custom made från en sömmerska som har bara bra feedback och ett par månader innan bröllopet. Får hålla tummar och tår blir den fin är jag världens lyckligaste om inte så har jag försökt och hinner ännu köpa en klänning som jag kan beställa från en brud butik.

     

  • Mustik­ka
    Äldre 19 Nov 18:31
    #13

    Oj vad snält tusen tack :D Har en annan vi ska snart kontakta en Dj samer men vet inget alls om honom eller om han är tillgänglig. Men får se hur det går, någon måste man få tag på =)

    Kontaktade faktiskt en del sidor och Millybridal verkar vara duktiga och har en 100% nöjda kunder, fick även en tjej som berätta att hennes släkting är sömmerska som syr upp brudklänningar i Kosovo, men det känns lite mer riskigt när det är sådär privar i ett annat land. Testar nog kina sidorna och kommer nog beställa snart isåna fall :D kommer bli så jäkla spännande och blir den inte som ja tänkt så säljer jag den billigt på nätet o köper mig en egen,

    Kan skicka en bild på den, en tjej på blocket hade den, hoppas hon inte blir sur nu, men frågade faktiskt om vart hon köpt den utan svar två gånger dessutom, haha kände mig lite desperat :P

    Allt är relativt färdigt, maten färgtema lokal kyrka och catering. Det är än så länge dj spriten och bilen vi inte bokat. Vill inte ha en limo, känns tråkigt så vi ska kika runt på om de finns lite roligare bilar eller kanske häst och vagn. Fick ett sånt bra paket att jag inte behövde oroa mig för något nu, 3 mån innan bröllopet får jag bestämma om platser och dekoration tårtan osv.

    Är det bara jag som tar det så lungt? är lite av en controlfreak och har velat ta det lite lugnt nu i början, hoppas jag inte blir knäpp dem sista 3 månaderna bara haha.

    Hur går det för er?




    Visst är den fiiiin?? :D Iaf för mig är den det hehe..
     
  • Mustik­ka
    Äldre 20 Nov 22:06
    #15
    Fästmön skrev 2012-11-20 12:48:25 följande:
    Jag är syrian och gifte mej med en svensk man i våras!

    Vi hade DJ Samer och Fadi Said - de var jättebra! Vi hade bara ett problem med att vi preliminärbokade först och sen när jag ringde och skulle kolla några saker en vecka senare så hade de redan hyrt ut sin utrustning samma datum. Så vi fick betala 1000 kronor mer för att de skulle hyra högtalare eller något sånt.

    Mustikka - fin klänning! Jag hade en ganska "stor" klänning i början av kvällen (fast mindre än den på bilden du har) och bytte sen till en lite enklare för det är SJUKT JOBBIGT att gå omkring i stor klänning. Det är rätt så tungt...

    Vi gifte oss i en svensk kyrka med svensk präst som vigselförättare och en syriansk präst som gjorde klilo bido.

    Har ni haft förlovningsfest med svenskar/finnar? Vi hade det och då fick svenskarna "känna på" lite hur det är att vara på syrianfest och hur man dansar och så. Det var väldigt bra för sen på själva bröllopet så dansade verkligen ALLA. 

    Det vi hade som var "svenskt" var att vi hade två toastmasters som skötte planering av alla tal och sånt. Sen var vårt bröllop väldigt tidigt - vigseln började kl 15.00. Det var väldigt skönt faktiskt för alla var pigga hela festen sen. Musiken var blandad - både syrianskt/arabiskt och engelskt. Tom lite dansbandslåtar så svenskarna fick bugga =)

    Jag svara gärna på frågor om ni vill!  
    Nu är Dj samer bokad Tackar massor. Min systers kompis rekomenderade honom innan men jag var så osäker, men nu är han bokad tack o lov. Han sa inget om preliminär bokningar. Hon hade sagt att han har allt, alla högtalaren och utrustning man kan behöva, tillochmed rökmaskin :S 

    Tack, har faktiskt aldrig tänkt på att ha två klänningar, har aldrig provat en brudklänning, får se hur det blir när jag sen känner tyngden, har hört att vissa har tillochmed svårt att gå i dem. Men av vad jag sett så klarar sig många endå :D men två klänningar lät aldrig fel, så länge den jag vill ha inte kostar för mycket så kan det vara en bra idé, lättare o skaka rumpan då :P

    Hade faktiskt tänkt mig också att blanda sådär men vi har kl 18:00 prästen var fullbokad. Blev lite svårt men eftersom han är finsk så tänkte vi ha en liten sermoni i Finland också, inget fancy alls utan bara för de närmaste och inte kunde närvara. Lite tråkigt att ha två stycken men det blir så lätt så när vår präst inte har licens för att viga. Vi hade inget stort utan bara med hans familj i Finland, vi hade "kaffe" hos mig sen. Men svärmor har dessvärre sett på mitt stora feta syrianska bröllop, hon har en susning på hur det kan se ut.
    Hon kan tilloch med göra kilililil hhehe! 

