• Sofiii­z
    Äldre 4 Sep 08:58
    42831 visningar
    151 svar
    151
    42831

    Tar ni lån för att gifta er?

    Vi kommer ta lån, värdera om lägenheten så kunde få fördelaktigt lån i bostaden.

    Tycker inte det är fel att ta lån om man behöver de, bara man kan ta ansvar för det. Ett bröllop är ju bara 1 gång, så sparar man ordentligt så blir de inte så höga lån.

    Vi resonera så att man ska inte spara på ringarna för de är nått man bär hela livet. Så de är de vi har lånat till, resten har vi sparat ihop.

    Då får vi ett bröllop vi vill ha, men som varken är budget eller överlyx.

    Allt kommer nog landa på ca 80.000 i slutändan. Och då behöver vi låna 20.000.

  • Sofiii­z
    Äldre 7 Sep 21:13
    #84
    Marjasinus skrev 2012-09-04 11:24:50 följande:
    Den kunskapsbank som ni sitter på skulle nog vara väldigt värdefull för många andra som tror att fint = dyrt. Bra jobbat!
    Sofiiiz skrev 2012-09-04 08:58:19 följande:
    Vi kommer ta lån, värdera om lägenheten så kunde få fördelaktigt lån i bostaden.

    ...

    Allt kommer nog landa på ca 80.000 i slutändan. Och då behöver vi låna 20.000.
    Det här kan vara okej, har man egendom som motsvarar lånebeloppet så är det inte alls lika farligt som att ta blancolån. Men man ska ändå vara försiktig om man lånar på värdeökning eftersom även om man kan sälja bostaden omsider och täcka in såväl ursprungslån som "tilläggslån" så har du ändå en reavinstskatt att ta hänsyn till.

    Men om ni har en sparförmåga nog för att få ihop 60k så blir man ju väldigt nyfiken på vad det är som gör att ni inte kan vänta den tiden det hade tagit att få ihop hela beloppet. Man blir också nyfiken på vad det är ni känner att ni inte kan vara utan som motiverar de där extra 20k, 60k är ändå en ganska väl tilltagen budget.
    Varför vi inte väntar är för att vi ska gifta oss på samma datum som vi förlovade oss, de var 1 december 2009. Och de är ju så lämpligt att de är på en lördag just 2012 :) för vinterbröllop visste vi tidigt att vi ville ha!
    Ja men självklart så blir de ingen försäljning innan lånen som är påökta är avbetalda. Vilket förövrigt kommer gå rätt så snabbt då vi inte minskar amorteringen även fast vi inte behöver amortera mer än topplånet 39000:-. Så när de är borta så fortsätter vi med samma amortering fast på bottenlånet. Så de är med i beräkningen.
    De är inte en sån stor budget ändå, ringarna går på 21000:- totalt, de ska man ändå ha hela livet så där ville vi inte snåla. Vi bjuder familjen på 3 rätters middag - ca 26000:- och resten är andra omkostnader som klänning med tillbehör (6500:-, kostym (3000:- ), boende på hotellet under helgen vi är där. Frisör 2400, osv. Sånt som de flesta vill ha den dagen man gifter sig. Brudbukett och andra blommor 2000:-. Ja du fattar många bäckar små. Hamnar väl nånstans mittemellan budget på vissa saker, och lyx på andra.
  • Sofiii­z
    Äldre 9 Sep 15:31
    #86
    Marjasinus skrev 2012-09-08 10:32:48 följande:
    Rimlig motivering. Menade inte att ni skulle redogöra för er ekonomi helt och hållet :)

    I princip lånar ni ju dessutom till ringarna som faktiskt är egendom. Värdeutvecklingen på ädelmetall och ädelstenar kan matcha riktigt dåliga lånevillkor. 
    Hela ekonomin får ni ingen redogörelse på ;) men kan nog vara bra i den här tråden att alla ser ungefär hur man tänkt. Så bra att du fråga dina frågor.
    Många som svarat här i tråden ska ju ha riktigt budgetbröllop för under 20K. Och då är de ju såklart inte så många som lånar.

    Vi ska ju ha ett bröllop som hamnar nånstans mellan budget och lyx. Ett bröllop kan ju bli hur billigt som helst och hur dyrt som helst! Hade inte en aning om innan jag börja kolla för vårt bröllop vilken marknad de är för bröllopsgrejer! Helt otroligt va mycket de finns, och va dyrt de mesta är.
  • Sofiii­z
    Äldre 11 Sep 18:03
    Anonym skrev 2012-09-11 18:00:53 följande:
    Jag har haft turen att träffa någon vars föräldrar har eget företag och som har det väldigt bra ställt. Utav den anledningen har vi en budget som är obegränsad eftersom dom kommer att stå för bröllopet. Hade aldrig trott att jag skulle få ha ett sago-brölllop men nu blir det helt över förväntan. Hade annars aldrig tagit ett lån för att gifta mig, utan i så fall stuckit iväg till nåt tropiskt ställe och gift mig, bara jag och min blivande...
    Lyllo dig ;) är som på film då? :)
  • Sofiii­z
    Äldre 19 Sep 18:09
    Anonym (trams) skrev 2012-09-19 17:13:31 följande:
    Jag hade inte dragit mig för att ta ett lån om jag tyckte det var berättigat. Tog ett snabblån för ca 8 år sedan då "något oförutsett" hände och vi inte hade något sparkonto kvar (renoverat upp alltihopa). Gick hur bra som helst och vi betalade tillbaka allt på 6 månader (30 000). Nu finns det säkert nån som tycker att vi kunde sparat i 6 månader för det istället - men SÅ himla kul är det inte att vara utan avlopp i huset ;) )

    Jag fattar inte varför det ska vara så himla tabu att ta lån? Man ska alltså behöva vara anonym om man svarar att man gör/gjort det för ett bröllop så inte man blir påhoppad? Trams.

    Vi sparar till en resa och har snart betalat hela - MEN, skulle något hända kommer jag utan problem att ta ett lån som täcker upp det sista och betala av det efteråt. Så det så. :)
    Ja va inte anonym, vi har tagit lån redan. Men de flesta i den här tråden har svarat att de inte ska låna, och hellre har ett billigare bröllop/omkostnader istället för att låna.
    Eller så har de möjligheten/viljan att spara ihop precis allt innan de ens tänker på att de ska gifta sig. Klokt såklart att inte låna. Men för oss blir det inte så stor skillnad för månadskostnaden månad för månad. Men såklart kostar de ju pengar att låna. Men vi tycker det är värt det.
Svar på tråden Tar ni lån för att gifta er?