• mirre0­1
    Äldre 9 May 21:12
    12480 visningar
    20 svar
    20
    12480

    HJÄLP, skild ekonomi försörjningsplikt PANIK

    är det någon juridisk kunnig som vet om man kan in äktenskapsförorden skriva att man har skild ekonomi men gemensama hushålls utgifter så som hyra osv allt jag hitta i lagen är bara att man har försörjningsplikt och att man ska dela lika osv står i panik nu :( pga av min sjukdom vill jag inte att min blivande man ska behöva betala för mig för att jag är utklassad av fkassan just nu


    Måste jag ställa in vårat bröllop :(?

  • Svar på tråden HJÄLP, skild ekonomi försörjningsplikt PANIK
  • mirre0­1
    Äldre 9 May 21:22
    #2

    ja precis och om vi nu gifter oss nu kommer mitt social bidrag som jag tyvärr har nu tas från mig och han kommer bli skyldig att betala allt för mig och jag ska bara sitta som en pank uteliggare och ta hans pengar och inte bidrag till nåt,


    och jag kan och vill inte känna den känslan av att han tar allt och jobbar o sliter och jag sitter hemma och pillar naveln :(


    jag är nu sjukskriven minst ett år till och utförsäkrad och får soc, vi står ej skrivna tillsammans ännu


    Chicita skrev 2012-05-09 21:17:47 följande:
    Hur menar du?
    Det spelar ingen roll vad ni skriver i äktenskapsförordet där om jag förstod rätt i vad du menade. Om ni är gifta (eller till och med sambos tror jag räknas här) så räknas er totala inkomst in när det gäller bidrag och sånt.
    Så om du inte kan betala din del av hyra, mat osv men din makes / sambos inkomst räcker för att försörja er båda så får han snällt ta alla kostnader.

    Varför skulle du ställa in bröllopet för det för?
  • mirre0­1
    Äldre 9 May 21:38
    #8

    vi var sambos innan men han studerar i en annan stad och bor där i övernattningslägenhet till studierna är klara så nej detta är fullt lagligt inte en bluff, dock har vi bott åratal innan ihopp men då har jag jobbat och haft bidrag och dem har vetat om min sambo,


    Sara 120707 skrev 2012-05-09 21:25:35 följande:

    Fast rent tekniskt är detta olagligt om ni är sambos, som chicita skrev så ska bådas inkomster räknas in när en av er söker bidrag, vare sig det är soc eller bostadsbidrag etc.


     


  • mirre0­1
    Äldre 9 May 21:40
    #9

    han är utföyttad pga av studer i annan ord och nej vi bidragsfuskar inte läs kommentaren högre upp


    SkövdeSophie skrev 2012-05-09 21:31:45 följande:
    Om ni bor ihop men inte är skrivna ihop så begår ni ett allvarligt brott. Det är båda parters inkomst som räknas när man söker bidrag. Ni kan ju inte hålla på och bidragsfuska!
    (Om ni nu bor ihop, jag tolkade det så när du skrev att ni inte står skrivna ihop. Om ni har separat bostad så gäller såklart inte ovanstående)
    Dessutom är det ju så att man hjälper varandra i ett äktenskap.
  • mirre0­1
    Äldre 9 May 22:39
    #12

    tack för era svar, har lyckats hitta lagen efter många timmars läsande,


    tyvärr blir det inget bröllop utan jag avblåser detta då han kommer få pynta alls för mej och mitt tidigare barn och jag har en allvarlig sjukdom och vet inte alls hur framtiden ser ut, men jag vet att jag inte kan jobba nu eller fulltid i framtiden,


    men tack för alla svar

  • mirre0­1
    Äldre 9 May 23:36
    #16

    mjo


    Pertinax skrev 2012-05-09 23:08:35 följande:
    Jag har försörjt min sambo sedan vi blev tillsammans och kommer få fortsätta med det när vi gift oss. Är det inte det "in sickness and in health, for richer or poorer" betyder...?
  • mirre0­1
    Äldre 10 May 00:15
    #17

    TACK äntligen, en som faktiskt förstår mig och är varit i samma sitts som mig <3


     


    Anonym (Utförsäkrad) skrev 2012-05-09 23:09:55 följande:
    Jag förstår verkligen ditt dilemma! När jag träffade min man hade jag sjukersättning på deltid, bostadstillägg och hemtjänst pga min kroniska sjukdom. När han flyttade in försvann bostadstillägget och hemtjänsten, och en tid senare blev jag utförsäkrad. (FK ifrågasätter inte min sjukdom eller nedsättningen av arbetsförmågan, men jag uppfyller ändå inte villkoren för någon ersättning.) Jag kan arbeta lite grann, men har en mycket låg inkomst.

    I samband med utförsäkringen pressade jag handläggarna om vad jag skulle göra nu, och de tvingades medge att jag inte kunde få någon ersättning, och inte ens socialbidrag eftersom min sambo har en hygglig inkomst. Han var alltså försörjningsskyldig trots att vi inte ens var gifta.

    Ingen av oss tycker väl det är en optimal situation, jag är inte förtjust i att leva på honom, men det är så det ser ut om vi ska leva tillsammans vilket vi ju vill. Jag jobbar också på olika sätt att öka min inkomst från den lilla arbetsförmåga jag har, och det kommer att bli lite bättre i framtiden.

    Men jag förstår verkligen att man tvekar inför att ge sig in i et sånt arrangemang. Tyvärr är det precis så illa som du fruktar, och värre eftersom inkomsterna alltså räknas ihop redan när man blir sambo. Jag rekommenderar verkligen inte att man ljuger om att man bor tillsammans (nu menar jag om och när ni bor på samma ställe igen), men jag kan verkligen förstå att tanken föresvävar en. Den fladdrade förbi för mig också, men jag insåg att jag inte ville bli kriminell.

    Många förstår inte vilken katastrof sjukförsäkringen har blivit. Det är ingen stor inkomst (jag fick ungefär 4000 före skatt,och skatten är högre än på lön), men det känns ändå bättre att kunna bidra med något litet till hushållsekonomin. Såna här bekymmer är det sista man behöver när man är sjuk!

    Jag hoppas verkligen att det löser sig för dig, både att din hälsa blir bättre och att du kan leva med din man.
Svar på tråden HJÄLP, skild ekonomi försörjningsplikt PANIK