    Vi hade tänkt att ha all form av musik, finska letkan, buggmusik, arabiska syrianska och engelska, Det ska passa allas smaker. 
  • Mustik­ka
    Äldre 21 Nov 13:46
    #17

    Oj ja det var verkligen länge, det måste ha varit en härlig fest :) förstår nog djn vi kommer nog säga till att han sköter sitt och att man hellst inte stör honom. Tror inte de så kul om folk går fram hela tiden. Minns du vem du sydde upp klänningen hos? Har flera kinasidor men vet inte vilka som är duktiga. Skulle vara roligt att få se en bild på kläningarna som du sytt upp. Om du inte vill visa här kan du skicka till min inbox. Min tärna är värre än mig haha hon letar klänningar som en toker :) De just nu de som stressar mig mest att inte få min drömklänning köpt annars har de mesta fixat sig :) sprit från Tallin och bilen vet vi ännu inte. Vad åkte ni med?

  • Mustik­ka
    Äldre 22 Nov 19:58
    #24
    kitkät skrev 2012-11-21 14:43:00 följande:
    Fästmön, 
    Vad kul att få lite råd och tips från en syrian som också har haft ett svenskt/syrianskt bröllop. Vart höll ni bröllopsfesten? Jag har funderat lite på det här med bröllopsgåvor, på syrianska bröllop ger gästerna ju oftast en valfri slant till brudparet istället för att köpa saker. Men på svenska bröllop är det ju inte alls vanligt. Vi vill ju helst ha pengar... men det känns lite sniket att önska sig pengar av svenska gästerna, som kanske inte är vana med att ge pengagåvor på bröllop. Hur gjorde ni? 

    Mustikka,
    Vilken fin klänning! Och vad kul att det löst sig med Dj. Nu hoppas jag att det löser sig för oss med vad gäller liveband och Dj. 
    Vad gäller din klänning, som är jättefin, så tror jag tyvärr att det kan vara svårt att få en exakt kopia av den, pga. pärlarbetet på brösten. Det är ju generöst med pärlor... Dessvärre tror jag att du får räkna med att den inte kommer se lika exklusiv ut, eller att det inte kommer vara lika generöst med pärlor på kopian. Men vad vet jag? Det kanske blir bra ändå. Men en bekant till mig beställde sin klänning, som också hade väldigt mycket pärlor, från Kina och hon fick ganska snålt med pärlor på, och dom pärlor som satt på såg "billiga" ut. Men om du vågar, så chansa på det... Du kanske får den precis så som du vill ha den! Annars kan du ju alltid sälja den vidare. Jag skriver inte det här för att göra dig besviken, men bara så du inte har alltför höga förväntningar. 7
    Du har inte funderat på att sy upp den i butiken Drottninggatan Brud & fest? Jag kontaktade dom, för jag ville höra hur mycket det skulle kosta att sy upp en klänning som jag hittade. Jag mejlade bild på klänningen och fick som svar att det skulle kosta ca 6000 KR. Du kan ju maila dom en bild på klänningen och se vad som säger? Kanske lättare att göra sig förstådd om hur man vill ha klänningen när det är en svensk butik än om det är en Kina-sida. 

    Vad gäller bil, så kan jag tipsa om www.brollopsbilar.se! Vi har bokat en vit Rolls Royce därifrån till vår bröllopsdag. Vi ville inte heller ha limousine, eftersom det är så vanligt och tråkigt. Så vi kör på en veteranbil! Det var inte så jätte dyrt heller, 5500 KR får vi betala för 4 timmar! 

    Jag kommer nog beställa tärnklänningarna från edressit.com, dom har jättefina klänningar som man kan måttbeställa och så får man välja färg själv. Och det är billigt! 
    Jo det var super skönt att äntligen hitta någon som är duktig :D
    Vetu jag kontaktade brud och fest och det var ingen design klänning utan en klänning dem sytt upp vad jag förstått, men den kostar också 19.000 vilket är aaalldeles för mycket för oss. Vi är två envisa studenter som ska gifta sig fast än det svider i plånboken. Har tre alternativ : Gå ner i vikt till en 34, är en 38 nu, då kan jag köpa den begagnade, köpa den för 19.000 och sista sy upp i kina för 3500. Att köpa den begagnade som är i storlek 34 gick inte att sprätta upp, min svärmor är sömmerska och hon sa att tyger är så känsligt att det skulle synas :(

