• Amor in aetern­um
    Äldre 10 May 16:02
    7473 visningar
    27 svar
    27
    7473

    Hans efternamn eller mitt? Ångest!

    Jag vet inte vilket efternamn jag ska välja och jag börjar få ångest över det.
    I och med att jag trots allt vill vara lite privat så kan jag inte skriva ut efternamnen men varken jag eller han har vanliga -son namn utan hans namn är det runt 500 personer som heter och mitt är det runt 1500 personer som heter.

    Hur har/hade ni gjort? Jag känner att jag identifierar mig mycket med mitt efternamn och det gör han också (med sitt), funderar på att kanske ta mitt efternamn som mellannamn eller kanske hans och fortfarande heta mitt.

    Och hur jag än försöker så kan jag inte skriva hans namn snyggt, dagens i-landproblem kanske, men tanken är ju att jag ska heta det här i resten av mitt liv och jag har sån beslutsångest!

    Hur tänkte du? Var ditt efternamn viktigt för dig, eller ville du ha hans för att känna att ni hör ihop?

  • Svar på tråden Hans efternamn eller mitt? Ångest!
  • Amor in aetern­um
    Äldre 10 May 16:16
    #2
    JesFre skrev 2012-05-10 16:06:06 följande:
    Jag har ett väldigt ovanligt namn och min blivande kommer antagligen att ta mitt. Men jag vill bara säga att ni kommer vara lika mycket gifta även om ni inte skulle heta samma sak. Jjag förstår att det kan vara svårt med det här med namn. 
    Ja, skitsvårt är det

    Det är sant att vi är lika mycket gifta om vi fortsatt har våra separata namn, men kommer folk tycka att det är konstigt att vi behåller våra namn? Traditionen är att man tar mannens namn, har försökt att övertala honom att ta mitt, tro mig, men han vill inte
  • Amor in aetern­um
    Äldre 11 May 22:01
    #9
    majflicka skrev 2012-05-11 21:48:54 följande:
    Ingen av oss bytte när vi gifte oss, kände inget behov av det. Senare gick vi dock igenom ett större trauma som skakade om oss ordentligt och jag fick ett jättebehov av att vi skulle skapa en enhet och vår egna lilla familj och då bytte jag. Det blev helt plötsligt väldigt viktigt för mig att alla som såg våra efternamn såg vi hörde ihop (fullt medveten om att man inte är mindre gift för att man inte delar efternamn dock ;)  ). Det var inte så att jag var den som bytte pga tradition eller annat utan det blev så av praktiska skäl, hans arbete gjorde det svårt för honom att byta till mitt helt enkelt. Jag vill med det mest säga att det går bra att ändra sig senare också och att allas skäl är personliga till sitt ev namnbyte el icke namnbyte. =)
    Nu känner jag mig helt pantat, men kan man byta efteråt? Jag trodde att man var tvungen att byta i samband när man gifter sig.. åh nu skäms jag.  Skäms
  • Amor in aetern­um
    Äldre 11 May 22:07
    #11
    Juni 2012 skrev 2012-05-11 22:03:50 följande:
    Vi bytte båda två, till ett släktnamn på hans sida. Då är vi de enda i Sverige som heter så. Då blev det ju rättvist Tungan ute
    Bra tänkt! Tyvärr har vi inget vidare fina släktnamn bak i tiden, en del finska som man inte ens kan stava till och en väldans massa -son namn.
  • Amor in aetern­um
    Äldre 12 May 19:09
    #17
    majflicka skrev 2012-05-12 18:18:54 följande:
    Nej men inte skämmas ;) Man kan byta när man vill under ett äktenskap, går mycket bra.
    Haha, ja, man lär sig något nytt varje dag! :) Tack för tipset.
  • Amor in aetern­um
    Äldre 14 May 20:59
    #22
    utansläp skrev 2012-05-14 20:48:17 följande:
    Hm ett återkommande grälämne i vårt hem. Jag vill inte byta mitt efternamn. Eller för att vara mer precis: jag skulle hellre dö i plågor än byta mitt efternamn. Det står för min familjs historia, det har betytt väldigt mycket för mig hela mitt liv. Aldrig i livet.

    M2B förstod för början inte alls. Vad som gjorde mig riktigt förbannad var att han utgick ifrån att jag, som inte är svensk, skulle vilja byta till hans svenska efternamn för att på något vis "smälta bättre in" (autentiskt citat). Den kvällen var lång...

    Men – detta är så oerhört personligt. Det finns de som hela livet bara väntat på byta sitt efternamn eller kanske till och med gjort det själva. Det går nog inte att råda någon annan hur de ska göra. Man får känna efter själv hur mycket detta betyder för en (eller inte betyder). Det är onekligen mer praktiskt att ha samma efternamn i många lägen.
    Jo det är ju praktiskt och på ett sätt så ser väl människor oss (om vi har samma efternamn) som "mer" gifta än om vi har separata efternamn. Jag har fortfarande ångest och det låser sig fortfarande i huvudet på mig. Och det var någon som skrev att jag kan heta dubbelnamn, men jag tycker att det är jobbigt, har hetat dubbelnamn i större delen av mitt liv så jag hade sett fram emot att bara heta ett efternamn, men frågan är vilket?
Svar på tråden Hans efternamn eller mitt? Ångest!