• 1700ta­l
    Äldre 29 Jul 10:10
    14489 visningar
    18 svar
    18
    14489

    David Austin rosor..?

    Vad är det som anses så ovanligt med austinrosorna egentligen? Kanske är de ovanliga som snittblommor men knappast som rosor i sig, de finns ju på alla plantskolor. Så i mina öron låter det jättemärkligt att branchfolk inte har sett några irl. Själv jobbar jag visserligen med trädgård och inte som florist men ändå.. Sen ska man väl inte onämnda den som "den" utan "dem", det finns ju oääääändligt många att välja mellan!


     


    Sen får väl tilläggas att austinrosor är en modernt förädlas ros som liknar de gammeldags parfymrosorna men sällan (tyvärr) har samma starka doft. Mina luktar absolut noll.


     


    Min bukett droppformade bukett kommer i huvudsak bestå av austinrosor, gifter mig om nästan 3 veckor. Jag är den stolta ägaren till 6 austinbuskar som används till buketten i den mån de räcker. Resten beställer floristen. Mina sorter är Winchester Cathedral (vita) och Alan Titchmarsh (rosa):


     




     


    Skulle inte säga att austinrosor att jättestora. De är svulstiga i utseendet men inte i närheten av pionstorlek. 7-10 cm är nog mina, uppskattningsvis. Men vill man se dem så gå till första bästa plantskola modell större och fråga om de har några utslagna krukade plantor ni kan titta på. Sen har de flesta rosarier austinrosor, även botaniska trädgårdar osv. Om man vill få en känsla för hur de ser ut, stil, storlek osv.


     


    Sen håller jag med passionsblomman ang. det här med austinrosor som nåt slags andrahandsval till pioner... Javisst, de påminner lite om pioner. Men väger SÅ mkt högre än pioner! Mellan en pionbuske och en maffig välskött austinrosbuske i trädgården skulle pionen gå fetbort hos mig!

  • 1700ta­l
    Äldre 29 Jul 10:14
    #11

    Här är en länk till austinrosorna:


     


    http://www.davidaustinroses.com/english/searchlist.asp

  • 1700ta­l
    Äldre 8 Aug 18:34
    #16
    passionsblomman skrev 2012-07-31 13:29:54 följande:
    Men rosor, si de ska vara "knoppiga och fina" och helst stå i tre veckor...

    Sedan är min egen uppfattning att ganska få florister har så värst mycket trädgårdsintresse, och därmed saknas en kunskapsbro mellan världen där man skurit av fötterna på blommorna och där de är förankrade i jorden.

    Ok, själv tycker jag ju dessa sorters roser står bättre och ör mer tilltalande i vas än tehybriderna. Sen säljer väl de små buskiga rosorna på snitt väldigt bra numera, de lite bättre blomkedjorna har mkt såna och de står ju betydligt bättre och längre än tehybriderna. Men visst, austinrosor och liknande finns aldrig i snittdiskerna, tråkigt nog. Men jag har antagit att skälet till det är att de flesta har dem i sina trädgårdar istället för gratis njutning hela sommaren.


     


    Så kan det kanske vara, även om det låter väldigt märkligt. Varför blir man då florist? Det som fick mig att söka till florist var trädgårdsintresset i kombination med det kreativa, som jag också älskar. Hursom, detta faktum mår nog bra av förändring. Tror vår skola tänker lite åt det hållet, trädgård och florist får besöka varandra, göra det de andra gör osv under utbytesdagar. Höll själv i några genomgångar med floristklasserna vilket var jätteroligt. Och fick själv följa med floristerna, ännu roligare!

Svar på tråden David Austin rosor..?