• Anonym (X)
    Äldre 10 May 08:52
    12472 visningar
    20 svar
    20
    12472

    HJÄLP, skild ekonomi försörjningsplikt PANIK

    Jag tycker det är tråkigt att ni tvekar inför att gifta er, och det är säkert fler som tvekar pga att man ska försörja varandra och mister sitt bistånd. Och personligen tycker jag det är väldigt synd att människor inte kan få pengar från Försäkringskassan när man uppenbarligen inte kan jobba. Det blir ändå extra jobb att  söka ekonomiskt bistånd, spara alla kvitton, lämna sin ansökan i tid fast att man kanske mår jätte dåligt just då osv.

    Om man vill kan man på Socialstyrelsens hemsida göra en sk. provberäkning som ger en fingervisning om det kan tänkas att man har rätt till bistånd eller inte utifrån vad man har i inkomster och utgifter, där finns även information om ekonomiskt bistånd bl.a.
    Men tänk på att bara för att man ligger under normen på Socialstyrelsens beräkning så betyder det inte med automatik att man får bidrag från sin kommun. Man måste om man kan stå till arbetsmarknadens förfogande, eller ha giltigt sjukskrivningsintyg, det kan vara andra utgifter som godkänns t.ex. hyresgästförening eller inte godkänns om t.ex. hyran är oskäligt hög, hög elförbrukning och andra faktorer som spelar in. Allra bäst är att vända sig till sin kommun och ansöka eller ställa frågor.  Men om ni är nyfikna så finns provberäkningen här: 
    http://www.socialstyrelsen.se/hittarattmyndighet/socialbidrag/provberakning 

    Socialstyrelsen har massor med information om ekonomiskt bistånd om man vill läsa på. 

     

Svar på tråden HJÄLP, skild ekonomi försörjningsplikt PANIK