Inlägg från: daniiel |Visa alla inlägg
  • daniiel

    Frågor kring brudnäbb!

    Vår dotter, som var 4,5år när vi gifte oss, var vår brudnäbb och hon älskade det! :) I Amerikanska filmer är det väl de man ser som går in före brudparet och strör blomblad längs gången före brudparet kommer in. Vi hade dessutom två tärnor och fyra marskalker. Min syster som var tärna höll i min bukett när det var dags för det och en av marskalkerna höll koll på ringen. Vår dotter gjorde alltså inget annat än bara var med och såg söt ut :) Jag tycker det räcker, jag tycker inte man behöver ge dom ett stort ansvar som att hålla reda på ringen, för det är nog spännande som det är att vara finkladd och gå in inför alla människor :) Vår dotter gick före oss och tärnorna och marskalkerna gick in efter.

    Från Wikipedia ;)
    "Brudnäbb är ett samlingsnamn för den grupp av yngre barn som går före brudparet i kyrkan under vigseln. Idag kallas ofta varje enskilt barn för "en brudnäbb".


    Tanken med brudnäbbet är att barnen ska symbolisera livets väg. Det är därför de går först in, och ibland följs av brudtärnor och bröllopsmarskalker innan brudparet tågar in. Ibland har brudnäbbet även till uppgift att strö blomblad på brudparets väg, och en annan uppgift kan vara att få hålla vigselringen på en kudde eller hålla brudbuketten under vigseln.


    Om det finns ett brudnäbb består det traditionellt av ett till fyra barn och väljs av brudparet. Oftast är det brudparets syskonbarn eller fadderbarn; enligt modern sed kan det även vara brudparets egna barn. Barnen brukar vara mellan tre och nio år gamla.


    De barn som ingår i brudnäbbet är finklädda. Flickorna brukar ha klänning och har ofta blomsterkransar i håret.


    På engelska är motsvarande begrepp flower girl för flickor och page boy för pojkar."


     


    Från bröllopstorget.


    "Brudnäbb/Näbb är ofta parets egna barn eller syskonbarn mellan 4-8 år gamla.


    De går framför brudparet in i kyrkan och är en symbol för livets gång.


    Man kan ha en eller flera och barnen kan vara både pojkar eller flickor. Om det är en flicka heter hon brudnäbb och om det är en pojke heter han näbb."


     


    Från vigselguiden.


    "Brudnäbbar är yngre än tärnor och kan inte förväntas ha något ansvar. Bruden bestämmer hur många näbbar hon vill ha, men vanligast är två eller flera barn mellan 4 och 8 år gamla. Vanligt är att näbbarna är parets egna barn eller syskonbarn och de kan vara både pojkar och flickor. Är det en flicka kallas hon brudnäbb, är det en pojke kallas han näbb. Enligt gammal sed är näbbar en symbol för livets gång.


    Näbben kan antingen bära en liten minibukett i handen, eller så håller de en korg med blomblad som de strör ut över altargången framför brudparet när de går in mot altaret. Har inte bruden någon tärna, kan en lite äldre näbb ta på sig uppgiften att hålla i brudbuketten under ringväxlingen.


    Vanligast är att näbbarnas föräldrar står för eventuella utgifter i samband med uppgiften, men om brudparet har egna önskemål bör brudparet vara med och betala."


  • daniiel
    Tokig skrev 2012-04-12 20:55:44 följande:

    Men tror ni att det "ser" konstigt ut med bara en brudnäbb?


    Tänkte kanske att hon kan gå först och typ strö ut blomblad eller blåsa bubblor eller nåt och sedan då tärna och bestman och därefter vi... eller hur gör man?


    Tror absolut inte att det skulle se konstigt ut. Varför skulle det göra det? Jag tror att det skulle bli jättebra :) Om ni sedan väljer tärna och marskalk före er eller efter er spelar väl inte så stor roll, men att brudnäbben går först hör ju till vanligheterna :)
Svar på tråden Frågor kring brudnäbb!