• CoolJe­n
    Äldre 31 Aug 10:17
    43276 visningar
    151 svar
    151
    43276

    Tar ni lån för att gifta er?

    Jag har velat gifta mig länge men gång på gång har vi fått nolla våra konton, nu finns det ingen buffert kvar.
    Har gått på FP och sjukpenning i snart 2 år och ska strax ha ett barn till, så det blir ytterligare minst 1,5 år med FP.
    Under denna tiden har vi ingen möjlighet att spara tyvärr utan vi lever på sista slantarna varje månad.

    Jag har väl räknat med att det skulle ta många år att spara ihop till bröllop(tyvärr har vi inga rika föräldrar som kan hjälpa till) och jag vill inte vänta många år, vara gammal och hängig när jag gifter mig.
    Jag vill heller inte bara ha ett fika-bröllop med ärvd klänning, billigaste ringarna, en massa stress innan pga att man måste göra allt själv.
    Ändå snålar vi så mycket det går på allt, har tänkt att beställa en kina-klänning, tårtor från ica maxi, egen personal som hjälper till, släktingar som hjälper till med fotografering, dukning och en massa andra grejer.

    Ja, vi har nu utökat vårat lån för att kunan ställa till med bröllop, det bröllop vi vill ha men ändå så budget det går.

    För min del kan jag lika gärna betala av på bröllopet som på bilen. Visst det är aldrig kul att låna pengar men annars så blir det ju inget bröllop på bra länge heller om vi inte vinner pengar.

  • CoolJe­n
    Äldre 31 Aug 11:34
    #56
    Marjasinus skrev 2012-08-31 10:45:19 följande:
    Förklara för mig:

    Ni har alltså råd att betala mer varje månad på era lån? D v s ränta + amortering, men ni kan inte spara undan dessa pengar istället så att ni får ihop pengarna omsider?
    Just nu så la vi om lånen så det blir billigare varje månad än vad vi har just nu men sen så kommer ju lånen pågå längre iom. att vi har lånat mer pengar, så nej just nu blir det inte dyrare men vi får betala av bröllopet ganska länge.

    Jo när bägge arbetar igen(om 1,5-2 år) så kommer vi ju att kunna spara men ingen av oss är höginkomsttagare så har väl räknat med att det skulle ta 5-7 år och med förutsättning av att inget oförutsett händer.
    Nu vill jag inte vänta 5-7 +2 år för att gifta mig utan tycker vi har väntat länge nog.
  • CoolJe­n
    Äldre 31 Aug 14:23
    #61
    Marjasinus skrev 2012-08-31 14:10:06 följande:
    De som har utrymme att öka på sitt huslån, ja det säger jag inte så mkt om. Då har man ju tillgångar som motsvarar lånebeloppet. Billån finns det sällan såna utrymmen på, men det gäller ju även där. Men tar man ett blancolån på säg 40k och sen tänker betala av det på en väldigt lång tid (> 5 år) så utsätter man sig för stora risker. T ex:
    Om man skiljer sig innan lånet är avbetalat så har man ett mycket mer komplicerat problem än om man istället har ett gemensamt sparande.  Konjunkturerna svänger och du vet väldigt lite om din betalningsförmåga såpass långt fram i tiden. Med säg 6-7% ränta så slutar det ju med att du betalar närmare 6-7000 i räntekostnader som du istället hade kunnat spara och lägga på bröllopet. Många banker erbjuder dessutom e-sparkonton eller liknande med över 3% ränta så pengarna kan jobba lite åt dig också. Rent statistiskt så ökar benägenheten att ta ytterligare lån/krediter när man väl har tagit första steget att låna till konsumtion.
    De där sakerna som kan hända längs vägen och krascha ens sparkonto. Hur hade du tänkt att hantera dom när du istället har 30k kvar att betala på lånet och inga tillgångar? Låna mer? Spiralen är igång....
    Blancolån ligger just nu runt 6-7%, visst man får räkna med att det kan gå upp och ner några % genom åren men på ett sånt litet lån gör det bara några hundralappar imånaden
    Ett bröllop kostar ju inte miljoner.
    Marjasinus skrev 2012-08-31 12:50:41 följande:
    Ok! Hoppas ni får ett härligt bröllop men jag tycker det är dåraktigt...
    Du tycker alltså att vi först ska vänta 1-2 år innan vi kan börja spara och sen spara i 5-7 år när vi istället nu har möjligheten att gifta oss direkt och betala tillbaka under den tiden?
    Visst vi får betala en del extra i slutändan men då slipper jag gifta mig som tant oxå!
Svar på tråden Tar ni lån för att gifta er?