• Äldre 31 Aug 16:52
    42861 visningar
    151 svar
    151
    42861

    Tar ni lån för att gifta er?

    Jag säger som en del andra här, personligen skulle jag aldrig ta lån för att gifta mig men om någon tar ett lån på ett ansvarsfullt sätt så är det väl upp till dem och inte tvunget något man ska se ned på.


    Många tar ju lån för att köpa en bil eller en bostadsrätt eller ett hus. Jag personligen tycker inte det direkt är någon skillnad mellan att ta ett lån för att köpa en bil eller att ha ett bröllop. Har man inte råd med den bilen utan lån så kan man ju argumentera att då får man köpa en billigare bil.


    Som sagt inget jag skulle göra men jag dömer inte de som gör det på ett ansvarsfullt sätt, alla har vi olika prioriteringar.


     

  • Äldre 31 Aug 22:49
    #72
    Marjasinus skrev 2012-08-31 22:29:59 följande:
    Det är ganska stor skillnad på att låna till egendom och till konsumtion. Om man inte lånar hela beloppet för bil och har en amorteringstakt som matchar bilens värdeminskning så är det en ganska stor skillnad mot att låna till upplevelser och minnen som man inte kan få något för på blocket...

    Fast att få den nyaste bilen direkt från fabriken handlar ju knappast om det praktiska med egendom. Med tanke på hur fort värdet avtar på en sådan bil så hade det varit mer ekonomiskt att köpa en bil som är ett par år äldre där värdet avtar mer långsamt. En stor del av de pengarna hinner du förlora på det första året av värdeminskning redan efter 3 år så har bilen tappat ca 30% av sitt nyvärde, detta är ju i princip bara pengar kastade i sjön och det tycker jag är jämförbart med konsumtion


    Återigen så är det ju faktiskt en prioriteringsfråga, det är ju möjligt att de finns det som väljer mellan att ta ett lån och köpa den nya fina bilen eller ta ett lån för att få ett fantastiskt bröllop och istället köpa den begagnade bilen.


    Det finns många olika sorters lyxkonsumtion/egendom som folk lånar pengar till och det är ju upp till varje vuxen människa att ta ansvar för att det är hållbart.


    Det finns jättemånga saker som jag aldrig skulle göra till mitt bröllop men bara för att jag aldrig skulle köpa en klänning för 30 000 kr så behöver jag ju inte döma de som gör det. Att anta att alla som lånar pengar till ett bröllop hamnar i lyxfällan är ganska dömande.


     

  • Äldre 10 Sep 15:53
    #93
    Anonym (spara) skrev 2012-09-10 15:37:56 följande:
    En budgetpost som är väldigt vanlig är ju också studielån. Har båda parter studielån så går ju några tusenlappar i månaden till det. De flesta familjer har ju ofta något annat typ av sparande varje månad också, barnens fonder, något semestersparande ev pensionssparande etc.
  • Äldre 12 Sep 11:27

    Jag skulle som jag sagt tidigare aldrig ta lån för att gifta mig, men om jag skulle ta ett lån så skulle det nog snarast handla om tidpunkt.


    Dvs. även om jag hade pengar för att spara varje månad så kanske det finns anledningar som gör att man vill gifta sig tidigare hellre än senare. Det finns ju många olika anledningar att tiden faktiskt kan spela stor roll, en närstående är sjuk eller man vill skaffa barn och vara gifta först etc.


    Jag kan absolut hålla med om att har man ingen möjlighet att spara så är det väldigt farligt att ta lån men det finns ju faktiskt ett scenario där man har möjlighet att spara men tidsfaktorn gör att man tar ett lån istället.


    Om man är medveten om de extra kostnader som ränta och sådant medför så ser jag egentligen inget problem.


    Det blir en extra utgift för bröllopet, en som jag personligen kanske skulle tycka var onödig men inte onödigare än jag tycker det är att betala för att åka en fin bil mellan kyrkan och festlokalen eller att ha ett liveband etc


    Det handlar ju om personliga preferenser och om tidpunkten är en hög prioritet så är det ju egentligen inte så konstigt.

Svar på tråden Tar ni lån för att gifta er?