    Kontaktade Millybridal som verkar vara bäst iaf av vad jag läst och om jag tog bästa materialet och riktiga kristaller och inga plastiga så skulle den kosta runt 3500 4000, sen finns det en annan sömmerska som är från kina hon med och av 980 personer som lämnad ömdömen så har hon 100% nöjda kunder. Båda sömmerskorna skulle kunna göra klänningen 95% lik.  Jag tror jag kör på det, ska beställa från någon av dem. Blir den extrem ful så kommer jag hosta upp pengarna och köpa den klänningen, är så kär i den och vill inte ångra mig sedan och tänka på pengarna. Vi gifter oss en gång =) Får helt enkelt inte ha världens förhoppningar och hoppas på det bästa. 

    Ska visa edressit för syrran. Hon är min tärna och är redan tokigare än vad jag är. hon ser mer framemot bröllopet än mig nästan haha!
  • Mustik­ka
    Äldre 22 Nov 20:10
    #25
    Fästmön skrev 2012-11-22 17:35:36 följande:
    Det var många av våra kompisar som mailade svar faktiskt. Men inte så många som jag trodde! Kanske 20 personer! 

    Det blev till slut ca. 240 gäster - varav 170 från min sida och 70 från min mans sida. Så han hade rätt så många också för att vara svensk. 

    Vi hade ett ganska så blandat bröllop. Syrianska bröllop är väldigt roliga men så opersonliga. Jag tycker att svenska bröllop är så vackra - men stela. Jag har gråtit på varenda svensk vigsel jag varit på men inte en enda syriansk. Men det är ju min personliga åsikt. Hursomhelst så försökte vi få med det vackra från svenska kulturen och det mer livliga och roliga från syrianska. Det som var enligt svenska traditioner var;

    Vi började ganska tidigt. Vigseln var kl 15.00 (och då BÖRJADE den 15.00, inte 15.45 som det brukar vara på syrianbröllop).
    Vi hade risaskar och vigselhäften som delades ut före vigseln
    Vi hade riktig organist och två solosånger
    Utanför kyrkan hade vi två violiniser som spelade när vi kom ut
    Vi hade fika efter vigseln i prästgården som ligger jämte kyrkan (fast det var så fint väder så de flesta var utomhus och minglade/lyssnade på violinisterna/fikade)
    Vi hade två toastmasters och flera tal/uppträdanden
    Vi hade bröllopshäfte (som jättemånga syrianer tog med hem för de tyckte att de var så bra!)
    Vi hade ingen dans när det var mat. Så det var ganska så "lungt" långa stunder. 
    Vi hade brudens och brudgummens "drink" som man kunde beställa av serveringspersonalen

    Sen hade vi inte ngt filmteam. Jag tycker peresonligen att det förstör stämningen... Särskilt i kyrkan. Vi hade istället en svensk tjej som filmade lite då-och-då och klippte ihop till en filmsnutt. 

    Men musiken var mestadels syriansk/arabisk för det var fler som dansade då (även svenskarna). Maten var syriansk. Vi dansade tryckare istället för brudvals och vi hade en smörig rökmaskin =P
    Det där lät verkligen super mysigt och personligt som du säger.
    Men vad är ett bröllopshäfte för något? lät spännande.

    Vu har ju finska traditioner och jag är ju lite rädd haha, finskar gör tydligen något med bruden och dem vill inte berätta vad självklart. Men har frågat vänner så nyfiken som jag är och de dem gör är att kidnappa bruden så får hennes man söka efter henne och försöka få mig tillbaka, han kommer få göra en del roliga saker och även bruden ska göra ett o annat. Vet inte riktigt vad och det är lite spännande, säkert pinsamt men roligt.

    Men hur gör man för att veta hur mycket mat man ska beställa? för man osar ju om man kommer eller ej. Vill inte att någon skall vara utan, "Om gud vill" räcker inte hahahah. Typiskt syrianer faktiskt, fick mig ett gott skratt måste jag säga. Tror jag kommer få vara med om samma sak. 

    Vi tänkte också på att skriva en rolig dikt om att vi hellre vill ha pengar, men de flesta vet redan om det, vi kommer ha ca 75 finnar till Södertälje som vi måste försöka rymma någonstans. Känner ni till några billiga vandrarhem i närheten? svårt o få plats med alla hos mamma o pappa haha!

    Jag tror vi kommer köra med brudvals, min fästman är jätte duktig och tycker den är vacker, han kallar tryckaren för pingvindansen. Men han får räkna med att förlora ett par tår för jag är helt värdelös :D 
Svar på tråden Syrianskt/svenskt bröllop